fbpx

Аналітична записка проекту FROGEE

Аналітична записка проекту FROGEE

Ця записка відкриває серію аналітичних записок проекту FROGEE, спрямованих на огляд та
популяризацію економічних досліджень, присвячених питанням гендерної рівності. Вона
складається з двох розділів.

 

  • У першому розділі записки розглянуто загальне обґрунтування рішень щодо народжуваності та вплив заходів політики на підвищення народжуваності з коротким
    оглядом економічної літератури з цих питань.
  • У розвинених країнах спостерігається зниження
    народжуваності зі зростанням рівня доходів, тобто коли країни стають багатшими, сумарний
    коефіцієнт народжуваності (коефіцієнт фертильності) з часом знижується. Цей негативний зв’язок між сумарним коефіцієнтом народжуваності та рівнем доходу, головним чином, виникає через два компроміси (trade-offs), з якими стикаються сім’ї, що планують дітей.
  • Перший компроміс – це вибір між якістю та кількістю, який виявляється у схильності більш заможних людей більше інвестувати у якісні характеристики дитини, а отже, і відмовитися від більшої кількості дітей.
  • Інший компроміс виникає через те, що для виховання дітей необхідний час, що протиставляє батьківство з кар’єрними можливостями.

 

 

  • Другий розділ стисло описує ситуацію в Україні. Протягом останніх трьох десятиліть сумарний показник народжуваності в Україні змінювався відповідно до динаміки ВВП, знизившись з 2.08 до 1.37 (в 2017 році) дитини на одну жінку. Законодавство про працю та неефективна сімейна політика майже повністю покладають тягар виховання дітей на жінок. В результаті країна стикається з серйозною демографічною загрозою – кількість населення скорочується, а коефіцієнт навантаження на працездатне населення зростає.