fbpx

Україна може скоротити економічні втрати від цукрового діабету на 2,2 млрд грн щорічно – дослідження

10 листопада 2020

У 2019 економічні втрати України від цукрового діабету становили близько 104 млрд грн, або 2,5% ВВП. Цю цифру можна зменшити на 2,2 млрд грн щорічно, якщо покращити профілактику захворювання та оновити систему діагностики й лікування хвороби. 

Такими є висновки спільного дослідження Асоціації виробників інноваційних ліків (APRaD) та Київської школи економіки, що були представлені в листопаді комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Верховної Ради України. Дослідження було підтримане парламентським комітетом та направлене до розгляду Міністерству охорони здоров’я.  

Цукровий діабет є одним із найпоширеніших захворювань у світі, що призводить до таких ускладнень, як інсульт, інфаркт, ниркова недостатність, ампутації, втрата зору. 

За оцінками Міжнародної діабетичної федерації, поширеність діабету в Україні складає 7,3% від усього населення. При цьому недіагностованими залишаються 65% діабетиків (в 2 рази більше, ніж у країнах Східної Європи), що призводить до запізнілого лікування та прогресуючих ускладнень. 

Наслідками хвороби часто є передчасна смерть, інвалідизація, люди з діабетом часто втрачають можливість бути економічно-активними.

За даними дослідження, зі 104 млрд грн економічних втрат України 65% – це прямі медичні витрати на лікування діабету, а 35% – витрати, пов’язані з передчасним вибуттям людей з діабетом із працездатного населення та ранніми смертями.

Основними причинами таких втрат є недостатній рівень діагностики та неефективне лікування через неповний доступ пацієнтів до лікарських засобів та засобів контролю глюкози.  

На думку дослідників, «молодшання» захворювання, ускладнення цукрового діабету, інвалідизація людей із діабетом та передчасні смерті, – ті проблеми, які можуть вирішити своєчасна профілактика діабету та його ускладнень, правильна діагностика та доступ до інноваційного лікування. 

Наразі Україна використовує застарілі протоколи та рекомендації щодо лікування й діагностики діабету, а також спостерігається недостатнє покриття пацієнтів лікарськими засобами (неінсуліновими та інсуліновими) та засобами моніторингу.

За оцінками Київської школи економіки, поточна потреба українських пацієнтів в інсуліні покрита лише на 70%, а доступ до сучасних аналогових інсулінів, які сприяють кращому контролю захворювання та знижують ризик ускладнень від цукрового діабету, мають лише 18% відсотків хворих. 

Також в Україні, порівняно з країнами Європи, є значно нижчим використання сучасних неінсулінових антидіабетичних препаратів, ніж в країнах Східної Європи (в Україні – 0,5%, у Великобританії – 6%, в Естонії – 8%, в Угорщині – 9%).

Цукровий діабет – одне з тих захворювань, коли можна суттєво знизити кількість хворих та негативні наслідки для здоров’я. Основними заходами з боротьби з наслідками цукрового діабету мають стати: 

1) забезпечення ширшого доступу до лікування сучасними аналоговими інсулінами та неінсуліновими препаратами, 

2) безкоштовний масовий скринінг на діабет серед груп ризику за призначенням сімейного лікаря,; 

3) забезпечення можливості здавати тест на глікований гемоглобін безкоштовно раз на три місяці, 

4) реімбурсація тест-смужок для вимірювання цукру в крові в домашніх умовах. 

Інветстиції у покращення лікування цукрового діабету зможуть зменшити значні економічні втрати та будуть окупними.   

Детальніше із дослідженням можна ознайомитися за посиланням.