fbpx

Як забезпечити колективний імунітет до COVID-19 в Україні до кінця 2021 року — план вакцинації KSE

29 січня 2021

Прищепити 24 млн дорослих можна, якщо мобілізувати ресурси, як під час надзвичайного стану, об’єднати зусилля держави і бізнесу та забезпечити прості, зручні та безоплатні умови вакцинації для всіх. Такі базові принципи плану вакцинації проти COVID-19, який презентував Центр економіки охорони здоров’я Київської школи економіки (KSE).  

Організація масової вакцинації в короткі строки — виклик для будь-якої країни. В Україні він обтяжений додатковими факторами: обмеженими можливостями держави поставити велику кількість вакцин швидко, складною логістикою, потребою мобілізувати велику кількість людей і при цьому низькою готовністю населення вакцинуватися. Незважаючи на те, що 63% українців вірять, що вакцинація допоможе подолати епідемію COVID-19, тільки 40% готові вакцинуватися, за даними опитування Харківського інституту соціальних досліджень.

Центр економіки охорони здоров’я KSE розробив план вакцинації з урахуванням цих викликів та амбітної мети — прищепити проти COVID-19 70% дорослого населення України до кінця року. Це дозволить сформувати колективний імунітет в країні та протидіяти людським та економічним втратам внаслідок COVID-19.

 

Організована вакцинація пріоритетних груп

 

Аналіз втілення планів вакцинації інших країн показав, що поетапна вакцинація вузьких пріоритетних груп себе не виправдовує. Тож в Україні експерти пропонують два механізми вакцинації, які будуть відбуватися паралельно.

4,83 млн українців зможуть прищепитися від COVID-19 на робочому місці або у місці постійного перебування як організовані пріоритетні групи. Туди входять:

  • медичні працівники;
  • військовослужбовці;
  • працівники критично важливих структур  державної безпеки;
  • працівники соціальної сфери;
  • вчителі та інші працівники сфери освіти;
  • мешканці та персонал у закладах з надання довгострокового догляду;
  • люди, які перебувають у місцях обмеження волі, та персонал цих закладів.

Для охоплення 95% населення цієї категорії (4,59 млн людей), за розрахунками KSE, необхідно в середньому 418 мобільних бригад та 9,18 млн доз вакцини. Така кількість вакцин попередньо очікується, відповідно до заяв Уряду від ініціативи COVAX та анонсованих контрактів з виробниками. Централізовані поставки вакцин та логістику мають забезпечити Міністерство охорони здоров’я спільно з лінійними відомствами.

 

Програма масової вакцинації «Доступні вакцини»

 

Паралельно має працювати механізм вакцинації для решти дорослого населення: пріоритетної групи людей віком старше 60 років та людей віком 18-59 років.

Щоб забезпечити колективний імунітет, потрібно вакцинувати мінімум 80% людей старше 60 років (7,98 млн осіб) і хоча б 60% українців віком 18-59 років (11,63 млн осіб). Для цього необхідно 38,92 млн доз вакцини.

Закупити таку кількість вакцин у короткі строки Уряду буде складно. Тож єдиний вихід — об’єднати зусилля держави та бізнесу і запустити програму масової вакцинації у широкій мережі пунктів «Доступні вакцини».

Для успішної та швидкої кампанії, як показує досвід країн-лідерів вакцинації (Ізраїль, ОАЕ), важлива доступність вакцинації. Експерти пропонують організовувати пункти вакцинації не тільки у центрах первинної допомоги та приватних медзакладах, а й в аптеках, медичних лабораторіях, поштових відділеннях та в інших тимчасових локаціях. Щоб вакцинувати цільову кількість людей, загалом по країні має працювати більше 8 300 таких пунктів. Нині за договорами з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) працюють 6 580 місць надання первинної допомоги.

Як запрацює програма? НСЗУ, використовуючи вже працюючі механізми оплати за послугу та відшкодування вартості ліків від хронічних захворювань, укладає угоди з державними, комунальними та приватними медичними закладами. Надавачі послуг з вакцинації самостійно закуповують вакцини та спільно з місцевою владою організовують додаткові пункти вакцинації. НСЗУ оплачує послуги з вакцинації та відшкодовує повність або частково (залежно від виробника) вартість вакцини. Послуги з вакцинації людей старше 60 років оплачуються за підвищеним тарифом.

Які умови вакцинації для українців? Щеплення проти COVID-19 базовою вакциною (закупленої за найнижчою ціною у портфелі) — безоплатне. Пацієнт може обрати іншу вакцину, що є в наявності у пункті вакцинації і доплатити різницю між її вартістю та вартістю базової вакцини, яку відшкодовує НСЗУ. Пункти вакцинації у містах мають бути розташовані у зоні 10-хвилинної пішої доступності.

 

Відкритий ринок для вакцин і гуртові закупівлі приватників

 

Нині на ринку вакцин панує надмірний попит. Однак уже ближче до літа його замінить надмірна пропозиція вакцин від різних виробників. Для України це шанс підготуватися до масової кампанії та забезпечити швидкий захід на наш ринок великої кількості виробників.

По-перше, для цього потрібно максимально спростити реєстрацію вакцин в Україні — запровадити дозвіл на використання у невідкладних випадках і визнавати реєстрації вакцин в країнах з жорсткою регуляторною системою. По-друге, слід організувати для закладів, які надають послуги з вакцинації, механізм об’єднання закупівель та рамкових переговорів через національного закупівельника — ДП «Медичні закупівлі України».

 

Вартість національної кампанії та портфель вакцин

 

За попередніми підрахунками експертів Центру економіки загальна вартість кампанії з вакцинації — 11,83 млрд грн. Що сюди входить?

Відшкодування вартості базової вакцини державі коштуватиме 6,65 млрд грн додатково до вже укладених Урядом контрактів. Для розхрахунків використовувалася середня вартість однієї дози вакцини Oxford-AstraZeneka.

На оплату послуг з вакцинації необхідно 4,72 млрд грн.

Враховуючи, що тільки 6% українців довіряють вакцині китайського виробника. Тому експерти пропонують формувати портфель вакцин на 85% — вакцинам європейських та американських виробників та 15% — вакцини інших виробників.

 

Детальна презентація «Плану вакцинації проти COVID-19 для України» від 28.01.2021 

Запис онлайн-брифінгу «План вакцинації проти COVID-19 для України» від 28.01.2021