fbpx

Вплив Prozorro: яку реальну економію забезпечує електронна система – Policy Бриф

8 листопада 2022

Реформа глибоко корумпованої системи закупівель в Україні стартувала в 2015 році з розроблення електронної системи Prozorro та прийняття нового закону про публічні закупівлі. В минулому році через Prozorro пройшло 1,1 трлн грн або 18% ВВП України.

Вважається, що система Prozorro  ефективна через свою прозорість і законодавчий дизайн, але досі не було підтверджено фактами на скільки саме ефективна система з точки зору заощадження фінансів.

Щоб відповісти на це питання, ми визначили 40 груп товарів, які, зазвичай, найчастіше закуповують публічні замовники, і оцінили наскільки закупівлі через Prozorro економічно вигідніші, порівняно із неконкурентними і не публічними закупівлями.

Додатково ми порівняли 6 товарів із закупівлями через електронний каталог Prozorro market із тими самими неконкурентними закупівлями.

Згідно отриманих нами результатів тендерні процедури забезпечують економію більше 5%, а Prozorro market – більше 10%. Для кожного окремого ринку рівень реальної економії варіюється від 1 до 20+ відсотків  від цін закупівель, що проводяться поза межами Prozorro.

Це додаткове і переконливе свідчення того, що закупівлі, значну частку яких в 2022 році, після початку повномасштабної війни, Уряд дозволив здійснювати поза Prozorro, необхідно повертати в конкурентну систему Prozorro, та за можливості – переводити в Prozorro market.

Ознайомитися з Policy Brief “Вплив Prozorro: яку реальну економію забезпечує електронна система” можна за цим посиланням: https://cep.kse.ua/article/impact-of-prozorro/impact-of-prozorro.pdf

Виконання цього дослідження стало можливим завдяки підтримці Фонду Євразія, що фінансується урядом США через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) та урядом Великої Британії через UK aid. Тема дослідження була запропонована Центру вдосконалення закупівель Міністерством економіки України.