fbpx

В Україні очікується подальше розвантаження медичної системи – KSE Institute

22 лютого 2022

У кожній великій країні Європи (з населенням понад 10 млн осіб) спостерігається або зниження рівня захворюваності, або стабілізація. Максимальний рівень захворюваності за останні місяці в Україні був значно нижчим за піки більшості великих країн Європи.

За останній тиждень кількість виявлених випадків на COVID-19 зменшилась на 19%. Як наголосила аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Institute Катерина Кузьмінова, в Україні очікується продовження тренду на спад. Однак рівень захворюваності все ще більший за пік попередніх хвиль у країні.

З прискореними темпами в країні продовжують спадати і госпіталізації. За минулий тиждень зменшення становило 17%.

«На «ковідні» ліжка уже приходить менше пацієнтів, ніж виписується. Таким чином в Україні відбувся початок розвантаження медичної системи. Упродовж найближчих тижнів Київська школа економіки прогнозує продовження спаду госпіталізацій, що слідує за трендом захворюваності з відставанням у 1-2 тижні», – розповіла під час онлайн-брифінгу «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» Катерина Кузьмінова.

Зайнятість ліжок з «киснем» за тиждень зменшилася із 41% до 36%. Водночас, ліжковий фонд не зменшується. Реальна зайнятість ліжок з «киснем» є меншою. Лише близько чверті займають ті, хто потребує кисневої терапії.

Керівник Центру економіки охорони здоров’я Юрій Ганиченко повідомив, що і як у світовій динаміці, так і європейській, рівень захворюваності залишається більшим за пікові значення попередніх хвиль. Це означає, що і для світу, і для України зокрема ризик повторного спалаху залишається бути високим.

В Україні тільки другий тиждень спостерігається зменшення захворюваності та госпіталізацій, що поки є нестабільним трендом.

Юрій Ганиченко наголосив, що смертність все ще не спадає в Україні, адже є відкладеним показником з відставанням від тренду госпіталізацій і виписок у 2-3 тижні. Поки що від тижня до тижня смертність зростає на 9%. Разом з тим, середньодобове значення за останні 5 днів вже вийшло на плато у 240 померлих за добу.

«Ми в Київській школі економіки очікуємо, що це є дійсно виходом на пікові значення смертності. Як ми раніше і зазначали, показник може зростати до кінця лютого. Спад рівня смертності можливий вже впродовж цього тижня», – зазначив аналітик. 

Юрій Ганиченко також повідомив, що рівень госпіталізацій в Україні вже нижчий за граничний показник адаптивного карантину у 60 осіб на 100 тисяч населення. Західна Україна зокрема демонструє вщухання рівня госпіталізацій. 

Рівень госпіталізацій у Центральній Україні залишився, як і раніше, на одному з найнижчих рівнів у країні. За словами аналітика, цьому сприяє високий рівень вакцинації саме в центральних регіонах.

Він також зауважив, що розширення «червоної» зони епідемічної небезпеки в найближчі тижні не очікується. У найближчі дні, за словами аналітика, покинути «червону» зону може Рівненська область. Лише чотири українські області показують незначне зростання, яке є контрольованим – Дніпропетровська, Запорізька, Кіровоградська та Черкаська області. 

Вакцинація в Україні з початку 2022 року тримається на плато у 50-70 тисяч введених доз за добу. З них понад чверть – бустерні дози.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 22.02.2022.