fbpx

В Україні зроблено перші 1 мільйон щеплень – тільки 48 тисяч осіб вакциновані повністю

20 травня

При понад 1 млн щеплень проти COVID-19, в Україні двома дозами вакциновані лише 48 тисяч осіб. Зараз використано вже 85% всіх наявних доз вакцини, надходять нові поставки. Тижневе зростання госпіталізацій в Івано-Франківській області не є індикатором початку спалаху – виписки зростають аналогічним чином. Прогнози KSE справджуються другий місяць поспіль – захворюваність в Україні рухається за середнім “жовтим” сценарієм. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

Половина нових захворювань на COVID-19 в світі стабільно в Індії. 

Захворюваність на COVID-19 у світі на останньому тижні почала спадати на фоні спаду кількості виявлених випадків в Індії: -20% за останній тиждень. Про стабілізацію в Індії говорити зарано добова смертність продовжує бити попередні “рекорди”.

Кампанія з вакцинації триває 

Вже 720 мільйонів осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. На 48 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень. Загалом вакциновано 9.2% населення всього світу, у Європі вакциновано вже 27.5% населення.

В Україні продовжується спад захворюваності, виписки продовжують переважають над госпіталізаціями на третину. 

Шостий тиждень поспіль триває спад захворюваності в Україні.

Кількість госпіталізацій очікувано перестала спадати і вийшла на «плато». Таке сповільнення є «технічним» через вплив різної кількості вихідних та святкових днів на минулому і поточному тижнях. З наступного тижня такий “технічний” вплив вже закінчиться.

Виписки вже на третину перевершують госпіталізації. Розвантаження медичної системи продовжується сталими темпами. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни за останній тиждень зменшилася на -18%. Завантаженість “ковідних” ліжок з киснем за останній тиждень зменшилася з 34% до 28%. Реанімаційні “ковідні” ліжка країни зайняті на 42%.

Зростання госпіталізацій в Івано-Франківській області на 40% за останній тиждень не свідчить про початок спалаху

Таке зростання є поки технічним і зумовлене статистичним впливом вихідних і святкових днів.

 “Зростання госпіталізацій в Івано-Франківській області супроводжується аналогічним зростанням у виписках. Відповідно, навантаження на систему охорони здоров’я регіону залишається на стабільному рівні у 18-20% зайнятих ліжкомісць з киснем. Це один із найменших рівнів завантаженості ковідних ліжок серед регіонів України”, коментує ситуацію в Івано-Франківській області Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Україна продовжує рухатися за середнім “жовтим” сценарієм KSE

Це означає близько 55 тисяч померлих від COVID-19 в україні станом на кінець першого півріччя 2021, накопичено з початку пандемії.

Висновки:

В Україні продовжується стабілізація захворюваності на COVID-19. Кількість госпіталізацій очікувано перестала спадати і вийшла на «плато». Таке сповільнення є «технічним» через вплив різної кількості вихідних та святкових днів на минулому і поточному тижнях. Виписки на третину перевершують госпіталізації. Кількість пацієнтів у «ковідних» лікарнях країни зменшується на -18% за тиждень.

Збільшення темпів вакцинації очікується вже з червня, з надходженням вакцин. Кількість вакцинованих «повністю» продовжить прискорюватися вже в травні. До кінця травня очікується вакцинація близько 130 000 людей обома дозами. Зараз цей показник складає 38 000 людей.

Захворюваність на COVID-19 в Україні рухається за жовтим сценарієм KSE. Це означає близько 55 000 померлих станом на 30 червня 2021, накопичено з початку пандемії.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 20.05.2021