fbpx

Вже цього тижня в Україні очікується «парад» входжень областей до «червоної» зони 

1 лютого 2022

Північна та Південна Америка, а також Океанія сьогодні демонструють тренд на стабілізацію рівня захворюваності на COVID-19. Водночас, активне зростання продовжується у Європі. Минулого тижня цей регіон показав тижневе зростання у 20%, цього тижня – 14%. Попри такі темпи, 10 із 15 великих країн Європи ще продовжують зростати і не досягли піку захворюваності в рамках поточної «Омікрон-хвилі». 

Щодня у Європі встановлюються нові рекорди захворюваності: в середньому за добу фіксується 1,5 млн випадків. До прикладу, у грудні минулого року в середньому в світі фіксувався 1 млн випадків на добу. В окремі дні зараз у світі виявляють 4 млн випадків захворювання.

Україна продовжує перебувати на 14 сходинці у рейтингу великих країн-антилідерів Європи за рівнем захворюваності. Середня захворюваність у регіоні наразі втричі вища, ніж в Україні.

«В Україні в найближчі тижні захворюваність дещо нижчими темпами продовжить зростати. Минулі два тижні спостерігалося зростання у два рази, зараз це 75% за тиждень», – розповів під час онлайн-брифінгу керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Юрій Ганиченко.

Минулого тижня Київська школа економіка наводила міжнародні дослідження, які свідчать, що ризик госпіталізації у «Омікрону» є приблизно на третину або дві третини нижчим, ніж з «Дельтою». Водночас, у «Омікрону» може бути удвічі більший потенціал росту випадків захворюваності. А відсоток летальності утричі менший для «Омікрону». Ці два дослідження є основою середнього сценарію Київської школи економіки.

Як показує аналіз, розгортання ситуації в Україні відповідає наведеним розрахункам у дослідженнях. Зокрема, з кінця жовтня до кінця листопада кожен четвертий хворий на COVID-19 у країні був госпіталізований. Зараз госпіталізують кожен десятий випадок, тобто частка госпіталізацій у 2,5 менша, ніж під час «Дельта-хвилі». 

Таким чином, госпіталізація в країні зменшилась у 2-3 рази. Статистика летальних випадків зменшується ще більше – на початку «Дельта-хвилі» показник смертності складав 2% із виявлених випадків, зараз – учетверо менше, 0,5%. Таке зниження пояснюється зменшенням рівня госпіталізацій.

Госпіталізації в Україні далі зростають на третину за тиждень, а виписки наздоганяють тренд госпіталізацій із тижневим запізненням. За тиждень рівень госпіталізацій зріс на 34%.

Загалом в Україні зайнято близько третини ліжок з «киснем», реальна завантаженість є меншою, оскільки не всі пацієнти на таких ліжках мають потребу у кисневій терапії – 24%. У порівнянні з осінньою «Дельта-хвилею» темпи зростання зайнятості реанімаційних та ліжок «киснем» нижчі. 

Смертність, яка ще до минулого тижня спадала, зараз стабілізувалась на позначці у 132 особи за добу, що також удвічі менше за пікові показники «Дельта-хвилі».

Антилідерами за рівнем вакцинації залишаються західні регіони України – це Чернівецька, Івано-Франківська та Закарпатська області. У західних областях також спостерігається найвищий рівень госпіталізацій у країні (Івано-Франківська, Чернівецька, Вінницька).

9 із 25 регіонів України знаходяться у зоні ризику входження до «червоної» зони: Вінницька, Донецька, Волинська, Житомирська, Закарпатська, Львівська, Одеська, Сумська та Хмельницька області. За словами аналітикині Центру економіки охорони здоров’я Катерини Кузьмінової, ці області вже відповідають умовам «червоного» рівня, а тому можуть бути переведені до нього вже цього тижня.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 01.02.2022.