fbpx

Україна вже проходить пік захворюваності на коронавірус, потенційна загроза – новий штам “Омікрон”

30 листопада 2021

Європа минулого тижня продовжила зростати внаслідок повторних спалахів у низці країн та встановлює новий континентальний рекорд захворюваності на COVID-19 – 367 тисяч осіб нових випадків у середньому за добу. 

Чехія, Бельгія та Нідерланди демонструють у 2-3 рази більший пік за попередні. Водночас, в Україні спостерігається вже очевидний тренд на спадання – за останній тиждень захворюваність зменшилась на 22%. Крім того, Україна опустилася на дев’яту сходинку за середньодобовою кількістю виявлених випадків за останній тиждень серед великих країн Європи (з населенням понад 10 мільйонів осіб). Про це під час онлайн-брифінгуАналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19” розповіла аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова.

Частина країн посилила карантинні обмеження на в’їзд для деяких країн Південної Африки, де виявлено випадки нового штаму коронавірусу “Омікрон”. Через відсутність на даний момент досліджень про швидкість розповсюдження та небезпечність цього варіанту вірусу, “Омікрон” є потенційною загрозою як для України, так і всього світу. У свою чергу, Україна запровадила введення самоізоляції для осіб, які прибувають з країн Південної Африки.

“Новий варіант вірусу може бути потенційною загрозою, на яку треба зважати”, – зауважив під час онлайн-брифінгу керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко

Госпіталізації в країні за тиждень впали на 12%, смертність – на 14%

Минулого тижня розрив між виписками та госпіталізаціями зберігся на рівні 25%, як і тижнем раніше. Це свідчить про те, що медична система в Україні продовжує розвантажуватись. В “ковідних” лікарнях пацієнтів стає все менше, а госпіталізації за тиждень впали на 12%. Резерв вільних ліжок з “киснем” збільшився до 39 тисяч, однак їх зайнятість все ще перебуває на високому рівні – 48%.

“Третій тиждень поспіль ми спостерігаємо спад захворюваності на COVID-19. Це означає, що в рамках поточної хвилі Україна починає проходити пік”, – зазначив аналітик.

За тиждень смертність в Україні скоротилася на 14%, що більш як вдвічі перевищує показник спадання два тижні тому (- 6%). 

Якщо подивитися на ситуацію в регіональному розрізі, більшість областей країни або стабілізуються, або спадають. Рівень госпіталізації в середньому по країні опустився нижче гранично допустимого показника у 60 осіб на 100 тисяч населення.

10 регіонів із 25 все ще перевершують гранично допустимий для виходу рівень госпіталізацій, однак ці області рухаються в бік покращення ситуації. І зараз шість областей та місто Київ вже готові до виходу з “червоного” рівня епіднебезпеки. Це Луганська, Львівська, Донецька, Одеська, Херсонська та Рівненська області.

На тлі спаду більшості регіонів, незначно зростає захворюваність у Закарпатській області.

“Рівень госпіталізацій у Закарпатській області дещо перевищив граничний рівень госпіталізацій та зараз складає 63 особи на 100 тисяч населення, що потенційно може створити небезпеку для повторного спалаху в Україні”, – наголосив Юрій Ганиченко.

Більшість регіонів вже вакцинували принаймні першою дозою 40% дорослого населення

Темпи вакцинації в Україні утримуються на стабільному значенні у близько 230-250 тисяч вакцинованих на добу, що удвічі більше, ніж під час входження перших українських регіонів до “червоної” епідемічної зони.

15 із 25 українських регіонів вже вакцинували принаймні однією дозою більше 40% дорослого населення країни. Очікується, що на кінець року Україна зможе досягнути ціль ВООЗ з вакцинації не менше 40% населення для кожної країни.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 30.11.2021.