fbpx

Захворюваність під час «Омікрон-хвилі» може сягнути 45 тис. випадків за добу – середній сценарій KSE

25 січня 2021

Всі континенти демонструють нові рівні захворюваності на COVID-19 – світ та Європа продовжують безпрецедентне зростання у 3,3 млн та 1,4 млн нових виявлених випадків захворюваності в середньому за добу відповідно.

У Океанії після досягнення історичних максимумів розпочалось зниження рівня захворюваності. У Європі після короткочасної стабілізації продовжилось зростання. Штам «Омікрон» – є домінуючим варіантом вірусу серед континентів зі спалахом. За останній тиждень кількість виявлених випадків захворюваності в Європі збільшилася на +20%, щотижня вона демонструє нові рекорди захворюваності. Франція, Португалія та Бельгія – нова трійка антилідерів за рівнем захворюваності серед великих країн Європи. Україна фіксується на 14 із 15 позицій.

Всі великі країни Європи продовжують зростати, включно з Україною. Лише у двох країнах відбувається тимчасова стабілізація (Велика Британія та Греція). Незважаючи на великі темпи зростання в Україні (ріст в два рази кількості виявлених випадків на тиждень), вона продовжує обіймати 14 із 15 позицій рейтингу захворюваності серед великих країн Європи. 

Дослідження Імперського коледжу Лондона свідчить, що варіант «Омікрон» є більш легким у порівнянні з «Дельтою». Зокрема, ризик госпіталізації у «Омікрону» є приблизно на третину або дві третини нижчим, ніж з «Дельтою» (залежить від типу звернення людей). Так, ризик звернення в лікарню є на третину меншим, але ризик госпіталізації в реанімацію є втричі нижчим.

Ще одне дослідження французьких науковців показує, що у «Омікрону» може бути удвічі більший потенціал росту випадків захворюваності. наскільки більший потенціал росту випадків. 

Ці два дослідження є основою середнього сценарію Київської школи економіки та дозволяють припустити, якими будуть навантаження на систему охорони здоров’я і смертність. 

«За середнім сценарієм Київської школи економіки, ми очікуємо вдвічі більший пік за кількістю виявлених випадків в поточній «Омікронхвилі» в Україні, ніж при «Дельтахвилі». Це означає, що в середньому за добу ми можемо мати до 45 тис. випадків, за окрему добу – до 55 тис. випадків. Історичним максимумом рівня захворюваності при «Дельтахвилі» в Україні було близько 23 тис. випадків в середньому за добу та близько 27 тис. максимально за добу», – заявив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Юрій Ганиченко під час онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

За даними Імперського коледжу, ризик смертності від «Омікрону» є на дві третини меншим, ніж від «Дельта» (тобто втричі). Порівнюючи з тим, що «Омікрон» може бути вдвічі більш поширюваним, пікове значення смертності можна очікувати на третину меншим, ніж за «Дельта-хвилі». За середнім сценарієм KSE, в середньому за добу в Україні може бути до 450 померлих. Пікова добова кількість померлих за оцінками KSE буде на третину буде меншою за попередню хвилі – до 600 померлих за добу.

Причинами таких висновків є легший перебіг нового штаму вірусу, а також збільшення рівня вакцинованого населення в країні. Вже близько половини дорослого населення в Україні вакциновано принаймні однією дозою, що зменшуватиме навантаження на систему охорони здоров’я. 

Аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Катерина Кузьмінова зазначила, що за останній тиждень на 38% зросла кількість госпіталізованих осіб і на 5% – кількість виписаних осіб. Надалі KSE очікує продовження тренду на зростання цих двох показників. 

Україна є більш готовою до цієї хвилі, ніж до попередніх. Кількість ліжок з киснем і реанімаційних ліжок вже є більшим, ніж станом на січень 2021 року.

За останній тиждень зайнятість ліжок з «киснем» зросла на 5% до 28%, очікується продовження тренду. Зайнятість реанімаційних ліжок та апаратів ШВЛ наразі не зростає. Серед можливих причин – легший перебіг «Омікрону» та більший рівень вакцинації в Україні, ніж на початок останньої «Дельта-хвилі». Стабілізація відбувається на рівні приблизно 33% та 10% для реанімаційних ліжок та апаратів ШВЛ відповідно.

У Івано-Франківській області рівень госпіталізацій більш ніж вдвічі вищий за середній рівень по країні, а у сусідніх областях рівень відносно вищий за середній по країні. Ситуація є напруженою і на Північному Сході у Сумській, Харківській та Чернігівській області. Найменш ураженими областями є регіони Південно-Східної України, де рівень госпіталізацій менший за середній по країні.

Станом на 25 січня Львівська область виконує вже всі ознаки входження до червоної зони. Показник рівня інфікування зараз є найвищим у Сумській та Івано-Франківській областях, він почав рости раніше за всі інші області і зараз становить 40% і 36% відповідно при рекомендованих ВООЗ 5%. Зараз такий рівень не демонструє жоден регіон України. Натомість, найменший рівень коефіцієнта виявлення випадків складає 7-8%, що демонструє Київ.

«Темпи вакцинації за останній тиждень знизились на 13%. Однак активно росте темп вакцинації бустерними дозами. За останній тиждень кількість вакцинованих бустерною дозою зросла майже на 40%. Ми очікуємо продовження такого позитивного тренду у найближчі тижні», – зауважила Катерина Кузьмінова.

Тільки три регіони не вакцинували 40% дорослого населення – Чернівецька, Івано-Франківська та Закарпатська області, тобто Західна Україна. Лідерами за рівнем вакцинації стабільно залишаються Київ, Київська та Полтавська області.

Навантаження на систему охорони здоров’я зростає, минулого тижня кожне четверте ліжко з «киснем» було зайнято, а зараз це вже 28%. Але для такого рівня виявлених випадків навантаження на систему є відносно невеликим, зазначають експерти.

Виявлені випадки досить стрімко зростають, але госпіталізації поки не слідують за цим трендом. Як зауважив Юрій Ганиченко, половина вакцинованого дорослого населення принаймні однією дозою дає свій результат – при зростанні кількості виявлених випадків удвічі щотижня, госпіталізації зростають лише на третину.

«Ми очікуємо повернення тренду на зростання смертності в найближчі два тижні, адже це відкладений показник. Однак ми не очікуємо, що цей показник за поточної хвилі перевершить пікові значення «Дельта-хвилі»», – зазначив Юрій Ганиченко.

Смертність продовжує падати – спостерігаються одні з найменших показників смертності за останні три місяці та уп’ятеро менші, ніж на піку «Дельта-хвилі». 

Спалах поки зосереджений у західних регіонах. Івано-Франківська область уже перейшла в «червону» зону епідемічної небезпеки. Рівненська і Львівська показали індикатори входження до «червоної» зони, відповідне входження очікується найближчими днями. В зоні ризику залишаються Чернівецька, Вінницька та Тернопільська області. Перші ознаки з великим коефіцієнтом виявлення випадків показує Сумська область.

Як звертає увагу експерт, очікування щодо госпіталізацій на звичайне ліжко та ліжко з «киснем» мають великий діапазон – від однієї до двох третин.

«Якщо і буде більший пік за госпіталізацією, то не вище 10-15% за попередню хвилю», – резюмував Юрій Ганиченко.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 25.01.2022.