fbpx

Українське суспільство готове бачити жінок на керівних посадах в політиці, а політичні партії ще ні– результати дослідження KSE

9 листопада 2021

Рік назад відбулись місцеві вибори, на яких вперше діяли гендерні квоти. 8 листопада у Київській школі економіки європейські та українські політикині, а також дослідники, які вивчали місцеві вибори 2020, обговорили плюси, мінуси та «підводні камені» таких квот.

Як показують висновки досліджень, гендерні квоти працюють, але лише в контексті інших правил та політик. Кількість жінок, які увійшли в обласні ради зросла більше, ніж удвічі порівняно з 2015 роком завдяки гендерним квотам.

Тим не менш, дані свідчать, що політичні партії мають упередження щодо жінок. Більшість партій не надало достатньо ресурсу для жінок в їх боротьбі за владу у невеликих міських та сільських громадах. Крім того, партії переважно назначають чоловіків як «перших кандидатів». Соціологічні дослідження говорять, що на відміну від керівництва політичних партій, прості українці у своїй більшості готові бачити жінок на керівних політичних посадах.

Викладач та директор Центру соціології, децентралізації та регіонального розвитку KSE Тимофій Брік під час виступу зауважив:

«Хибно вважати, що українське суспільство не готове до підвищеної участі жінок у політичному середовищі. Усі наші дослідження говорять, що суспільство готове на відміну від самих партій та їх керівництва. Треба багато що зробити, аби вони переглянули своє бачення».

Водночас, депутатка Європейського Парламенту Віола фон Крамон-Таубадель наголосила, що багато досліджень показують, що змішані групи в бізнесі та політиці призводять до найкращих результатів.

«Жінки мають займатись не тільки питаннями соціальної допомоги. Українським жінкам варто займатись питаннями безпеки, енергетики, міжнародними питаннями. Вони мають бути присутніми в цих секторах політики», – сказала вона під час дискусії.

Серед іншого, заступниця директора NDI в Україні Натія Джикія зазначила, що «траєкторію вже не змінити. Якщо дивитись на останні 6 років, то можна чітко побачити тренд до гендерної рівності. Політичні партії реагують на запити суспільства».

У свою чергу, керівниця Регіонального офісу «U-LEAD з Європою» в Київській області Олена Іванченко наголосила, що сприйняття гендерних квот варто робити більш зрозумілим – створювати платформи і майданчики, де жінки могли б спілкуватись та обмінюватись досвідом. За її словами, потрібно збільшувати роль жінок в політиці, надавати можливості призначати їх на керівні посади та залучати до прийняття управлінських рішень при формуванні місцевих політик.

Власним досвідом професійному дільності у політичному середовищі поділилися Юлія Городчаніна, депутатка Полтавської міської ради, Євгенія Кравченко, депутатка  Хотівської сільської ради та екоактивістка та Ірина Яремчук, Голова Тернопільської міської організації, Українська Галицька Партія. Модерувала дискусію експертка з гендерних питань, координаторка Громадського альянсу «Політична дія жінок» та проєкту #вибориБЕЗсексизму Ірина Тишко.

Ознайомитись із підсумками дослідження Центру соціології, децентралізації та регіонального розвитку KSE можна за посиланням.