fbpx

Збитки агросектору та земельним ресурсам України від повномасштабної війни складають $8,7 млрд

19 квітня 2023

Сума прямих збитків, завданих агропромисловому комплексу України за рік повномасштабної війни, складає $8,7 млрд. 

За оцінкою експертів проєкту KSE Institute «Росія заплатить», найбільша частка збитків агросектору — через знищення та пошкодження сільгосптехніки, внаслідок чого оціночні втрати виробників складають понад $4,65 млрд. Загалом внаслідок війни пошкоджено або зруйновано 109.6 тис. одиниць сільгосптехніки. 

Друга за розміром категорія збитків цієї сфери повʼязана зі знищенням та крадіжками виробленої продукції. Зафіксовано понад 4 млн тонн знищеної та викраденої готової сільгосппродукції. Сукупна вартість цих збитків оцінюється в $1.87 млрд. 

Суттєвих втрат зазнала також інфраструктура для зберігання виробленої сільськогосподарської продукції. Сумарна місткість зруйнованих зерносховищ сягає 8.2 млн тонн виробленої продукції, а пошкоджених зерносховищ — 3.25 млн тонн потужностей для одночасного зберігання. Вартість їхнього відновлення зруйнованих потужностей оцінюється у $1.33 млрд.

Найбільших збитків агросектору війна, розпочата росією нанесла Луганській, Херсонській, Донецькій, Харківській та Запорізькій областям. Ці ж регіони у топ-5 за кількістю пошкоджених та зруйнованих обʼєктів.

Оцінка прямих втрат агропромислового комплексу та сільськогосподарської інфраструктури включає такі втрати: 

• сільськогосподарської техніки, елеваторів та інших зерносховищ, 

• тваринництва від загибелі та забою тварин через неможливість їхнього утримання, 

• виробників багаторічних культур через пошкодження насаджень, 

• бджільництва, 

• факторів виробництва та готової продукції через їх пошкодження та крадіжки. 

Обрахунки втрат земельного фонду будуть оцінені у наступних випусках звіту.

Вищезазначені втрати оцінюються непрямими методами у поєднанні з державною йрегіональною статистикою, а також даними з опитувань сільськогосподарських виробників, проведених у 2022 році.

Детальні дані щодо руйнувань та збитків завданих агросектору зібрано Інститутом Київської школи економіки (KSE Institute) в рамках проєкту розробки незалежних методологій аналітичної оцінки пошкодження інфраструктури та економічних збитків спричинених агресією Росії, що реалізується KSE Institute у співпраці із Проєктом USAID “Економічна підтримка України”. Зміст цієї публікації є відповідальністю Інституту Київської школи економіки (KSE Institute) та не обов’язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.