fbpx

Україна демонструє початок тренду на стабілізацію, а розрив між виписками і госпіталізаціями скоротився до 6%

9 листопада 2021

Європа виходить на рівень зимового піку захворюваності на COVID-19, що є другим історичним максимумом для континтету після потужної осінньої хвилі минулого року. 

Останніми серед великих країн регіону у поточну хвилю зайшли Чехія та Польща. Повторні спалахи тривають у Нідерландах, Греції, Бельгії та Німеччині. Коефіцієнт виявлення нових випадків захворювання у Польщі та Німеччині сягає більше 20%. З цієї причини показник в Україні вийшов на третю позицію серед “антилідерів” Європи.

Водночас, з минулого тижня Україна продовжує показувати тренд на стабілізацію. Продовжує зростати, хоча і зниженими темпами, смертність в країні.

“Смертність в Україні ще продовжуватиме повільно зростати у найближчі 1-2 тижні, але не дійде до пікових значень Румунії у 32 особи на 100 тисяч населення за останні 14 днів”, – зазначив під час  онлайн-брифінгу “Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19” керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

Очікується, що і в Румунії за кількістю померлих за добу розпочнеться незначний спад з наступного тижня. 

Поточна смертність в Україні у 1,5 рази менша за пікові значення Румунії та удвічі менша за пікові значення Португалії весняної хвилі. За останній тиждень зростання смертності відбулося на 18%. За минулу добу встановлено новий “антирекорд” смертності у 833 померлих за добу. За прогнозами KSE, до кінця року від COVID-19 може померти до 92 000 осіб – накопичено з початку пандемії.

Розрив між виписками та госпіталізаціями знизився до 6% в Україні

Одні з найменших показників за рівнем смертності серед країн Європи показує Велика Британія, де рівень вакцинованого населення є більшим за 65%. Водночас, серед країн континенту найнижчі показники за відсотком вакцинованого населення наразі в Україні, Румунії та Росії.

“Вже другий тиждень в Україні стабілізується кількість виявлених випадків захворюваності. Вже наступного тижня ми побачимо незначне спадання кількості пацієнтів у “ковідних” лікарнях і зможемо говорити про початок тренду на стабілізацію в країні”, – зазначив Юрій Ганиченко.

За тиждень розрив між виписками та госпіталізаціями знизився до 6% (тижнем раніше був 18%). Крім цього, за останній тиждень держава суттєво наростила забезпеченість “ковідних” лікарень “киснем”.

Ще чотири області – у ризику потрапляння до “червоної” зони епіднебезпеки на цьому тижні

Як наголошує Юрій Ганиченко, ситуація у регіональному розрізі показує динаміку до зниження ключових показників через 2-3 тижні після введення “червоного рівня” епідемічної небезпеки. Таку тенденцію демонструють області, що першими увійшли до “червоного рівня епіднебезпеки – Херсонська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська. Зокрема, у Херсонській області відбувся тижневий спад госпіталізацій на 10%.

Серед регіонів, які вже цього тижня можуть опинитися у “червоній” епідемічній зоні – Вінницька, Закарпатська, Харківська та Черкаська області (Міністерство охорони здоров’я Україні вже оголосило про зібрання Комісії з ТЕБ та НС для цієї області).

В Закарпатській області зайнятість ліжок з “киснем” досягає 69% при тому, що загальний рівень госпіталізацій відносно низький. Київська школа економіки радить оперативно додавати “ковідні” ліжка у регіоні для зниження навантаження на медичну систему.

Попри те, що у Харківській області стабілізується рівень госпіталізацій, зайнятість “ковідних” ліжок утримується на рівні 65%.

В середньому медична система України вже витримує рівень вакцинації у 250 000 щеплень на добу

Останні два тижні в Україні темпи вакцинації перевищують максимальні континентальні європейські темпи та середньосвітові. 

За словами Юрія Ганиченка, нові добові рекорди кількості щеплень очікуються вже цього тижня, адже найближчими днями очікується «подвійний» попит на вакцинацію: вакцинація «другими» дозами після рекордів «перших» доз 2-3 тижні тому і продовження вакцинування першою дозою.

“Зараз Україна здійснює близько 250 тисяч щеплень за добу, що цілком відповідає прогнозам, які три тижні тому озвучила Київська школа економіки. За останні тижні, медична система продовжила нарощувати свою потужність. І за нашими оцінками, її існуюча спроможність – не менше 362 тисяч щеплень на добу”, – резюмував аналітик. 

Оскільки в багатьох країнах Європи відбуваються повторні спалахи, Юрій Ганиченко наголосив на важливості пришвидшення темпів вакцинації та дотримання карантинних обмежень. Це дозволить Україні вже в другій половині листопада перейти на спадання хвилі.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 9.11. 2021.