fbpx

За ініціативи уряду і KSE відкрито Центр посилення спроможностей з відбудови та модернізації України

10 Листопада 2023

У Києві 9 листопада відбулося відкриття Центру посилення спроможностей з відбудови та модернізації України (Center for Advancement in Restoration and Modernization Capacity – CARMC). Центр створено за ініціативи Кабінету міністрів України та Київської школи економіки при підтримці Групи Світового банку. Ключова мета Центру – посилення спроможності України з відновлення шляхом набуття знань та навичок залучених у процеси відновлення фахівців і створення професійної спільноти. 

У заході взяли участь Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, Голова Представництва Світового банку в Україні Геворг Саркісян, Віце-президент Світового банку у справах регіону Європи та Центральній Азії Антонелла Бассані, Президент KSE Тимофій Милованов, голова Державного агентства з відновлення та розвитку України Мустафа Найєм, ректор KSE Тимофій Брік, урядовці та представники міжнародних фінансових установ.

У вступному слові Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив:  “Відновлення — це одне з наших головних завдань та пріоритетів. Успішна відбудова має п’ять компонентів: стратегія, ресурси, інфраструктура реалізації, сильні проєктні команди виконавців, формування коаліції відновлення із міжнародних партнерів, бізнесу, громадянського суспільства. 

Ми вдячні всім партнерам, зокрема Світовому банку, які допомагають нам на цьому шляху. Також дякую Київській школі економіки, яка допомагає з організацію цієї важливої ініціативи”. 

Діяльність Центру посилення спроможностей з відбудови та модернізації України (CARMC) буде спрямована на підвищення здатностей центральної та місцевої влади з управління проєктами відновлення на принципах інноваційності, прозорості, ефективності у координації з міжнародними фінансовими організаціями. На платформі CARMC планується підготувати 6 тисяч спеціалістів з відбудови впродовж трьох років.

CARMC досліджуватиме загальнонаціональні процеси відновлення, а також потреби у знаннях і навичках різних груп і рівнів спеціалістів, дефіцит яких заважає швидкій і якісній реалізації проєктів відбудови. Крім того, CARMC слугуватиме універсальною платформою для обміну знаннями, практиками та досвідом, що дозволить підвищити ефективність міжрегіонального і міжмуніципального співробітництва під час реалізації проєктів відновлення.

«Головна інвестиція — це не кошти. Головна інвестиція — це люди та їхні навички. Відсутність підготовлених спеціалістів може призвести до неефективного використання коштів та затягування процесу відбудови. Подолати економічні наслідки війни та здійснити ефективну відбудову можливо виключно спільними зусиллями держави, місцевого самоврядування, закордонних партнерів, донорів та бізнесу», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України –  Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Президент KSE Тимофій Милованов відзначив, що відбудова є історичним шансом для перебудови української економіки та підвищення її конкурентоспроможності на глобальному ринку.  

«Наше завдання – не просто відбудувати зруйноване, а забезпечити перехід на новий технологічний уклад і створити нові ринки. Для цього потрібні провайдери відбудови, які володітимуть сучасними знаннями у сферах макроекономіки, менеджменту, фінансів, логістики, кібернетики, соціальної взаємодії. Центр працюватиме над підвищенням спроможності держслужбовців та працівників органів місцевого самоврядування втілювати проєкти відбудови, створювати нову конкурентну економіку, публічні сервіси та комфортне навколишнє середовище», – сказав Милованов. 

Найближчим часом розпочнеться навчання першої пілотної групи, до складу якої увійдуть 100 топ-держслужбовців. Також планується запуск Data room – галузеву базу знань у сфері відбудови.

“У межах програми відбудови країна зіштовхнулася з величезними викликами – дефіцит необхідних спеціалістів з відбудови, відсутність універсальної бази знань для розвитку професійних навичок, недостатня спроможність роботи з міжнародними фінансовими організаціями. СARMC спрямований на подолання цих викликів – нашою метою є підготовка 6 тисяч фахівців з управління проєктами відбудови, які стануть основою ком’юніті з відновлення, передаватимуть надалі свій досвід і знання іншим спеціалістам. Спільними зусиллями, завдяки партнерству з державними інституціями — Кабінетом міністрів, Міністерством відновлення — та за підтримки донорів, зокрема Групи Світового банку, маємо посилити спеціалістів, які безпосередньо реалізовуватимуть відбудову на місцях”, – наголосив ректор Київської школи економіки Тимофій Брік 

Нагадаємо, що, відповідно до даних Київської школи економіки станом на 1 вересня 2023 року загальна сума інфраструктурних збитків, завданих Україні російським вторгненням, склала $151,2 млрд.