fbpx

Високий ризик нового спалаху COVID-19 у трьох областях України — аналіз KSE

4 лютого 2021

З кінця січня в Україні більше госпіталізують з COVID-19, ніж виписують. В Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій області пацієнтів з COVID-19 у 1,2-1,5 рази більше госпіталізують, ніж виписують. Це ознака високого ризику нових спалахів COVID-19. Київська школа економіки презентувала нову систему виявлення та реагування на спалахи в регіонах та оновлений «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

В Іспанії та Португалії захворюваність стабілізувалася

На всіх континентах кількість виявлених нових випадків COVID-19 припинила ріст, зокрема у Північній Америці та Європі захворюваність різко падає.

Попри спадання кількості нових випадків у Європі наслідки недавніх потужних спалахів долають у Португалії, Іспанії, Чехії та Польщі. Ці країни та Україна цього тижня у п’ятірці країн із найбільш критичною ситуацією з COVID-19 у Європі (серед країн із населенням понад 10 млн). Так, у Португалії та Іспанії цього тижня вдалося стабілізувати ситуацію і припинити зростання, яке в обох країнах минулого тижня досягало максимуму за весь час пандемії.

Україна при одному з найнижчих показників нових виявлених випадків продовжує триматися у п’ятірці країн із найбільш критичною ситуацією з COVID-19 у Європі через найвищий показник позитивних випадків серед усіх протестованих — 19%.

Реальну ситуацію з COVID-19 в Україні демонструє не статистика тестування, а статистика госпіталізацій

«Якщо прийняття рішень базується на некоректних даних, це призводить до небажаних наслідків. KSE завжди акцентувало увагу на тому, що оцінювати ситуацію з поширенням COVID-19 в Україні слід за комплексом динамічних показників. А відколи українська система виявлення випадків захворюваності на COVID-19 перестала коректно відображати реальну ситуацію із захворюваністю, ми наголошуємо на використанні даних про госпіталізації як ключових показників для ухвалення важливих рішень, — наголосила Наталія Шаповал, віцепрезидентка з економіко-політичних досліджень Київської школи економіки. — Також KSE розробили систему виявлення та реагування на COVID-19 у регіонах, яка синхронізується із системою МОЗ та Оперативного штабу». 

За останній місяць кількість людей, які хворіють на COVID-19 (активних хворих) в Україні зменшилася вдвічі. Це створює хибне враження, що в Україні стали менше хворіти на COVID-19.

Щодня в Україні госпіталізують осіб більше, ніж виписують, дані говорять про тенденцію до росту навантаження на систему охорони здоров’я.

«З 26 січня нові госпіталізовані з COVID-19 переважають кількість тих, кого виписали з лікарень. Саме пацієнти з середнім і важким перебігом COVID-19 створюють навантаження на лікарні. Ситуація із захворюваністю — загрозлива. А тим часом реанімаційні ліжка досі лишаються вузьким місцем в системі охорони здоров’я. Впродовж січня стабільно зайняті понад 40% реанімаційних ліжок у лікарнях, відведених для пацієнтів з COVID-19. І є великий ризик, що реанімаційні ліжка будуть найближчим часом заповнюватися ще швидше. Слід на це зважати», — аналізує поточну ситуацію з COVID-19 Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

За офіційними даними, в Україні нині достатньо лікарняних ліжок, до яких підведенний кисень. Водночас аналітики KSE наголошують, що при ухваленні рішень щодо протидії COVID-19 потрібно враховувати обидва показники — заповненість реанімаційних ліжок та ліжок, до яких підведений кисень.

Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області мають найбільший ризик нового спалаху COVID-19

У трьох областях — Івано-Франківські, Закарпатській та Чернівецькій — найбільше ознак нового спалаху COVID-19. У цих регіонах нові госпіталізації уже тривалий час перевищують виписку пацієнтів у 1,2-1,5 рази.

«Ситуація з виявленням нових випадків COVID-19 вимагає нового аналітичного підходу та інших індикаторів. KSE розробила свою власну систему, яка виявляє нові спалахи та дозволяє реагувати на них. Крім того, ця система дозволяє виявляти нестачі або неефективне викорисатння ресурсів лікарень», — сказав Юрій Ганиченко, старший дослідник департаменту економіко-політичних досліджень Київської школи економіки, керівник ключових проєктів.

Нині найбільш тривожна ситуація в Івано-Франківській області: госпіталізації пацієнтів COVID-19 стрімко зростають. За два тижні добова кількість госпіталізацій зросла на 50%.

Реанімаційні ліжка є вузьким місцем в Івано-Франківський області. Їх зайнятість перетнула позначку у 60% і продовжує зростати. За два останніх тижні зайнятість кожного із ресурсів (загальні COVID-ліжка, ліжка з киснем, реанімаційні ліжка) зросла на понад 60%. Не дивлячись на те, що поточна забезпеченість ресурсами області є на 20-25% вищою за середню по країні, три чверті лікарень Івано-Франківської області перенавантажені: це 19 з 26 лікарень. Половина лікарень Івано-Франківської області знаходяться у зоні критичного навантаження: це 13 з 26 лікарень.

Нові мутації COVID-19 поширюються швидше за звичайний варіант

Попередні дослідження свідчать, що всі три основні варіанти COVID-19 — британський, південоафриканський та бразильський — поширюються швидше. Це може нести потенційну загрозу для України та додатковий тягар на медичну систему.

Немає доказів, що нові варіанти викликають складніший перебіг хвороби чи вищу летальність. Ризик ускладнень потребує додаткових досліджень.

Результати перших досліджень вказують на відсутність впливу британського варіанту на ефективність вакцин Pfizer/BioNTech і Moderna. Ситуація з південоафриканським варіантом менш однозначна. Варіант не впливає на ефективність вакцини Pfizer/BioNTech, але Moderna має дещо меншу ефективність за результатами первинних досліджень. Дослідження ефективності вакцин Novavax та Johnson & Johnson у ПАР показали нижчі результати, ніж дослідження у інших країнах (Великій Британії та США відповідно). Вплив бразильського виду коронавірусу на ефективність вакцин ще досліджується.

«Швидке поширення нових мутацій коронавірусу та його широка присутність у багатьох країнах загрожують потраплянню нових варіантів до України. Слід посилити систему виявлення (тестування та відстеження контактів), щоб вчасно відреагувати на можливий новий спалах», — говорить Павло Ковтонюк, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.  

На Гібралтарі проти SARS-CoV-2 вакцинували майже 40% населення

81 млн людей у світі отримали принаймні 1 дозу вакцини проти SARS-CoV-2. За відсотком вакцинованого населення лідирує Гібралтар з 38,2%. Далі йдуть країни, які тримали лідерські позиції на минулому тижні — Ізраїль, ОАЕ, Велика Британія та Бахрейн.

Важливо зазначити, що Ізраїль продовжує нарощувати потужності та вже 20% населення країни отримали дві дози вакцини.

В Європі отримали принаймні 1 дозу вакцини 20,1 млн людей. Лідерами на цьому тижні є Гібралтар, Велика Британія, Мальта, Ірландія та Румунія.

Україна досі не входить до країн Європи, які розпочали вакцинацію.

Минулого тижня KSE презентувала «План вакцинації проти COVID-19 для України», за яким досягти колективного імунітету серед дорослого населення можливо вже до кінця 2021 року.

Рекомендації Київської школи економіки

  • Україні слід відійти від показника виявлених випадків при аналізі ситуації з поширенням COVID-19. KSE рекомендує натомість розглядати кількість та динаміку госпіталізованих.
  • Ситуація із поширенням COVID-19 в Україні є напруженою і може свідчити про новий спалах. До лікарень надходить більше хворих, ніж виписується. Навантаження на систему охорони здоров’я буде зростати у найближчі тижні.
  • На сьогодні ситуація дозволяє відреагувати адаптивно – наразі ріст госпіталізацій зосереджений у трьох регіонах країни. Це Івано-Франківська, Закарпатська та Чернівецька області.
  • Швидке поширення нових мутацій коронавірусу та його широка присутність у багатьох країнах загрожують потраплянню нових варіантів до України. Слід посилити систему виявлення (тестування та відстеження контактів), щоб вчасно відреагувати на можливий новий спалах.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 04.02.2021 

Запис онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 04.02.2021