fbpx

19-й випуск щотижневого дайджеста про вплив виходу іноземних компаній на економіку РФ

19 вересня 2022

Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 12-18.09.2022

На початку російського вторгнення в Україну KSE Institute запустив аналітичний проект, який отримав назву “Самосанкції” (або SelfSanctions), спрямований на збір даних про іноземні компанії, які працюють на російському ринку та обмежують або припиняють свою діяльність. Для підготовки бази даних ми використали ідеї та переліки компаній МЗС, Мінекономрозвитку та Мінцифри. База даних містить багато різноманітної інформації, ми збираємо щоденну статистику щодо зміни статусу іноземних компаній, що працюють/працювали на російському ринку та обмежують чи припиняють свою діяльність. Також ми створили Telegram-бот https://t.me/exit_ru_bot для відстеження/моніторингу новин про пріоритетні іноземні компанії (охоплення 1, 2, 3 або 7 днів моніторингу) і проводимо регулярний аналіз зміни курсів акцій і капіталізації материнських груп компаній, які мають або мали бізнес в Росії.

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Management сайтів epravda.com.ua, squeezingputin.com, leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас, база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить на ~40% більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.

KSE Institute радий повідомити, що завершено процес об’єднання з проектом leave-russia.org, розробленим командою волонтерів.

Крім того, ми перебуваємо на етапі переговорів щодо партнерства з Rubargo. Rubargo — застосунок, що допомагає людям з усього світу бойкотувати бренди, що спонсорують війну росії проти України. Застосунок дозволяє перевірити, які компанії продовжують працювати в росії. Тільки перевірена інформація з посиланнями на джерела. А для швидкого та зручного пошуку є сканер штрих-кодів.

Завантажуйте застосунок та накладайте власні санкції: Apple App Store | Google Play.

ЗНІМОК З БАЗИ ДАНИХ KSE на 18.09.2022

Кількість компаній, які продовжують діяльність у Росії (Статус KSE «залишаються»¹) – 1 143 (-1 за тиждень)

Кількість компаній, які скоротили поточні операції та призупинили нові інвестиції (статус KSE «вичікують») – 494 (+1 за тиждень)

Кількість компаній, які згорнули російські операції (статус KSE «виходять») – 1 118 (-5 за тиждень)

Кількість компаній, які завершили вихід з РФ (статус KSE “вийшли”) – 112 (+7 за тиждень)

Станом на 18 вересня ми ідентифікували близько 2 867 компаній, організацій і їх брендів з 84 країн та 56 галузей і їхню позицію щодо роботи на ринку РФ, близько 40% з них публічні. Для ~1 300 публічних груп компаній ми також ідентифікували (за можливості) їхній операційний бізнес в РФ (наявність контрольної частки в юридичній особі) та оновили дані за 2021 рік, що дало змогу підрахувати вартість інвестованого в країні капіталу (близько 137,6 млрд дол США), локальну виручку (на загальну суму 295,3 млрд дол США), локальні активи (на загальну суму 217,2 млрд дол США), а також персонал (близько 1,254 млн осіб). 1 612 іноземних компаній вже скоротили, призупинили або припинили свою діяльність в Росії. Також, ми додали інформацію про 112 компаній, які завершили продаж свого бізнесу в Росії на базі зібраної з офіційних реєстрів інформації.

Як видно з таблиць нижче, станом на 18 вересня компанії, які вже повністю вийшли з РФ, мали щонайменше 248,4 тис чол персоналу, $25,4 млрд річного доходу, $10,7 млрд капіталу та $27,2 млрд активів; компанії, які оголосили про повний вихід з Росії, мали 147,5 тис чол персоналу, $34,2 млрд річного доходу, $18,5 млрд капіталу та $20,5 млрд активів; компанії, які призупинили свою діяльність на російському ринку, мали 167,5 тис чол персоналу, річний дохід у розмірі $63,8 млрд, $30,8 млрд капіталу і $28,0 млрд активів.

Якщо з початку російського вторгнення в Україну відсоток компаній, які згортають операції в РФ, різко зростав до середини березня, то протягом останнього місяця співвідношення тих, хто йде чи залишається, практично не змінюється, хоча ми все ще бачимо періодичне зростання частки тих компаній, які залишаються на ринку РФ. Тим не менше, близько 39,0% компаній вже заявили про вихід з ринку РФ, але 39,9% все ще залишаються присутніми в країні, 17,2% вичікують і лише 3,9% здійснили повний вихід.

У той же час, з т.з. на економіку Росії, вплив лише 112 компаній, які повністю вийшли з країни, складно не дооцінити, оскільки в них працювало майже 20% персоналу, занятого в іноземних компаніях, а компаніям належало близько 12,5% активів, інвестованих іноземними компаніями в країну і лише в минулому році вони генерували виручки на 25,4 млрд дол або 8,6% від всієї виручки, дані по 1 300 ТОП компаній представлені в таблиці вище.

Більше інфографіки і аналітики у спеціальному розділі за посиланням https://leave-russia.org/uk/bi-analytics

ТИЖНЕВИЙ ФОКУС: Аналіз присутності французьких компаній і їх позиції в Росії

Скільки французьких компаній присутні в Росії?

У звіті про франко-російські економічні відносини, опублікованому французьким Direction générale du Trésor, вказано що у 2020 році щонайменше 160 тис чол працювало у 500 французьких дочірніх компаніях (включаючи 35 компаній CAC 40), які мали офіси у Росії. На основі наявних даних у KSE Institute, Франція є одним з провідних іноземних роботодавців у Росії, поступаючись лише США (близько 400 тис чол) та випереджаючи Німеччину (близько 150 тис чол), яка займає 3 місце.

«Французькі компанії особливо добре зарекомендували себе в агропродовольчій, фінансовій, дистрибуційній, енергетиці, автомобільній промисловості, будівництві/міських послугах, транспорті, аеронавтиці та фармацевтиці», – йдеться у звіті.

У 2020 році Росія була сьомим за величиною ринком Франції за межами Європейського Союзу, а експорт до Росії того року досяг 5,2 мільярда євро, також йдеться у звіті.

Слід зазначити, що точні цифри щодо кількості французьких компаній і їх персоналу відрізняються залежно від джерела.

Наприклад, Міністерство економіки та фінансів Франції повідомляло про 700 французьких дочірніх компаній у Росії, в яких працює понад 200 000 співробітників.

За даними Міністерства економіки Франції, французькі компанії є найбільшим іноземним роботодавцем у Росії, забезпечуючи роботою 160 000 людей у різноманітних секторах, але особливо в енергетиці, оптовій торгівлі та харчовій промисловості.

Французькі підприємства в Росії, як правило, працюють у більш трудомістких секторах послуг, ніж їхні американські, німецькі та італійські колеги.

За даними, зібраними KSE Institute⁴ в рамках проекту Самосанкції / Leave Russia, у 2021 році 157 найбільших французьких компаній забезпечили роботою більше 245 тис. осіб, ці компанії отримали 26,0 млрд доларів річного доходу, мали 13,4 млрд доларів капіталу та 28,4 млрд доларів активів. Станом на 15/09/2022 близько 40% співробітників вже залишили свої попередні місця роботи через повний вихід лише 8 великих компаній (а саме Renault, Société Générale, Publicis Groupe, Schneider Electric, Thales/Gemalto, Delfingen, Rexel і Sodexo). Ці компанії генерували 28% виручки, мали 35% інвестованого в країну капіталу і 75% активів серед усіх 157 французьких компаній в Росії.

Найбільш “залежними” від Росії з точки зору частки виручки в цій країні є компанії 4 галузей: Телекомунікації, Товари народного споживання, Металургія та Сільське господарство.

Як реагують французькі компанії?

Зі 157 компаній в базі 51% компаній залишаються в Росії, 17% вичікують, дещо обмежуючи свою діяльність, 27% виходять і лише 5% повністю вийшли через продаж. Деякі французькі компанії є одними з взірців повного виходу з російського ринку, тоді як інші кидають виклик вимогам виходу, незважаючи на тиск.

Повний вихід

• Французька банківська група Société Générale (статус за KSE – вийшли) оголосила про повний вихід з Росії 11 квітня. Вона працювала в Росії через свою дочірню компанію Росбанк і налічувала 12 000 співробітників. Росбанк був одним з тринадцяти системно значущих банків Росії (разом з ЮніКредит Банком і · Райффайзенбанком). Societe Generale підписала угоду про продаж «Росбанку» Інтерросу Володимира Потаніна, в той час як UniCredit Bank і · Raiffeisenbank поки залишилися в РФ

• Санкції суттєво вплинули на автомобільну промисловість – більшість автозаводів були вимушені зупинитися. Однак більшість виробників залишаються в РФ і виплачують зарплати своїм працівникам. Але, наприклад, Renault (статус за KSE – вийшли) передала свою частку в автоконцерні Автоваз в АвтоНДІ за 1 рубль.

Не поступаються вимогам щодо виходу, незважаючи на тиск

Auchan (статус за KSE – залишаються) планує продовжувати свою російську діяльність, навіть незважаючи на те, що підрозділ, ймовірно, буде збитковим, а вторгнення країни в Україну триває. У компанії 41 000 співробітників і 232 магазини в Росії, звідти припадає 11% світових продажів. Ів Клод, генеральний директор Auchan, сказав, що вибір компанії залишитися в Росії є «людським рішенням». Він сказав Le Journal du Dimanche: «Нас легко критикувати, але ми тут, ми виступаємо і працюємо на користь цивільного населення»

• Роздрібний магазин товарів для дому та садівництва Leroy Merlin (статус за KSE – залишаються) також входить до категорії, які залишаються працювати. У компанії 45 000 співробітників і 113 магазинів у Росії, звідки припадає 18% світових продажів (за даними KSE Institute, ця частка значно вища, більше 50%). Великі французькі компанії, такі як Merlin, стверджували, що для них було б неетично залишати тисячі своїх співробітників, або зазначали, що вилучення з Росії принесе користь лише російській державі, оскільки це призведе до експропріації її активів (як погрожував Кремль)⁷.

Роздрібні торговці Leroy Merlin, Auchan і Decathlon контролюються сім’єю Mulliez. Декатлон наприкінці червня закрив усі свої магазини в Росії через проблеми з логістикою (це було оголошено як тимчасове закриття). Але Leroy Merlin і Auchan залишають відкритими свої магазини в Росії, навіть після того, як, Росія розбомбила торгову точку Leroy Merlin в Україні.

Аналіз окремих галузей

Виробники продуктів харчування

Вийшли або в процесі виходу чотири компанії з одинадцяти, в тому числі:

Sodexo (статус за KSE – вийшли) це французька компанія, що надає послуги з громадського харчування та управління об’єктами. Sodexo – єдина харчова компанія, яка оголосила про повний вихід з Росії. Sodexo передала право власності на свою діяльність у країні місцевому менеджменту, який продовжить діяльність у Росії через незалежну структуру та бренд. Діяльність компанії в Росії становить менше 1% виручки.

Pernod Ricard (статус за KSE –  виходять) – другий у світі продавець вина та алкогольних напоїв призупинив експорт до Росії.

F&B залишились в РФ

• Компанія Danone, що займається виробництвом харчових продуктів (друга категорія в списку Йельської школи менеджменту, статус за KSE – вичікують), зберігає «на даний момент виробництво та розповсюдження свіжих молочних продуктів і дитячого харчування, щоб задовольнити основні харчові потреби цивільного населення» – заявили в компанії. У Росії працює 8000 співробітників на 17 виробничих підприємствах, і 6% її обороту припадає на Росію.

• Компанія Lactalis , що займається виробництвом молочних продуктів (статус за KSE – залишаються), входить до першої категорії списку Єльського університету та KSE Institute, що означає, що вона, по суті, «продовжує роботу як завжди». Компанія заявила, що залишається в Росії через необхідність заповнити полиці магазинів, де купують продукцію звичайні громадяни.

• Більшість харчових компаній не пішли з російського ринку. Наприклад, французький виробник овочевих консервів Bonduelle  (статус за KSE – залишаються) 17 березня опублікував заяву на сайті компанії: “Ми вважаємо своїм обов’язком забезпечити людям доступ до основних продуктів харчування і зробити все можливе, щоб уникнути дефіциту продовольства. Сьогодні немає заборони від влади залишитись в Росії, і ми поважаємо позицію Франції та Європейського Союзу. З усіх цих причин ми забезпечуємо безперервність нашої діяльності в Росії». В компанії працюють 1420 співробітників і вона має 1 завод в Росії.

Розкіш, Одяг, Косметика

• Більшість компаній люксових брендів призупинили свої продажі в Росії, в тому числі LVMH, Christian Dior, Lacoste, Hermes, Kering (бренди Balenciaga, Bottega Veneta, Gucci, Alexander McQueen та Yves Saint Laurent), Vendôme Luxury Group (бренди Cartier, Alfred Dunhill, Montblanc, Piaget, Baume & Mercier, Vacheron Constantin, Lancel та Chloé).

Lacoste (статус за KSE – залишаються) магазини залишаються відкритими, а компанія продовжує працювати в Росії.

L’Oreal (статус за KSE – вичікують) має найбільший дохід серед косметичних компаній. У Росії Група тимчасово закрила всі власні магазини та сайти електронної комерції та призупинила всі промислові та медіаінвестиції. Відповідно до європейських і американських санкцій, вона призупинила продаж усіх продуктів, окрім першої необхідності.

Sephora групи LVMH (статус за KSE –  виходять) транснаціональний рітейлер товарів особистої гігієни та краси уклав угоду про продаж 100% акцій своєї дочірньої компанії в Росії.

L’occitane (статус за KSE – залишаються) оголосив про закриття магазинів у квітні, хоча все ще виплачував зарплату своїм співробітникам. У травні компанія оголосила про намір повністю вийти з Росії і не постачати свою продукцію російським рітейлерам. У червні право власності було передано місцевому управлінню, а назва магазину тепер транслітерована кирилицею. Магазини відновили роботу, продукція L’Occitane доступна в магазинах, повідомляють ЗМІ.

• Такі компанії, як Yves Rocher (статус за KSE – вичікують) та Clarins (Статус від KSE – залишаються) також залишаються в РФ.

Фармацевтика

Французькі фармацевтичні бренди не йдуть з Росії, як і інші міжнародні компанії. Найбільшими французькими фармкомпаніями в Росії є Sanofi та Servier Laboratories. Sanofi (статус за KSE – вичікують) призупинила витрати на рекламу та просування, а також залучення нових пацієнтів у клінічні випробування, продовжила медичне постачання та лікування поточних пацієнтів. Servier Laboratories (Статус за KSE – вичікують) призупиняє нові інвестиції, але продовжує працювати в Росії.

Ipsen (статус за KSE – залишаються) – третя за величиною французька фармацевтична компанія, що залишилася в Росії. Компанія призупинила низку промоційних заходів у Росії, зокрема рекламу та участь у ненаукових конгресах. Крім того, вони не будуть ініціювати жодних нових клінічних випробувань. Але повністю йти з російського ринку компанія не планує. Компанія стверджувала, що, будучи фармацевтичною компанією, вони зобов’язані забезпечити пацієнтам доступ до їх лікування. Відповідно до своєї непохитної прихильності до обслуговування пацієнтів, вони продовжуватимуть задовольняти потреби пацієнтів у медичному обслуговуванні. Компанія призупинила низку промоційних заходів у Росії, зокрема рекламу та участь у ненаукових конгресах. Крім того, вони не будуть ініціювати жодних нових клінічних випробувань. Але повністю йти з російського ринку компанія не планує.

Інші компанії в РФ

Компанія з виробництва шин Michelin (статус за KSE – вичікують) 15 березня оголосила про закриття свого заводу в Давидово під Москвою. Він відноситься до четвертої категорії дослідження Йєльської школи менеджменту⁸, тобто призупиняє роботу, але залишає відкритим варіант повернутися до Росії. Його інвестиції в Росію мінімальні, ринок становить лише 2% від загального обсягу продажів і 1% від світового виробництва.

Нафтогазова компанія TotalEnergies  (статус за KSE – вичікують) почала скорочувати діяльність у Росії. 27 квітня компанія оголосила про списання активів на суму близько 3,9 мільярда євро інвестицій, в основному з мегапроекту Arctic LNG 2. TotalEnergies продає свою 49-відсоткову частку в сибірському газовому родовищі російському виробнику енергії «Новатек» через кілька днів після звинувачень у тому, що цей актив постачав сировину для авіаційного палива, яке, ймовірно, використовувалося російськими військовими.

Компанія BlaBlaCar (статус за KSE – вичікують), що займається спільним використанням автомобілів оголосила про припинення інвестицій у Росію, але продовжує працювати в країні. У неї близько 25 мільйонів російських користувачів.

FM Logistic (статус за KSE – залишаються) найбільша французька логістична компанія в Росії. Вона управляє більш ніж 890 000 м2 складських приміщень у Росії та налічує 8 000 співробітників у країні. Лідер складського ринку Росії, який розвивав транспортний бізнес.

Французька  Schneider Electric SE (статус за KSE –  виходять) погодилась продати свій російський підрозділ місцевому керівництву. Частка продажів Schneider Electric від російського підрозділу становить близько 2%. Schneider Electric заявила, що очікує списати до 300 мільйонів євро (313 мільйонів доларів) чистої балансової вартості в результаті вилучення. У компанії працює 3500 співробітників у Росії та Білорусі.

Ви також можете внести свій внесок, поширивши статус компанії з закликом до виходу з Росії в соцмережах прямо з карток компаній на сайті https://leave-russia.org/.

Що нового відбулось минулого тижня – ключові новини з щоденного моніторингу KSE

(оновлення щотижня)⁹

12.09.2022

*Air Moldova (Молдова , Авіаційний транспорт) Статус за KSE – залишаються

Національним авіакомпаніям Молдови заблоковано відновлення польотів до Москви

https://www.reuters.com/world/europe/moldovan-national-airlines-blocked-resuming-flights-moscow-official-2022-09-10/ 

Air Moldova готова домагатися відновлення польотів до Москви через суд

https://www.pravda.com.ua/news/2022/09/11/7366996/ 

*Nissan (Японія, Автомобілебудування) Статус за KSE – виходить

Nissan продовжив призупинення російського заводу на три місяці до кінця грудня

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/nissan-extend-suspension-russia-factory-three-months-nikkei-2022-09-12/ 

*Oldendorff Carriers (Німеччина, Морський транспорт) Статус за KSE – вичікують

За кілька днів до закінчення терміну дії санкцій гігантська німецька судноплавна компанія Oldendorff Carriers перевезла численні партії вугілля з російських портів Тамань і Усть-Луга. Кораблі Oldendorff доставили вугілля після терміну санкцій

https://www.globalwitness.org/en/campaigns/stop-russian-oil/german-shipping-giant-oldendorff-sails-close-wind-russian-coal/ 

13.09.2022

*Polar Seafood Group (Гренландія, Їжа і напої) Статус за KSE – вийшли

Polar Seafood продає частку в російській дочірній компанії

https://www.intrafish.com/markets/polar-seafood-sells-off-stake-in-russian-subsidiary/2-1-1297569 

*Google (США, Онлайн сервіси) Статус за KSE – виходить

Московський суд задовольнив заяву про банкрутство російської дочірньої компанії Google

https://www.reuters.com/technology/moscow-court-accepts-googles-russian-units-bankruptcy-application-agencies-2022-09-12/

14.09.2022

*Inditex (Іспанія, Споживчі товари та одяг) Статус за KSE – виходить

Inditex бачить переваги продажів від зростання курсу долара проти євро.

У першому півріччі валовий прибуток досяг семирічного максимуму

https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-09-14/zara-s-owner-inditex-posts-jump-in-first-half-sales-and-profit?leadSource=uverify%20wall

*Traton Group (Німеччина, Автомобілебудування) Статус за KSE – виходить

Traton продає частину активів у Росії, зазнає збитків у 550 млн євро

https://www.reuters.com/business/autos-transportation/traton-sells-some-assets-russia-incurs-550-million-euro-loss-2022-09-13/ 

*Equinor (Норвегія, Енергетика, нафта та газ) Статус за KSE – вийшли

Як норвезька Equinor пішла з Росії: рухайся швидко, продавай дешево

https://www.reuters.com/business/energy/exclusive-how-norways-equinor-exited-russia-move-fast-sell-cheap-2022-09-14/

Equinor перерахувала 1 мільярд доларів у вигляді зобов’язань нафтовій компанії «Роснефть» всього за 1 євро

https://www.businesslive.co.za/bd/world/europe/2022-09-14-major-norwegian-energy-company-exits-russia/?utm_term=Autofeed&utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1663141435

15.09.2022

*Deugro (Німеччина, Логістика і транспорт) Статус за KSE – вийшли

5 вересня 2022 року deugro підписала угоду про продаж свого бізнесу в Російській Федерації в рамках викупу колишнім місцевим керівництвом.

https://deugro.com/2022/09/deugro-performs-management-buyout-in-russia/

*Samsung (Південна Корея, Електроніка) Статус за KSE – вичікують

Samsung Electronics Co Ltd заявила в четвер, що нічого не було вирішено після того, як газета повідомила, що компанія, як очікується, повернеться на російський ринок цього року, через шість місяців після призупинення поставок після вторгнення в Україну.

https://www.reuters.com/technology/samsung-expects-return-russian-market-this-year-izvestia-newspaper-2022-09-14/

16.09.2022

*Sandvik (Швеція, Інженерія) Статус за KSE – виходить

*FERRONORDIC (Швеція, Будівництво та архітектура) Статус за KSE – вичікують

Ferronordic і Sandvik розірвали дилерські угоди для Росії

https://ferronordic.com/investor-relations/press-releases/ferronordic-and-sandvik-enter-into-distributor-agreements-for-germany-and-kazakhstan-and-terminate-agreements-for-russia/ 

*International Olympic Committee (IOC) (Швейцарія, Спорт) Статус за KSE – виходить

МОК розглядає можливість зняття дискваліфікації з російських спортсменів

 https://pakobserver.net/ioc-considering-lifting-suspension-on-russian-athletes/ 

*PIMCO (США, Фінанси і платежі) Статус за KSE – вичікують

*Goldman Sachs (США, Фінанси і платежі) Статус за KSE – вичікують

PIMCO купив російські державні міжнародні облігації та захеджував свою позицію за допомогою кредитно-дефолтних свопів (CDS). Goldman Sachs розмістив замовлення на купівлю російських облігацій на суму близько 1,3 мільярда доларів США від імені продавців захисту російських CDS, і два джерела підтвердили, що PIMCO була суттєво залучена. 

https://www.ifre.com/story/3516497/pimco-bets-on-russian-debt-recovery-in-cds-auction-hcnvwhhg0p

¹ – KSE status “leave” або “виходять” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що повністю завершують роботу в Росії або компанії, що офіційно повідомили що вони тимчасово скорочують операції в РФ
– KSE status “wait” або “вичікують” – Компанії, які опублікували на офіційному сайті компанії (або їхній реліз з’явився в іноземному виданні як FT, NYT тощо) що вони скорочують лише частину бізнес операцій, продовжуючи роботу по іншим операціям або компанії, які повідомили що відкладають майбутні інвестиції/розробки/маркетинг, при цьому продовжують свою основну діяльність
– KSE status “stay” або “залишаються” – Компанії, що ігнорують вимоги до виходу/скорочення діяльності в Росії, також компанії, які офіційно заявили, що залишаються в Росії або новин по їх виходу не було знайдено
– KSE status “exited” або “вийшли” – Компанії, які продали свій бізнес/активи або свою частку бізнесу місцевому партнеру та залишили ринок

² Станом на 19/06/2022 ми оновили базу даних розширеною інформацією по ~+400 новим компаніям, а станом на 28/08/2022 ми оновили дані для ще 422 компаній даними по персоналу, доходу, капіталу та активам за 2021 рік. Також, ми почали додатково відстежувати, чи компанії просто заявляли чи дійсно здійснювали якісь дії щодо виходу з країни (наразі ми спостерігаємо дуже малу кількість таких компаній). Поки що ми знайшли інформацію лише про декілька компаній, які почали продавати свій бізнес в Росії.Навіть для більшості з них – це лише намір або вони тільки почали процес продажу. Все інше – переважно заяви чи якісь попередні кроки. Зібрана інформація вже доступна і систематизована у вигляді нового статусу KSE “вийшли”.

³ 24 липня 2022 року ми ввели новий статус «вийшли», який відображає дії компаній щодо завершення виходу з російського ринку. Статус ґрунтується на даних з ЄДРЮЛ Росії та додатковому аналізі, такому як оголошення компаній і публікації в ЗМІ про діяльність компанії. У той же час, діяльність компаній може бути складно відстежити, і їх можна пропустити в аналізі, особливо для компаній, які мало висвітлюються в ЗМІ. Закликаємо наших читачів повідомляти нам, якщо вони знайомі з діями компаній, які суперечать їхнім заявам про вихід, через форму зворотного зв’язку на сайті https://leave-russia.org/.

Нещодавно, на сайт проекту https://leave-russia.org/ був доданий новий розділ “Новини компаній“, слідкуйте за щоденними оновленнями прямо на сайті