fbpx

Місячний огляд інфляції — березень 2021

22 квітня 2021

У березні інфляція у річному вимірі прискорилась до 8,5%. За вирахуванням сезонної складової, споживчі ціни зросли на 1.2%.

Головним фактором підвищення цін, поза зростанням інфляції, є низький врожай торік, також нерівномірний поміж різних видів с/г культур, йдеться у свіжому Місячному огляді інфляції Центру макроекономічного моделювання KSE.

Подорожчання рослинної сировини, зокрема зерна, позначається на цінах інших продтоварів. Вартість харчових продуктів за місяць збільшилася на 2.2%, а ціни на одяг та взуття зросли на 12.7%

Цілком можливо, що кращий врожай цього року призведе до зниження цін на сирі продукти, тому й до зменшення інфляції до кінця року, однак ціни на енергоносії при відновленні світової економіки дедалі лише зростатимуть, зазначають аналітики.

Зважаючи на те, що поточна інфляція обумовлена факторами пропозиції, збільшення облікової ставки Нацбанком до 7.5% суттєво не вплине на ціни, однак з точки зору дотримання політики інфляційного таргетування, такий захід був необхідним, вважають у Центрі макроекономічного моделювання.

Детальніше — у документі.

Місячний огляд інфляції — це регулярний продукт, що базується на даних Державної служби статистики та містить оцінки аналітиків Київської школи економіки.