fbpx

Завершено відбудову зруйнованої ракетним ударом амбулаторії в Макарові

11 квітня 2023

Рік тому, 28 березня 2022 року, амбулаторія у селищі Макарів була зруйнована прямим ракетним влучанням. Сьогодні 500 квадратних метрів медичного закладу повністю відновлено завдяки спільній роботі KSE Foundation, МОЗ, Київської обласної військової адміністрації, місцевої влади, колективу амбулаторії, а також українських і міжнародних благодійників.

Амбулаторію відбудовували з нуля — заново закладали фундамент, встановлювали перекриття і будували сучасний заклад за кращими міжнародними стандартами. У відновленій амбулаторії працюватиме 19 лікарів, під опікою медзакладу знаходиться 19 300 пацієнтів, 4 тисячі з них — діти.

За час окупації в Макарові було знищено понад 2 тисячі будівель і майже вся інфраструктура. Попри війну у Київській школі економіки переконані, що відновленням України потрібно займатись вже сьогодні:

«Сьогодні часто звучить запитання, а чи потрібно відбудовувати Україну вже зараз, доки триває війна? Але суть у тому, щоб показати, що люди мають право на якісну медицину і можуть її отримати під час війни. Не треба чекати. Чим краще ми працюємо вже зараз усі разом, тим швидше закінчиться війна. І ця амбулаторія приклад того, що саме разом ми перемагаємо. Ця відбудова стала можливою завдяки вам всім», — зазначає Тимофій Милованов, президент Київської школи економіки.

Залученням коштів для відновлення закладу займалась команда KSE Foundation — благодійний фонд став першим недержавним фондом, який органи влади залучили до допомоги у відновленні медичної інфраструктури:

«Відновлена амбулаторія — своєрідний символ нашої незламності, того, що яких би ударів не завдавав ворог, — перемога за нами. На місці зруйнованого ми відбудуємо ще краще. Дякую всім партнерам, які долучилися до проєкту відбудови. Дуже вдячний Київській школі економіки і безпосередньо Тимофію Милованову за те, що взявся фандрейзити кошти, які знайшли реалізацію в цьому прекрасному об’єкті. Уже найближчим часом тут розпочнеться медичне життя, з’являться сімейні лікарі, і мешканці Макарова будуть отримувати кваліфіковану допомогу», — заявив Віктор Ляшко, міністр охорони здоров’я.

До відбудови амбулаторії залучились українські та міжнародні благодійники: УКРГАЗБАНК, Carlsberg Ukraine, VISA, Chernovetskyi Investment Group, Energy Resources of Ukraine, SOCAR, дизайн-проєкт створила команда Bogdanova Bureau.

«За цей рік спільними зусиллями влади та бізнесу ми показали приклад, як саме втілюються на практиці принципи “Build Back Better”. На місці зруйнованих амбулаторій ми відбудовуємо медзаклади за кращими світовими стандартами. Адже українці вже зараз мають бути забезпечені високоякісними послугами в сучасних медичних закладах», — говорить Віталій Власюк, заступник голови Київської обласної військової адміністрації. 

Для ефективної взаємодії було укладено меморандум між KSE, МОЗ, Київською обласною військовою адміністрацією та Комунальним некомерційним підприємством «Макарівський центр первинної медико-санітарної допомоги». Цей документ став дієвим інструментом для відновлення роботи амбулаторії в Макарові.