fbpx

KSE Institute та RebuildUA в рамках проєкту damaged.in.ua розпочали пілотне оцифрування руйнувань на Харківщині

18 Вересня 2023

На початку вересня 2023 року проєкт KSE Institute «Росія заплатить» спільно з RebuildUA і Сulver Aviation та за підтримки UNDP Ukraine почали роботу з оцифрування зруйнованих та пошкоджених внаслідок повномасштабної війни обʼєктів інфраструктури Харківщини. Першим районом області, де почалися зйомки дронами та оцифровка геопросторової інформації, стали Харківський район та Чугуївщина. 

Оцифрування масштабів руйнувань інфраструктури передбачають виїзди операторів безпілотних літальних апаратів у постраждалі населені пункти. Команди проєктів спільно з Чугуївською та Харківською районними державними адміністраціями Харківської області вже узгодили порядок проведення робіт із місцевою владою та відпрацювали маршрути пересування фахівців, враховуючи високий рівень замінованості району. 

«Спільно з RebuildUA вже були оцифровані та обраховані на основі цих даних збитки від руйнувань інфраструктури у Київській, Чернігівській, Житомирській та Сумській областях. Практично завершені роботи на Миколаївщині. З осені цього року ми починаємо оцифрування однієї з найбільш постраждалих областей — Харківської. У планах проєктів «Росія заплатить» та RebuildUA оцифрувати більшу частину територій до кінця цього року. Зібрані дані будуть використані для обрахунків збитків завданих регіону внаслідок війни через руйнування та пошкодження інфраструктури, а також стануть вагомим елементом доказової бази вчинених росією злочинів в Україні та підґрунтям для подання позовів проти агресорів», — зазначив Максим Нефьодов, співкерівник проєкту KSE Institute «Росія заплатить» / damaged.in.ua. 

На сьогодні обльоти проводяться командою RebuildUA у Чугуївській, Печенізькій, Малопокровській та Чкаловській громадах, а Culver Aviation – у Мереф’янській, Слобожанській, Люботинській, Безлюдівській та Височанській. У регіон, попри небезпеку та регулярні обстріли, повертаються люди, а тому активно запускаються процеси відбудови. У деяких громадах існує критична потреба у відновленні комунікацій, масово — не вистачає будівельних матеріалів, а місцеві бюджети не можуть забезпечити всі ці потреби. Оцифровка руйнувань та підрахунок завданих збитків сприятиме залученню фінансування та пришвидшить залучення допомоги на відбудову регіону.

Нагадаємо, за останніми даними експертів проєкту «Росія заплатить» збитки від руйнувань та пошкоджень інфраструктури перевищують $150 млрд. Станом на вересень 2023 року загалом оцифровано та обраховано 274 населені пункти

Довідково: 

Проєкт «Росія заплатить» спрямований на те, аби зафіксувати, перевірити, проаналізувати та оцінити втрати інфраструктури України, завдані війною. В його рамках буде створений реєстр пошкоджень та агрегована база даних про матеріальні втрати.

Проєкт RebuildUA має на меті оцифрувати, проаналізувати та візуалізувати шкоду, завдану населеним пунктам України внаслідок війни. Зібрані дані будуть використані для допомоги громадам у формуванні загального реєстру зруйнованих об’єктів та підготовці кошторису на післявоєнне відновлення України.

Компанія Culver Aviation — партнер проєктів “Росія заплатить” та RebuildUA, український виробник БПЛА, що має широкий досвід в аерофотозйомці населених пунктів. Фахівці компанії оперативно покривають великі площі за рахунок обладнання власного виробництва, швидко збирають та опрацьовують дані для подальшого аналізу.