fbpx

Будь-який регіон може стати осередком спалаху вже в січні

13 січня 2021

Загроза COVID-19 залишатиметься протягом 2022 року. Основні причини – мутації вірусу та нові потужні спалахи у світі. Про це під час онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» розповів керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко.

Серед основних ознак 2021 року, за словами експерта, є відхід сезонності грипоподібних захворювань на другий план як фактора прогнозування. Минулого року, на противагу 2020, на зміни сезонності прийшли такі фактори як вакцинація, тривалість імунітету та нові варіанти вірусу. Залишився також фактор впливу карантинних обмежень.

З початком літа і появою достатньої кількості вакцин Україна вийшла на плато за темпами вакцинації на рівень у 115 тисяч щеплень на добу. Таке плато тривало до початку жовтня і старту осінньої хвилі захворюваності, сприченого новим штамом вірусу “Дельта”.

Після виходу на плато Україна продемонструвала спроможність щеплювати більше 1% дорослого населення за добу. З моменту входження першої української області до “червоної” зони епідемічної небезпеки (Херсонська область) в рамках осінньої хвилі, спостерігався стрибок рівня вакцинації більш як вдвічі. Темпи щеплення в Україні перевищили максимальні середньоєвропейські і середньосвітові і досягли 317 тисяч щеплень на добу.

З початком грудня та свят в Україні почався очікуваний спад у вакцинації і зараз складає близько 72 тисяч щеплених осіб на добу. 

Лідерство за рівнем вакцинації в Україні стабільно демонстрували Київ, Київська та Полтавська області. На кінець року в цих областях принаймні кожен другий дорослий був вакцинований принаймні однією дозою.

Регіони Західної України – Закарпатська, Чернівецька, Івано-Франківська, Волинська та Рівненська області – досі утримуються у ТОП-5 “антилідерах”. Рівень вакцинації дорослого населення у цих регіонах принаймні однією дозою не перевищував 40%.

Ключовим показником перебігу кампанії є виконання цілі ВООЗ щодо виконання плану з вакцинації 40% дорослого населення та виконання плану в вакцинації у Києві з вакцинованих 70% дорослих осіб повним курсом вакцинації. 

За 2021 рік близько 15 млн осіб отримали щеплення однією дозою. І менше 14 млн осіб пройшли повний курс вакцинації, що складає близько 93% від тих, хто отримав першу дозу.

Станом на 31 грудня 44% дорослого населення в Україні були повністю вакциновані.

З середини грудня розпочалася вакцинація бустерною та додатковою дозою. До кінця року в країні ввели 4 тисяч додаткових та 5,4 тисячі бустерних доз.

Додаткова доза COVID-вакцини вводиться людям, яким через важкі хвороби 2 дози вакцини могли не дати необхідного захисту. Бустерна доза вводиться для посилення ефективності вакцини, яка з часом знижується у всіх людей. Більшість європейських країн вже активно вводить використання цих видів доз вакцин.

В Україні лише 0,4% повністю вакцинованого населення отримали бустерну дозу. Хоча, наприклад, в Німеччині таких вже 55%.

Як відзначає аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова, 2021 рік в Україні був “пандемією невакцинованих”. Так, у грудні частка невакцинованого населення серед госпіталізованих складала 88,3%. Це означає, що ризик госпіталізації для невакцинованих у разі захворювання на COVID-19 більший у 4,3 рази, ніж для повністю вакцинованих.

Аналіз Київської школи економіки також демонструє більшу протяжність та потужність осінньої “Дельта” хвилі за весняну. Так, різниця між піками у кількості госпіталізованих, кількості нових випадків та померлих для першої хвилі захворюваності у 2021 році складала 11 днів, а для другої осінньої близько 15 днів, тобто збільшення складає 27%. Саме тому у разі підтвердження більшої поширюваності та більшої стійкості до вакцин новий штам “Омікрон”, виявлений вперше в Південній Африці, може вимагати ще більшого охоплення населення вакцинацією у 2022 році та впровадження додаткових стримуючих заходів – продовження системи адаптивного карантину.

Наразі у зоні потенційного ризику перебувають два українські регіони – Сумська та Івано-Франківська, де коефіцієнти виявлення нових випадків складають 24,8% та 22,1% відповідно при рекомендованих ВООЗ 5%. Разом з тим, як відзначає Юрій Ганиченко, “ризик спалаху зберігається в будь-якому регіоні України”. Як і раніше, KSE прогнозує, що нова хвиля може розпочатися в країні вже в січні.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 13.01.2022. Переглянути анімований варіант презентації можна у записі онлайн-брифінгу за посиланням.