fbpx

Завершено прийом заявок МСБ на участь у програмі підтримки щодо виходу на ринок Польщі

14 грудня 2023

Міністерство цифрової трансформації України, Офіс з розвитку підприємництва та експорту та національний проєкт Дія.Бізнес за підтримки уряду Великої Британії (UK International Development) та у виконанні у виконанні Київської Школи Економіки завершили збір заявок на участь у розширеній пілотній програмі підтримки малого та середнього бізнесу у виході на ринок Польщі

Пілотний проєкт був створений з метою підтримки розвитку підприємництва в Україні та збільшення експортного потенціалу малого та середнього бізнесу. У рамках проєкту експерти підтримають 30 українських підприємців у їхніх зусиллях вийти на ринок Польщі, розпочати експорт товарів та знайти партнерів для власного виробництва.

Загалом у межах розширеної програми було отримано 123 заявки від представників малого та середнього бізнесу, готових працювати на зовнішніх ринках. За гендерним розподілом 69% компаній очолюють чоловіки, 31% — жінки. На додаток, 17,1% компаній, що подали заявки, є релокованими з інших регіонів.

Наступним етапом роботи заплановано опрацювання заявок та відбір 30 компаній, які зможуть додати інформацію про свою компанію та товари до Каталогу українських виробників, які планують експортувати до Польщі — безоплатному онлайн-інструментові, розміщеному на вебсайті центру підтримки підприємців Дія.Бізнес у Варшаві. Такий крок допоможе українським виробникам встановити прямі ділові контакти з польськими компаніями. 

«Досвід виходу перших 20 компаній на ринок Польщі показав той потенціал, яким володіють українські МСП. Розширення пілотної програми та набір нових учасників — це логічне продовження наших зусиль зі стимулювання українського експорту. Переконаний, що наші компанії та продукти є конкурентними на ринках Європи, тому ми прагнемо допомогти їм бути успішними», — зауважив керівник проєктів по підтримці реформ Київської школи економіки Максим Нефьодов.

Компанії, що візьмуть участь у пілотному проєкті, отримають консалтингову підтримку від локального експерта та допомогу у налагодженні партнерств з боку центру Дія.Бізнес у Варшаві. Представники центру забезпечать промотування Каталогу з товарами компаній-учасників на зустрічах з представниками польського бізнесу та  допоможуть з перекладом інформаційних довідок про компанію та товари польською й англійськими мовами.

«Ми будуємо країну підприємців. Наша ціль – допомагати бізнесу виходити на нові обсяги та демонструвати інноваційний потенціал України усьому світу. У 2022 році майже кожна десята компанія, створена у Польщі, була українською. А цього року в Польщі перебуває понад 1 мільйон українців. Продовжуємо підтримувати український бізнес та створювати можливості для його розвитку», – зазначила заступник Міністра цифрової трансформації з питань євроінтеграції Валерія Іонан.

Пілотну програму підтримки малого та середнього бізнесу розширюють Міністерство цифрової трансформації, Офіс з розвитку підприємництва та експорту, національний проєкт Дія.Бізнес за підтримки уряду Великої Британії (UK International Development) у виконанні Київської Школи Економіки.