fbpx

Дар’я Шепетько про особливості європейської освіти та навчання в Стокгольмскькій школі економіки

У 2019 році KSE та Стокгольмська школа економіки в Ризі запустили Міжнародну бакалаврську програму з економіки та підприємництва. В її межах ми пропонуємо трирічну бакалаврську програму з Економіки та підприємництва на базі Стокгольмської школи економіки в Ризі.

 

 

Ми запитали у студентів програми про те, чому іноді варто обрати навчання за кордоном та про особливості саме цієї програми. Сьогодні знайомимо вас з Дар’єю Шепетько

Розкажи трохи про себе.

 

Мене звати Дар’я. До вступу на бакалаврат я навчалась в Спеціалізованій школі №16 Києва, де ми поглиблено вивчали англійську. Крім академічного спрямування, я також обожнюю все, що пов’язано з естетикою та творчістю: займалася балетом, творчою фотографією.

 

 

Чому вирішила обрати навчання за кордоном?

 

З одного боку, я розуміла, що українська система освіти не може дати мені те, до чого я прагну. Для мене важливі люди, які мене оточують. З іншого боку, більш вагомим фактором було моє бажання отримати досвід навчання в міжкультурному середовищі, можливість навчатися англійською та прагнення стати незалежною від батьків, кинути собі невеликий виклик.

 

 

Звідки ти дізналася про цю програму?

 

Дуже несподівано: я шукала різні можливості для вступу в Європі, знайшла статтю про українську студентку, яка навчалась в Стокгольмській школі економіки в Ризі. Ця стаття мене дуже зацікавила, тому я зайшла на сайт університету: чим більше читала про нього, тим більше розуміла, що це місце імпонує мені.

 

 

Чому в результаті ти обрала саме цю програму?

 

Я до останнього вибирала між різними університетами, оскільки мене прийняли в декілька закладів. Спочатку обирала розумом, а на останньому етапі – серцем. Мені найбільше сподобалось те, що програма достатньо різноманітна і дає можливість спробувати багато різних напрямків. По-друге, програма спрямована не тільки на теорію, а й на практику: обов’язкова практика після першого та другого курсів, практичні курси для розвитку важливих навичок та програма обміну.

 

 

Опиши загальні враження від навчального процесу, студентів, викладачів, міста. Що тебе здивувало, вразило, можливо щось не сподобалося? 

 

Що я одразу відчула – це величезна різниця між підходом та ставленням до навчання. На відміну від України, тут все спрямовано на персональний розвиток та досягнення своїх цілей. Помилки заохочуються, бо це гарний шанс обдумати, що ти робиш неправильно, змінити свій підхід та в результаті навіть стати кращим, ніж ті, хто не робив помилок або ж склав курс з першого разу. Я була також приємно здивована тим, що тут кожному першокурснику дають власного ментора, наставника, до якого можна звернутися за порадою, підтримкою та просто приємною розмовою. Це неймовірно корисна річ, якої, на жаль, немає в Україні. Методи викладання теж абсолютно відрізняються: лектори не просто дають теоретичний матеріал, а намагаються зацікавити темою, якою б нудною вона спочатку не здавалась, вони одразу показують, де теорію можна застосувати на практиці. Щодо міста, воно неймовірно красиве: кожного ранку дорогою в університет я люблю розглядати фасади будівель, помічати все нові і нові деталі. Студенти в СШЕ дуже привітні і дружні. Ми постійно організовуємо різні події, вечірки, які нас об’єднують. Життя в гуртожитку теж дуже насичене: цікаво знайомитися з традиціями різних націй. На вихідних студенти з Грузії пригощали нас домашніми хачапурі і хінкалі, ми з дівчатами пригощати пирогом з яблуками. Це безцінні моменти, які роблять кожен день веселішим.

 

 

Які можете надати поради тим, хто зацікавився програмою і планує вступати?

 

Раджу не боятися подаватися, адже можна отримати стипендію. Головне – показати свою мотивацію.

 

 

 

Дізнатися більше про програму можна за посиланням: https://kse.ua/ua/kse-program/bachelor/

 

Також будемо раді відповісти на всі ваші питання: 067-434-71-63 (Telegram).

 

#SSE_Riga #I_choose_economics #students_feedback