fbpx

Вдосконалення корпоративного управління держкомпаній від KSE

23 червня

Експерти з корпоративного управління Київської школи економіки та народні депутати виступили авторами законопроекту щодо вдосконалення корпоративного управління держкомпаній, зареєстрованого у Парламенті 15 червня.

Даний законопроект розроблено на основі здійсненого раніше Напрямком з корпоративного управління KSE аналізу законопроекту, що був опублікований 19 квітня на сайті Міністерства економіки для громадського обговорення.

Важливою перевагою законопроекту за авторством Андрія Бойцуна та Олександра Лисенка є повна відповідність Керівним принципам Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) щодо корпоративного управління держкомпаній.

Зокрема, законопроект № 5593-2:

Чітко закріплює за наглядовими радами держкомпаній, у тому числі і суб’єктом управління яких є Кабмін (наприклад «Нафтогаз», «Укрзалізниця»), повноваження щодо призначення та звільнення керівника компанії та встановлення:

– розміру його винагороди;

– затвердження стратегічних та фінансових планів.

Встановлює вичерпний перелік підстав для достроково припинення повноважень членів наглядової ради держкомпаній, зокрема виключає можливість Кабміну та інших суб’єктів управління довільно інтерпретувати факт неналежного виконання обов’язків членами наглядової ради.

Вдосконалює процедуру виплати дивідендів держкомпаніями, зокрема забезпечує:

– можливість держкомпаній здійснювати інвестиції для свого подальшого розвитку;

– рівне ставлення до інтересів приватних акціонерів, які інвестували в держкомпанії.

Команда Напрямку з корпоративного управління КШЕ і надалі продовжить напрацювання законодавства для вдосконалення корпоративного управління. В свою чергу об’єднання стейкхолдерів довкола напрацювання єдиної версії законопроекту дозволить на практиці втілити Керівні принципи ОЕСР щодо корпоративного управління держкомпаній в Україні.