fbpx

Україна вийшла на максимальний континентальний рівень поточної хвилі за рівнем захворюваності на COVID-19

13 жовтня 2021

Румунія – “антилідер” серед великих країн Європи за ключовими показниками, Україна залишається на третій позиції

Після кількамісячного коливання навколо рівня плато, Європа демонструє тренд на зростання. Новий виток зростання захворюваності на COVID-19 пов’язаний не лише із ситуацією у Румунії та Україні, які стрімко зростають. Спалахи поновилися і в таких країнах як Велика Британія, Нідерланди та Росія.

У Росії після тривалого високого плато, захворюваність і смертність знову зростають. В Нідерландах – новий виток захворюваності. Очікується, що обидві країни будуть рухатися до першої п’ятірки у списку “антилідерів” серед великих країн Європи.

Цього тижня у бік зростання почала рухатися і Чехія, яка разом з Польщею залишалися єдиними серед країн регіону з населенням понад 10 мільйонів осіб, які досі не демонстрували ознаки спалаху.

“Наступного тижня ми очікувано будемо говорити про початок спалаху в Чехії”, – додав Юрій Ганиченко.

Румунія є наразі абсолютним “антилідером” за всіма показниками – смертністю, рівнем захворюваності та контролю над поширенням вірусу, тобто коефіцієнтом виявлення випадків. Коефіцієнт виявлення випадків там зафіксувався на 25%, тобто кожен четвертий тест є позитивним.

Коефіцієнт виявлення випадків в Україні перевищив рекомендований ВООЗ поріг на 10%, госпіталізації знову зросли на чверть

За рівнем госпіталізацій Україні ще не досягла пікових показників весняної хвилі, однак наближається до них. Кількість виявлених випадків в Україні за тиждень зросла на третину. Два тижні тому Україна вийшла на європейський континентальний рівень захворюваності, а зараз – на максимальний континентальний рівень поточної хвилі. 

Київська школа економіки рекомендує оцінювати ситуацію із захворюваністю в країні за рівнем госпіталізацій, оскільки зараз коефіцієнт виявлення нових випадків в Україні сягнув 15% при рекомендованих ВООЗ 5%. Водночас, зростання коефіцієнта виявлення випадків вдалося призупинити. Окремі регіони минулого тижня взяли ситуацію під контроль. Зокрема, Харківська область за тиждень зменшила коефіцієнт вдвічі завдяки підсиленню рівня тестувань. Водночас, Україна утримує третю позицію серед “країн-антилідерів” у Європі. Більша частина великих країн регіону вже пройшли пік спалаху або утримуються на плато.

“Госпіталізації в країні зростають на чверть від тижня до тижня. Третій тиждень Україна утримується на величезних темпах весняної хвилі. Очікувано, таке довге перебування на максимальних темпах зробить поточну хвилю в Україні більшою, ніж попередня. Ситуація у світі це підтверджує”, – наголосив керівник Центру економіки охорони здоров’я.

Вже черговий тиждень різниця між кількістю госпіталізацій і виписок залишається незмінною – близько 50%. Зайнятість ліжок зростає на 7 в.п. щотижня при тому, що близько 8 тисяч ліжок з “киснем” було додатково виділено за останній тиждень. В країні вже зафіксована від початку пандемії найбільша історична кількість звернень за швидкою допомогою та кількість виїздів карет швидкої.

“Фактична” зайнятість ліжок з “киснем” становить близько 60%, що є максимальним рівнем завантаженості весняної хвилі. Але поточна завантаженість і завантаженість весняної хвилі – різні. По-перше, зараз в країні виділено менше “ковідних” ліжок, ніж під час весняної хвилі. Потенціал до збільшення кількості ліжок є також досить суттєвим – їх кількість можна збільшити принаймні на третину.

По-друге, “киснем” забезпечені близько 97% всіх виділених “ковідних” ліжок. “Реальна” зайнятість ліжок, тими хто дійсно потребує кисневої терапії – 40%. Водночас, 60% ліжок з “киснем” зараз вільні і доступні для пацієнтів, які цього потребують. 

Як зауважив Юрій Ганиченко, якщо принаймні один показник перевищує граничне значення “адаптивного карантину”, регіон переходить у “помаранчевий” рівень епідемічної небезпеки. Зараз Україна перетнула граничний рівень госпіталізацій у 60 осіб на 100 тисяч населення. Перевищення всією Україною окремого показника означає, що вже багато регіонів опинилися у “помаранчевому” рівні, і їх кількість продовжить зростати.

Перший регіоном із “червоним” рівнем епідемічної небезпеки з 15 жовтня стане Херсонська область. Найбільш ураженим за рівнем захворюваності зараз є Південний Схід, тож найбільше до “червоного” рівня також наблизилися Донецька, Житомирська, Сумська та Харківська області. 

Рівень смертності вже перевищив показники минулорічної осінньої хвилі

У моделюванні Київська школа економіки використовує рівень добової смертності. Лише за 12 жовтня зафіксовано 471 померлого. Цей показник близький до історично найвищого з початку пандемії в Україні показника смертності у 481 померлих за добу. Середньодобовий показник смертності цієї хвилі поки не досяг пікових позначок весняної хвилі, але вже перевершив пікове значення осінньої хвилі минулого року. Сьогодні середньодобовий показник смертності в Україні складає 264 особи.

“В Україні рівень смертності очікувано наближається до рівня Росії і може перевершити його наступного тижня. Зараз все залежить від того, чи сьогоднішнє значення смертності вже є початком тренду (на різке зростання) або ж це є одноденне коливання, що ми спостерігали і під час попередніх хвиль”, – зазначив керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки Юрій Ганиченко. 

За різними сценаріями до кінця року може померти від 68 до 92 тисяч осіб. Станом на зараз Україна перетнула граничний рівень госпіталізацій “адаптивного карантину”. 

В Україні вже кожен п’ятий дорослий щеплений двома дозами вакцини

У Києві обома дозами вакциновано 39% дорослого населення. В цілому в Україні кожен четвертий дорослий вакцинований принаймні однією дозою, кожен п*ятий дорослий – вакцинований повністю.

Як зазначає Юрій Ганиченко, на рівні країн вищий рівень вакцинації визначає і нижчі рівні госпіталізації та смертності. Водночас, на рівні регіонів вплив на взаємозалежність цих показників мають рівень набутого імунітету, інтенсивність та кількість спалахів, міграція тощо.

За оцінками Київської школи економіки, за поточних темпів вакцинації, наявної вакцини в Україні вистачить до кінця року. 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 13.10. 2021.