fbpx

37-й випуск щотижневого дайджесту про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

23 Січня 2023

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 16-22.01.2023

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management, дослідженні Університету Сент-Галлена, сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, https://bloody.energy/, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить набагато більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми перебуваємо на етапі переговорів щодо партнерства з Rubargo. Rubargo — застосунок, який дозволяє перевірити, які бренди чи компанії продовжують працювати в Росії просто відсканувавши їх штрих-коди.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 22.01.2023

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 203 (+1 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 489 (-4 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 156 (-7 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 177 (+17 за тиждень)

Станом на 22 січня ми ідентифікували близько 3 025 компаній, організацій і їх брендів з 87 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 300 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі) та оновили дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько $177,3 млрд), локальну виручку (на загальну суму $296,3 млрд), локальні активи (на загальну суму $282,0 млрд), а також персонал (близько 1,393 млн осіб) і сплачені податки (близько $24,4 млрд). 1 645 іноземних компаній вже частково скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 177 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації. Цього тижня ми звірили дані з останнім дослідженням Університету Сент-Галлена про 120 виходів компаній і перевірили додатково в ЕГРЮЛ, чи були реальні продажі. У результаті було виявлено 7 нових компаній в нашій базі та 13 повних виходів.

Як видно з таблиць нижче, станом на 22 січня 177 компаній, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 307,3 тис чол персоналу, $42,0 млрд річного доходу, $34,4 млрд капіталу та $37,0 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 168,4 тис чол персоналу, $33,6 млрд річного доходу, $14,3 млрд капіталу та $16,0 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 334,7 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $56,4 млрд, $28,8 млрд капіталу і $34,2 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останніх 4 місяців співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько 38,2% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 39,8% все ще залишаються присутніми в країні, 16,2% вичікують і лише 5,9% здійснили повний вихід⁴.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 177 компаній, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в них працювало 22,1% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 13,1% активів, 19,4% капіталу інвестованого іноземними компаніями в країну, лише в минулому році вони генерували виручки на 42,0 млрд дол або 14,2% від всієї виручки і сплатили 3,3 млрд дол податків або 13,4% від загальної суми податків, сплачених компаніями, які спостерігалися. Дані по 1 300 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС: Аналіз присутності шведських компаній і їх позиції в Росії

Вважається, що Росія та Швеція як країни-сусіди об’єктивно зацікавлені у розвитку взаємовигідних економічних зв’язків. Економічному співробітництву Росії та Швеції не один десяток років. Швеція та Росія мають довгу історію торгівлі та інвестицій, але з часом характер і рівень інвестицій змінилися, оскільки змінюються політичні та економічні обставини у світі.

До початку 2014 року російсько-шведські економічні відносини розвивалися динамічно. За обсягом прямих інвестицій, Швеція, якщо не брати до уваги офшори та країни, які традиційно використовуються для «податкової оптимізації», входить до першої десятки іноземних інвесторів на російському ринку. Вартість активів шведських компаній у Росії в рамках прямих інвестицій склала близько 7,5 млрд. доларів США у 2017 році. Це становило приблизно два відсотки всіх шведських активів за кордоном. До недавнього часу в Росії діяли близько 500 шведських компаній⁵.

У довоєні часи традиційно експорт Швеції до Росії приблизно на рівні 1,3%. Традиційно основні статті шведського експорту становили машинобудівна продукція (близько 60% шведського експорту до Росії) та продукти харчування (5%). Імпорт із Росії до Швеції традиційно становив близько 3% (частка у загальному імпорті Швеції у 2016 році) Значні статті імпорту становили нафта та нафтопродукти (близько 74% шведського імпорту з Росії)⁶.

Дії Росії в Україні стали однією з найбільш актуальних зовнішньополітичних проблем для відносин між Швецією та Росією. В 2014 році Швеція разом із США та країнами ЄС підтримала введення санкцій проти Росії через розпочату нею війну в Україні. При цьому, активність економічного двостороннього співробітництва Швеції та Росії почала знижуватися. Та, незважаючи на це, шведські компанії продовжили працювати на російському ринку на тлі напруженої міжнародної ситуації та економічних санкції проти Росії через розпочату нею війну в Україні. Торговельно-економічні відносини між обома країнами продовжились у форматі «business as usual». Шведські компанії, які давно працюють в Росії, не захотіли відразу припиняти свою діяльність, а деякі навіть її розширили⁷. Наприклад, Ikea – незважаючи на проблеми, які виникли (хоча потім була таки вимушена змінити свою позицію на протилежну⁸). Але, з часом, були вимушені переглянути свої позиції та прискорити вихід з країни, певним чином задаючи зразок багатьма іншим країнам.

Довідково: товарообіг Росії зі Швецією в 2021 році становив 3,6 млрд. доларів США, збільшившись на 19,94% порівняно з 2020 роком. Експорт Росії до Швеції 2021 року становив 1,7 млрд. доларів США, збільшившись на 2,69% порівняно з 2020 роком. Імпорт Росії зі Швеції 2021 року становив 2,5 млрд. доларів США, збільшившись на 29,27% порівняно з 2020 роком. Сальдо торгового балансу Росії із Швецією 2021 року склалося негативне у вигляді 1,5 млрд. доларів США. Порівняно з 2020 роком негативне сальдо збільшилося на 60,68%. Частка Швеції у зовнішньоторговельному обороті Росії 2021 року становила 0,5%. По частці у російському товарообігу 2021 року Швеція посіла 38 місце (2020 року – 33 місце). Частка Швеції в експорті Росії у 2021 році склала 0,2% проти 0,3% у 2020 році. По частці у російському експорті 2021 року Швеція посіла 57 місце (2020 року – 52 місце). Частка Швеції в імпорті Росії у 2021 році склала 0,8%. По частці у російському імпорті 2021 року Швеція посіла 24 місце (2020 року – 26 місце)⁹.

В 2022 році з початком широкомасштабної військової агресії Росії проти України Швеція миттєво відреагувала на цю подію та підтримала Україну. Швецією було запроваджено широкі санкції проти Росії. Вони стосуються, наприклад, фінансового, енергетичного та транспортного секторів, виробництв, а також видачі віз. При цьому Швеція вже відчуває на собі негативні економічні наслідки від введених проти Росії санкцій, у тому числі через зростання цін на сировину, таку, як газ та нафта. Так, пряма економічна вразливість Швеції обмежена, але країна опосередковано страждає від вторгнення Росії в Україну, зокрема, спостерігається турбулентність ринків капіталу, підвищення цін на продукти харчування тощо¹⁰.

Можна відмітити, що деякі великі шведські корпорації інвестували значні суми у свої російські ринки та надають значні можливості для роботи місцевим громадам. Рішення, прийняті деякими з найбільших шведських підприємств припинити, призупинити або змінити свою діяльність в Росії, справді значні. Такі рішення свідчать про новий рівень усвідомлення того, як бізнес взаємодіє з геополітичним ландшафтом. Однак, контрсанкційні дії Росії завдають шкоду шведським компаніям, які бажають залишити російський ринок. При цьому, шведські компанії стурбовані своїми активами в Росії та здійснюють заходи щодо захисту власної фізичної та інтелектуальної власності в Росії¹¹.

За даними, зібраними KSE Institute¹², у 2021 році 69 шведських компаній (з часткою в капіталі 50+%) забезпечили роботою щонайменше 43 450 людей в Росії, ці компанії отримали $12,1 млрд річного доходу, заплатили $510 млн податків, мали $5,0 млрд капіталу та $5,5 млрд активів.

7 компанії (10%) повністю пішли з російського ринку і продали свої частки, 40 компаній (58% з 69 спостережуваних компаній) оголосили про плани покинути Росію, у 2021 році в них працювало 33 122 людей (слід зазначити, що багато компаній є торговими та не мають персоналу чи офісів у країні), вони отримали $8,9 млрд (74%) річного доходу, мали $3,5 млрд капіталу та $4,1 млрд активів. Але деякі шведські компанії (принаймні 14 або 20%) все ще залишаються, а 8 компаній (12%) чекають і обмежують свої інвестиції. Ці 2 групи згенерували відносно незначну частину доходу ($658 млн або 5%), отриманого шведськими компаніями в Росії і винаймали 6% персоналу.

Найбільш «залежними» від Росії за часткою виручки (5%+) в цій країні є шведські компанії в наступних галузях: Автомобілебудування, Електроніка, Будівництво та архітектура, Споживчі товари та одяг/Товари широкого вжитку.

Як реагують шведські компанії?

З 69 компаній в базі KSE лише 20% шведських компаній все ще залишаються в Росії, ще 12% чекають, дещо обмежуючи свою діяльність, тоді як 58% вже анонсували про свій вихід і 10% вже пішли з продажем своїх акцій. Деякі шведські компанії є одними з прикладів “чистого” виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

7 шведських компанії (або 10% від загального числа), які входять до бази даних KSE, повністю залишили російський ринок і продали свої долі участі/акції (всі вони мають статус KSE «вийшли»¹⁵, юридично голландських бенефіціарів в них більше немає):

AB Electrolux (Електроніка, Статус за KSE – вийшли) Вирішивши вийти з Росії та передати бізнес місцевій владі, дочірня компанія Electrolux Professional продає свій російський бізнес. 09.09.2022 ТОВ «Електролюкс Рус» продано генеральному директору в РФ.

Scania (Автомобілебудування, Статус за KSE – вийшли) Scania AB — великий шведський виробник зі штаб-квартирою в Седертельє, що спеціалізується на комерційних транспортних засобах, включаючи важкі вантажівки, вантажівки та автобуси. Вже в березні Scania вирішила припинити поставки в Росію як вантажівок, так і запчастин і припинила виробництво в Санкт-Петербурзі. У 2021 році приблизно 6% чистих продажів Групи припало на Росію. Партнери Volkswagen MAN Truck&Bus SE і Scania AB уклали угоди про продаж.

SKF (Автомобілебудування, Статус за KSE – вийшли) шведська компанія з виробництва підшипників і ущільнень. Компанія виробляє та постачає підшипники, ущільнення, мастила та системи змащування, інструменти для обслуговування та мехатроніку, продукти для передачі електроенергії, системи моніторингу стану та супутні послуги по всьому світу. Компанія припинила продажі та виробництво в Росії.

Tetra Pak (Товари широкого вжитку, Статус за KSE – вийшли) Tetra Pak досягла угоди про передачу свого російського бізнесу місцевому керівництву з наміром забезпечити безперервність бізнесу для своїх клієнтів, мінімізувати вплив на працівників і продовжувати підтримувати доступ споживачів до основних продуктів харчування. ТОВ в Росії продано.

FERRONORDIC (Будівництво та архітектура, Статус за KSE – вийшли) Ferronordic — компанія з обслуговування та продажу будівельної техніки та вантажівок. Ferronordic 23 грудня 2022 року продала свої основні російські дочірні компанії ТОВ «Ферронордік Машини», ТОВ «Ферронордік Торговий Дім», ТОВ «Ферронордік Торгова Компанія» і ТОВ «Ферронордік Архангельськ».

Lindab (Будівництво та архітектура, Статус за KSE – вийшли) Lindab є провідною вентиляційною компанією в Європі з рішеннями для енергоефективної вентиляції та здорового клімату в приміщенні. Станом на 1 серпня Lindab не здійснює операцій у Росії, не здійснює продажів і закупівель у Росії. Російська дочірня компанія була продана місцевому керуючому директору компанії.

NCAB Group AB (Електроніка, Статус за KSE – вийшли) «Після врахування майбутніх можливостей і ризиків NCAB вирішив повністю припинити свою діяльність в країні. NCAB не вважає, що російська дочка має будь-яку цінність у поточній ситуації, і вирішила продати її місцевому керівництву компанії за 1 рубль», – йдеться в повідомленні¹⁶.

Компанії, які ігнорують вихід

Essity (Споживчі товари та одяг, Статус за KSE – залишаються) Умови Essity для ведення бізнесу в Росії погіршилися. В результаті активи компанії в Росії були знецінені приблизно на 1,4 млрд шведських крон. У 2021 році чистий обсяг продажів Essity у Росії склав приблизно 2,8 млрд шведських крон, що відповідає приблизно 2% від загального консолідованого чистого обсягу продажів у 2021 році. У 2022 році шведська Essity (бренди Libresse, Zewa, Tork і Tena) локалізувала виробництво понад 70 продуктів в Росії, виробництво яких «максимально незалежне» від імпортної сировини.

Alfa Laval (Виробництво, Статус за KSE – залишаються) займається виробництвом спеціалізованих продуктів і рішень для важкої промисловості. Alfa Laval продає теплообмінники виробникам міді та нікелю. Це продукти, які використовуються для захоплення тепла від процесу плавлення та використання його для інших цілей нагрівання. Alfa Laval отримала право експортувати товари до Росії за рішенням шведського суду. За словами компанії, їхні дії не суперечать санкціям, введеним ЄС. В адміністративному суді вважають, що відносини власності не такі, щоб вплинути на сферу застосування санкцій – Роман Абрамович і Олег Дерипаска володіють лише міноритарними частками цієї компанії.

Компанії, які залишають Росію

Volvo Cars (Автомобілебудування, Статус за KSE – виходять) Автовиробник Volvo Group протягом року скорочуватиме працівників у РФ. Компанія виробляла вантажівки на заводі в Калузі, який зараз простоює. 30.08.2022: Ferronordic і Volvo CE погодилися розірвати дилерську угоду для Росії.

Sweco (Будівництво та архітектура, Статус за KSE – виходять) є європейською консалтинговою компанією, яка працює в галузі інженерного консалтингу, екологічних технологій та архітектури. У Sweco немає співробітників, які працюють в Росії чи Україні. Sweco вирішила не розпочинати нових проектів у Росії та зараз проводить оцінку та забезпечує дотримання санкцій ЄС, США та Великобританії.

H&M (Hennes and Mauritz) (Споживчі товари та одяг, Статус за KSE – виходять) — шведська компанія та найбільший роздрібний продавець одягу в Європі. Шведський ритейлер H&M, який працює в Росії з 2009 року, підтвердив закриття всіх російських магазинів. “Ми підтверджуємо, що всі магазини H&M Group в Росії закриті”, – заявили в H&M¹⁷.

IKEA (Споживчі товари та одяг, Статус за KSE – виходять) це багатонаціональний конгломерат, який розробляє та продає готові до складання меблі, кухонну техніку та аксесуари для дому, а також інші товари та послуги для дому. IKEA оголосила про призупинення діяльності в Росії та Білорусі після початку бойових дій в Україні. У середині серпня компанія заявила про намір продати всі чотири російські підприємства в Ленінградській, Кіровській і Новгородській областях. Власниця магазинів IKEA Ingka Group сказала у відповідь на припущення про те, що вона може відновити продажі в Росії, що вона відкрита для повернення в один прекрасний день, але зараз немає умов. 

Systemair (Промислове обладнання, Статус за KSE – виходять)– шведська вентиляційна компанія, яка працює в 50 країнах Європи, Азії, Північної Америки та Австралії. Systemair працює в Росії з 1990 року. Продажі компанії в Росії та Білорусі відповідають приблизно 4,5% продажів Групи. Через геополітичну ситуацію в Україні, Росії та Білорусі Systemair тимчасово припиняє всі поставки до Росії та Білорусі.

Sandvik (Інженерія, Статус за KSE – виходять) це шведська багатонаціональна інжинірингова компанія, що спеціалізується на різанні металу, цифровому та адитивному виробництві, гірничодобувній промисловості та будівництві, сплавах з нержавіючої та спеціальних сталей, а також промисловому опаленні. 28 лютого Sandvik призупинив свою діяльність у Росії через війну Росії в Україні. З тих пір компанія постійно оцінювала і адаптувалася до ситуації і прийняла рішення згорнути свою діяльність в Росії. Процес згортання триває та просувається контрольованим чином, під час якого Sandvik прагне діяти відповідально по відношенню до своїх працівників і дотримуватись застосованих норм і санкцій. Залежно від прогресу процедур ліквідації, у наступних кварталах можуть виникнути додаткові витрати. У 2021 році близько 3,6 відсотка доходів Sandvik Group отримали російські клієнти.

Резюме

Санкції вдарили по бізнесу та фінансовій системі Швеції, проте політичні міркування у цій ситуації стоять на першому місці. Основний негативний вплив на Швецію є опосередкованим, зокрема в міру зниження темпів зростання російської економіки¹⁹.

Варто зазначити, що на тлі геополітичної кризи у Європі, за даними ОЕСР, виробництво в Швеції скоротиться в найближчій перспективі, що призвело до річного зростання на 2,9% в 2022 році та прогнозується скорочення на 0,6% у 2023 році.

Також, станом на початок листопада 2022 року майже 49 тис. українських біженців прибули до Швеції²⁰.

Враховуючи вищевикладене, необхідно зазначити, що навіть з обмеженими прямими торговельними та фінансовими санкційними впливами, Росія веде агресивну війну проти України, що впливає на економіку Швеції, головним чином через вищі ціни на енергоносії та низькі темпи зростання у важливих торговельних сферах з Росією. При цьому, позиція позиція уряду Швеції чітка: підтримка України, санкції проти Росії та сильніша Швеція. Швеція допомагає Збройним силам України, надаючи військове обладнання та медичне забезпечення, а також збільшує гуманітарну допомогу Україні²¹.

Ви також можете внести свій внесок, поширивши статус компанії з закликом до виходу з Росії в соцмережах прямо з карток компаній на сайті https://leave-russia.org/.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)²²

17.01.2023

*CAPRI Holdings (Versace, Michael Kors, Jimmy Cho) (США, Споживчі товари та одяг Статус за KSE – вичікують

Американський бренд одягу та аксесуарів Michael Kors йде з російського ринку

https://www.moscowtimes.ru/2023/01/17/odin-iz-poslednih-inostrannih-brendov-odezhdi-ushel-iz-rossii-a31019 

*Microsoft (США, IT) Статус за KSE – вичікують

Російські ЗМІ стверджують, що Intel і Microsoft знову розпочали свій бізнес у Росії та Білорусі після початкової зупинки внаслідок вторгнення перших в Україну та подальших санкцій, накладених на країну.

https://www.techradar.com/news/intel-and-microsoft-are-operating-in-russia-once-again

18.01.2023

*Viasat World (США, Медіа) Статус за KSE – залишаються

Група компаній «Оріон» і компанія платного телебачення Viasat підписали низку нових партнерських угод.

https://www.broadbandtvnews.com/2023/01/17/russias-orion-and-viasat-expand-cooperation/

*Wintershall (Німеччина, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – виходять

Наглядова рада Wintershall Dea схвалила принципове рішення правління про вихід з Росії.

https://wintershalldea.com/en/investor-relations/ir-23-01 

*Unilever (Велика Британія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – залишаються

Ще одне виправдання: бос Unilever намагається виправдатися, що продовжує продавати Cornettos у Росії

https://www.dailymail.co.uk/news/article-11646011/Just-one-excuse-Unilever-boss-tries-justify-continuing-sell-Cornettos-Russia.html 

*Tennis Australia (Австралія, Спорт) Статус за KSE – залишаються

Australian Open заборонили прапори Росії та Білорусі після інциденту з фанатами

https://www.washingtonpost.com/sports/2023/01/17/australian-open-russian-flags/ 

*Osaka Gas (Японія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – залишаються

Osaka Gas підписує контракт на СПГ з новим оператором російського Сахаліна-2

https://www.reuters.com/business/energy/osaka-gas-signs-lng-contract-with-new-operator-russias-sakhalin-2-2023-01-17/ 

*Aspo (Фінляндія, Інтернет-торгівля) Статус за KSE – вичікують

Дочірня компанія ASPO Leipurin позбавляє своїх російських, білоруських та казахських операцій

https://uk.finance.yahoo.com/news/inside-information-aspo-subsidiary-leipurin-120000028.html

19.01.2023

*Schlumberger (США, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – залишаються

SLB виграє російський бізнес, оскільки нафтопромислові конкуренти відходять після вторгнення в Україну

https://www.reuters.com/markets/commodities/slb-wins-russia-business-oilfield-rivals-exit-after-ukraine-invasion-2023-01-19/ 

https://www.nasdaq.com/articles/insight-slb-wins-russia-business-as-oilfield-rivals-exit-after-ukraine-invasion

20.01.2023

*Bonava (Швеція, Будівництво та архітектура) Статус за KSE – виходять

Продати або побудувати: чого боявся російський покупець шведської фірми Bonava в Петербурзі?

https://rus.postimees.ee/7692319/prodat-ili-dostroit-chego-ispugalsya-rossiyskiy-pokupatel-shvedskoy-firmy-bonava-v-peterburge 

*Compass Mining Inc. (США, Фінанси та платежі) Статус за KSE – виходять

Compass Mining розірвала відносини з російським хостинг-провайдером Bit River і не повернула клієнтам обладнання для майнінгу Bitcoin.

https://prominentcrypto.com/fraud-accusations-against-compass-mining-after-the-company-severed-ties-with-russia/

*BASF SE (Німеччина, Хімічна промисловість) Статус за KSE – виходять

Інвестори BASF заявили, що вихід нафтогазового бізнесу Wintershall Dea з Росії, хоч і болючий, розчищає шлях для планів вивести його на біржу та для BASF зосередитися на своїх хімічних операціях.

https://www.reuters.com/business/energy/basf-shareholders-say-russia-exit-sets-up-oil-gas-ipo-2023-01-19/

Численні дані показують, що величезна кількість компаній зі штаб-квартирами в Європейському Союзі (ЄС) і G7 продовжують працювати та інвестувати в Росії – дослідження Університету Сент-Галлена.

https://www.unisg.ch/en/newsdetail/news/war-in-ukraine-many-firms-continue-to-operate-in-russia/

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=4322502 

https://www.politico.eu/article/majority-of-western-companies-continue-business-in-russia-study-finds/

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

³ Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

⁴ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЕГРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

¹⁴ https://leave-russia.org/uk?flt%5B131%5D%5Beq%5D%5B%5D=453

¹⁵ Статус ґрунтується на даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб Росії (ЄГРЮЛ або ЕГРЮЛ) і додатковому аналізі, такому як повідомлення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії.

²² Нещодавно, на сайт проекту https://leave-russia.org/ був доданий новий розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті