fbpx

Україна розпочала вихід з піку захворюваності, але ризик відновлення залишається високим 

15 лютого 2022

Ситуація у світі стабілізується вже другий тиждень. За останній тиждень вперше у рамках поточної хвилі кількість виявлених випадків захворюваності почала знижуватись і в Європі. Зокрема, рівень захворюваності знизився на 10%.

Однак три з 15 великих країн Європи (з населенням більше 10 млн осіб) і досі не демонструють тенденції на спад – це, зокрема, Нідерланди, Велика Британія та Греція. Нідерланд продовжують стрімке зростання, зокрема, три з чотирьох протестованих у країні випадків є позитивними. А коефіцієнт виявлення випадків сягає 75% при рекомендованих ВООЗ 5%. У Німеччині та Іспанії позитивні випадки фіксуються у кожного другого протестованого. Окремі європейські країни послаблюють або скасовують обмеження. До них належать і Нідерланди.

Натомість вперше за останній місяць Україна показує від’ємний тренд захворюваності. 

“Поки що зниження коефіцієнта виявлених випадків за останній тиждень в Україні є невеликим – 3%, а захворюваність зафіксувалася на найвищих позначках. Так, ми дійсно бачимо початок виходу України з піку, як і прогнозувала Київська школа економіки. Водночас, ризик відновлення зростання є дуже високим”, – зазначив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Юрій Ганиченко.

В Україні кількість виявлених випадків та госпіталізованих почала зменшуватись. За середнім сценарієм Київської школи економіки, зараз в країні починається вихід із пікових значень, але тижневе сповільнення може бути тимчасовим або статистичним коливанням.

Виписки продовжують рухатися великими темпами, а госпіталізації спадати. Розрив між госпіталізаціями та виписками скоротився з 33% до 1%. У зв’язку з цим експерти KSE Institute очікують в найближчі тижні початку розвантаження медичної системи. 

Як розповіла аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Катерина Кузьмінова, зайнятість “ковідних” ліжок з “киснем” після активного зростання за останній тиждень стабілізувалась на рівні 41%. Водночас, кожен четвертий пацієнт на ліжку з “киснем” не потребує кисневої терапії.

Антилідерами з госпіталізації є Хмельницка , Житомирська та Миколаївська області. Найменший рівень госпіталізацій спостерігається у Закарпатській, Черкаській та Кіровоградській області.

“Області Центральної України, що мають найбільшу частку вакцинованого населення, демонструють найнижчі рівні госпіталізацій, що може свідчити про ефективність вакцинації у боротьбі з важким перебігом захворювання”, – наголосила експертка.

Загалом більше половини українських областей вже демонструють тренд на спад тренд госпіталізацій, окрім Одеської, Сумської, Тернопільської, Херсонської, Хмельницької та Чернігівської областей.

Показник середньодобової смертності збільшився на 31% і становить 223 особи в середньому за добу. За словами Юрія Ганиченка, цей показник є відкладеним, а тому продовжить зростання у найближчі тижні.

Разом з тим, рівень вакцинації в країні зафіксувався на рівні 60-70 тис. щеплень в середньому за добу. Частка бустерних доз стабілізувалася і становить понад чверть у загальних вакцинаціях.

Як повідомила Катерина Кузьмінова, бустерну дозу отримали майже 2% українців. Натомість, Закарпаття лишається єдиною областю, де досі не вакциновано 40% дорослого населення.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 15.02.2022.