fbpx

За понад два роки ринку сільгоспземель 99,5% придбаних ділянок залишились в аграрному виробництві

31 Жовтня 2023

В Україні презентовано перше комплексне дослідження впливу ринку земель на продовольчу безпеку, проведене KSE Агроцентр за підтримки Програми USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО). 

Одним з ключових потенційних факторів впливу ринку земель на продовольчу безпеку може бути виведення придбаних сільськогосподарських земельних ділянок з сільськогосподарського виробництва шляхом зміни цільового призначення і їх подальше використання з іншою метою. Відтак команда дослідницького проєкту “Земля незламності” проаналізувала дані про цільове призначення 1000 ділянок сільськогосподарського призначення, які були випадковим чином обрані з 122,7 тис. ділянок, що були придбані у період з 1 липня 2021 року по кінець лютого 2023 року включно, адже зміна цільового призначення потребує часу.

Аналіз виявив, що лише 0,5% ділянок змінили своє цільове призначення після купівлі-продажу. У всіх виявлених випадках нове цільове призначення було «Для будівництва й обслуговування житлового будинку господарських будівель і споруд (присадибна ділянка)».

“Жодного масового виведення ділянок із сільськогосподарського виробництва, яким так лякали противники ринку земель, не сталося. Ринок розвивається в межах, визначених законодавцем, і жодних підстав для перегляду цих планів наразі ми не бачимо”,  – зауважив керівник проєкту “Земля незламності”, віцепрезидент KSE з економічної освіти Олег Нів’євський.

Окремо дослідники KSE Агроцентр проаналізували 1000 ділянок з аномально високою ціною. Серед них  частка земель, що змінили цільове призначення з сільськогосподарського на несільськогосподарське, є дещо вищою ніж в середньому і становить 8%. Це вказує на те, що принаймні частина ділянок з надвисокою ціною купується з метою подальшої зміни цільового призначення. Серед ділянок, що змінили цільове призначення, 62,5% стали землями для  житлової забудови, 12,5% ділянок були переведені у  землі рекреаційного призначення, 10% – перетворились на землі громадської забудови,  ще 10% – на землі транспорту  і 5% стали землями промисловості.

“Ці  виключення лише підтверджують загальне правило. Якщо сільськогосподарська ділянка є перспективною і цікавить ринок з іншою метою, ніж сільськогосподарське використання, діюче законодавство дозволяє змінити її цільове призначення, від чого врешті  виграють не тільки продавці, але й громади завдяки створенню нових підприємств та робочих місць. Однак загальний відсоток цих змін, а це лише півпроцента, є зовсім незначним, а основний масив земель сільгосппризначення в Україні залишається в аграрному виробництві”, – відзначив дослідник  KSE Агроцентр Роман Нейтер.

Крім того, зауважують експерти, ринок земель має позитивний вплив на продовольчу безпеку. Так, загальнонаціональним опитуванням сільських домогосподарств, проведеним Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй (FAO) у вересні-жовтні 2022 року, було встановлено, що заняття сільським господарством суттєво впливає на продовольчу безпеку домогосподарств. Таким чином, доступ до землі, орендованої чи такої, що перебуває у власності домогосподарств, забезпечує прямий доступ до продовольства, зменшує залежність від зовнішніх джерел, особливо в кризових ситуаціях, і підвищує продовольчу безпеку як окремих домогосподарств, так і громад.

“Український ринок земель демонструє, що ринкові стимули та інструменти регулювання використання земель працюють набагато ефективніше, ніж  адміністративні заборони, які неминуче призводять до корупції, як наприклад, тіньові схеми під час безоплатної передачі земель у приватну власність або до скасування дії мораторію на купівлю-продаж та заборони на зміну цільового призначення земельних ділянок. Модель з поступової лібералізації ринку земель, яку обрали в Україні, дозволяє захистити права власників і водночас врахувати інтереси орендарів та громад”, – зауважив  керівник напрямку земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах

Всього з моменту відкриття ринку земель було укладено 172,8 тис. угод купівлі-продажу сукупною площею майже 380,5 тис. га, що становить 0,92% від всіх сільськогосподарських земель України в кордонах 1991 року або 1,08% сільгоспземель на підконтрольних Україні територіях.

Більше інформації за посиланням.

***

Аналітичний огляд підготовлено в межах дослідницького проєкту «Земля незламності», що здійснюється завдяки підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) у межах Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), яка виконується компанією Chemonics International.  Думка авторів не обов’язково є офіційною точкою зору USAID чи Уряду США. 

 

Докладніше про Програму USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО): 

https://www.facebook.com/usaid.agro/ 

Докладніше про KSE Агроцентр: 

https://agrocenter.kse.ua 

https://t.me/kseagrocenter

Контакти: 

Центр досліджень продовольства та землекористування (KSE Агроцентр)

[email protected]