fbpx

Збитки та втрати енергетичного сектору України внаслідок повномасштабного вторгнення Росії перевищили $56 млрд — оцінка KSE Institute станом на травень 2024 року

10 Червня 2024

Внаслідок повномасштабного вторгнення РФ на територію України енергетичний сектор зазнав прямих збитків і непрямих фінансових втрат на суму $56,5 млрд, тоді як потреби у відновленні, що передбачають повну реконструкцію зруйнованих об’єктів за принципом “Відбудувати краще, ніж було”, становлять $50,5 млрд.

За оцінками аналітичної команди Київської школи економіки (KSE), прямі збитки енергетичного сектору України станом на травень 2024 року складають понад $16,1 млрд. Найбільші збитки спричинили руйнування об’єктів генерації електричної енергії ($8,5 млрд), магістральних ліній передачі електроенергії ($2,1 млрд), а також нафтогазової інфраструктури ($3,3 млрд).

Під час повномасштабного вторгнення було окуповано понад 18 ГВт електрогенеруючих потужностей, зокрема найбільшу в Європі атомну електростанцію — Запорізьку АЕС. До того ж були повністю зруйновані Каховська та Дніпровська ГЕС, а також Зміївська та Трипільська ТЕС. 

Критичних пошкоджень (понад 80%) зазнали приватні теплоелектростанції, серед яких Ладижинська, Бурштинська, Добротвірська, Курахівська, Криворізька та Придніпровська ТЕС. Пошкоджено близько половини високовольтних підстанцій передачі електроенергії. Російські війська фактично знищили всі нафтопереробні заводи на території України та значну частку інфраструктури зі зберігання нафти та нафтопродуктів.

Непрямі втрати енергетичного сектору оцінюються в майже $40,4 млрд, основна частка цієї суми припадає на втрачені доходи енергетичних компаній — $39,9 млрд. Решта належить до витрат на розбір завалів та проведенням демонтажних робіт на пошкоджених об’єктах — $0,5 млрд.

Загальні потреби відновлення енергетичного сектору України попередньо оцінені аналітичною командою KSE в розмірі $50,5 млрд, включно з фінансовою потребою на відбудову у повному обсязі зруйнованої та пошкодженої енергетичної інфраструктури із врахуванням принципу “Відбудувати краще, ніж було” ($48,5 млрд). Решта включає забезпечення потреб ліквідності енергетичних компаній внаслідок втрачених через війну доходів ($2 млрд). 

Потреби відновлення електроенергетичного сектору оцінені на загальну суму у $33,8 млрд, зокрема $29,3 млрд для об’єктів генерації. Ще $4,6 млрд необхідно для відновлення інфраструктури передачі та розподілу електричної енергії. Оцінна вартість відновлення нафтогазового сектору сягає $14,8 млрд, а сектору централізованого теплопостачання — $1,4 млрд, не враховуючи відновлення великих ТЕЦ. 

​​Оцінка прямих та непрямих збитків здійснена аналітичною командою Київської школи економіки (KSE) відповідно до методології Світового Банку, з урахуванням значної кількості мікроданих, що збираються профільними органами влади, місцевими цивільно-військовими адміністраціями, енергетичними компаніями від початку повномасштабної війни, а також за відкритими джерелами у зв’язку з обмеженим доступом до даних через високий ризик розповсюдження безпеково-чутливої інформації.