fbpx

Volvo та British American Tobacco: у вересні РФ покинули ще 11 міжнародних компаній – дослідження KSE

4 Жовтня 2023

У вересні KSE Institute ідентифікував 11 нових виходів іноземних компаній з російського ринку. Таким чином, загальна кількість бізнесів, які покинули РФ сягнула 284, ще майже 2000 продовжують працювати або вичікувати.

Про це свідчать результати моніторингу KSE Institute у рамках проєкту “Самосанкції / LeaveRussia” щодо впливу виходу іноземного бізнесу на економіку РФ.

За даними KSE Institute, у вересні 2023 року повністю завершили вихід із Росії 11 міжнародних компаній, серед яких: Bilfinger (імовірно внутрішня угода, оскільки новим власником стала іноземна приватна особа), British American TobaccoFletcher Hotels,IHI CorporationIngram MicroMagna InternationalMondi GroupNational Investment CompanyPonsse PLCPPGVolvo Cars.

Ще три вийшли частково, продавши частину своїх місцевих активів: PhilipsSoftline InternationalKnorr-Bremse.

Крім того, багато компаній стоять буквально на межі виходу, хоча поки не завершили цей процес остаточно, зокрема відомий виробник продуктів харчування Danone, холдингова компанія Ingka, що володіє мережею магазинів меблів і товарів для дому IKEA, південнокорейський виробник автомобілів Hyundai та інші.

Загалом станом на 1 жовтня 2023 року 284 (8,1% від загального числа записів в базі KSE або 21,2% від компаній, які отримували дохід в Росії в 2022 році) міжнародні компанії повністю припинили діяльність у Росії. Також 1225 (35,1% від загального числа) іноземних бізнесів згорнули операції та заявили про намір покинути країну.

Проте 1448 (41,5% від загального числа) компаній з тих, що потрапили до моніторингу KSE Institute, поки що не збираються покидати російський ринок, працюючи без будь-яких змін. Ще 535 (15,3% від загального числа) іноземні бізнеси призупинили нові інвестиції в Росію та продовжують вичікувати.


Підготовлено командою KSE Institute та членами Ради Директорів KSE за підтримки Міжнародного фонду “Відродження”; 18.09 – 01.10.2023

База KSE частково базується на даних з бази Yale’s School of Managementдослідженні Університету Сент-Галлена, сайтів epravda.com.uasqueezingputin.comhttps://bloody.energy/leave-russia.org та інших відкритих джерелах. Дані верифікуються KSE і компаніям призначається додатковий статус KSE. Дані щодо акцій взяті з Google і Yahoo Finance. Водночас база KSE є найбільш повною та вичерпною і містить набагато більше інформації, ніж більшість інших схожих за тематикою баз даних, оскільки вона також містить дані про кількість персоналу, доходи, капітал та інші фінансові показники, збирає останні оновлення та зміни у статусах, посилання на використані джерела, щоденні оновлення з telegram-бота тощо.