fbpx

Ще дві області найближчим часом покинуть “червону” зону, зайнятість ліжок з “киснем” – впала до 35%

14 грудня 2021

Рівень захворюваності в Європі залишається високим. Четвірка країн, які минулого тижня демонстрували повторне зростання – Швеція, Італія, Португалія, Франція – продовжують зростати. Франція рухається в сторону ТОП-3 і очікується її вихід на першу позицію антирейтингу упродовж двох тижнів.

Водночас, другий тиждень поспіль “країни-антилідери” (Бельгія, Чехія та Нідерланди) в Європі показують стабілізацію. Румунія, яка довгий час була “антилідером”, демонструє остаточний спад захворюваності.

Поки що Європа продовжує перебувати на максимумі континентальної захворюваності. Минулого тижня захворюваність вперше за останні 3 місяці припинила зростання. 

Натомість, Україна вийшла з ТОП-10 великих країн Європи з населенням понад 10 млн осіб за рівнем захворюваності. 

Вже більше місяця країна демонструє спадання – кількість нових випадків за останній тиждень зменшилася на 17%. За показником захворюваності Україна вже досягає рівня Північної Америки та очікується, що вже наступного тижня він продовжить спадати. За минулий тиждень Україна опустилася з 10 на 12 сходинку у рейтингу “антилідерів” серед європейських країн.

“Київська школа економіки очікує, що в рамках двох тижнів за рівнем госпіталізацій Україна досягне рівня плато, з якого починалася весняна хвиля всередині лютого 2021 року”, – наголосив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко під час онлайн-брифінгу “Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19”.

Різниця між виписками і госпіталізаціями збільшується, минулого тижня виписки почали переважати уже на 28% проти 24-25% тижнями раніше. Відсоток зайнятості ліжок з “киснем” продовжує спадати і за чотири тижні зменшився удвічі – з 70% до 35%.

Смертність також демонструє спад на 13% за останній тиждень. Середній показник смертності в країні складає 385 осіб на добу. Це вже менше за пікові значення весняної хвилі.

Аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я Катерина Кузьмінова розповіла, що в регіональному розрізі на тлі національної стабілізації тривожні сигнали демонструють регіони Західної України. Зокрема, у Закарпатській області рівень госпіталізації перевищує граничний у 60 осіб на 100 тис. населення,  а у Волинській області – найбільша захворюваність із найменшим контролем (коефіцієнт виявлення нових випадків –  на рівні близько 34% при рекомендованих ВООЗ 5%). Обом областям рекомендується посилити систему виявлення та ізоляції контактних осіб.

За підсумками позачергового засідання Державної комісії з питань ТЕБ та НС, Вінницька та Хмельницька області покинуть “червону” зону з 15 грудня.

“За прогнозами Київської школи економіки наступними претендентами на вихід із “червоної” зони епідемічної небезпеки є Київська і Житомирська області”, – зазначила експертка.

Катерина Кузьмінова зауважила, що вчора Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко підписав наказ про запровадження додаткової дози вакцини від COVID-19 для всіх, хто має медичні показання. За її словами, це рішення стимулюватиме нарощуванню темпів вакцинації. На сьогодні Україна вже повністю вакцинувала 40% дорослого населення країни.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 14.12.21.