fbpx

У вересні 2023 року доходи від експорту нафти з Росії зросли до найвищого рівня з липня 2022 року, обсяги експорту також збільшилися – жовтневий випуск Russian Oil Tracker від KSE Institute

3 Листопада 2023

За даними жовтневого випуску дослідження Russian Oil Tracker від експертів KSE Institute, у вересні 2023 року доходи від експорту російської нафти зросли на 1,8 мільярда доларів порівняно з серпнем, досягнувши 18,8 мільярда доларів. Це було зумовлено вищими цінами і збільшеними обсягами експорту нафти морем. Такий показник став найвищим рівнем доходів з експорту нафти з липня 2022 року.

Це збільшення було обумовлено й тим, що Росія зменшила свою залежність від західних морських послуг в третьому кварталі 2023 року. Лише 42% російського морського експорту нафти здійснювалося танкерами із страхуванням P&I Club, порівняно з 54% в другому кварталі 2023 року. Рівень покриття P&I Club для експорту сирої нафти також відрізнявся залежно від портів у вересні 2023 року. 80% експорту з портів Чорного моря, 28% з Балтійського моря, 23% з Північного Льодовитого океану та 9% поставок з портів Тихого океану використовували страхування P&I Club.

Натомість Росія продовжує активно використовувати тіньовий флот. У вересні 2023 року частка російського експорту сирої нафти тіньовим флотом становилаі 53%, а обсяг експорту становив приблизно 2,2 млн барелів сирої нафти на день та 0,8 млн барелів нафтопродуктів на день.

Протягом попереднього місяця з російських портів відправилося близько 178 завантажених танкерів тіньового флоту, з яких 72% були в експлуатації понад 15 років, що створює серйозні екологічні ризики для ЄС. Загалом, в період з липня по вересень було залучено приблизно 336 танкерів для експорту нафти, але реальна кількість танкерів у тіньовому флоті, яким оперує росія. може бути меншою. Лише 208 із них повернулися до російських портів протягом 100 днів для другого завантаження з березня, незважаючи на значно більший попит.

До п’ятірки найбільших прапорів суден тіньового флоту Росії входять Панама, Ліберія, Габон, Острови Кука та Маршаллові Острови. Тим часом Індія продовжує залишатися найбільшим імпортером російської сирої нафти, а Туреччина – основним покупцем російських нафтопродуктів.

Проте російські нафтові компанії приховують свої зв’язки з тіньовим флотом, дроблячи комерційних менеджерів суден. KSE Institute виявив, що 12 з них керують лише одним танкером, з однаковими адресами в Ліберії та під керівництвом одного й того ж менеджера з інформаційної безпеки, зареєстрованого в Індії. 

Крім того, доходи Росії від експорту нафти зростають завдяки падінню знижки Urals до Brent до рівня нижче $14 за барель в вересні. Знижені ціни на російську нафту та нафтопродукти підтримують високий попит. У вересні 2023 року ціни на Urals FOB в Балтійському та Чорному морях зросли на $10 за барель і становили в середньому $80 за барель і $81 за барель відповідно, перевищуючи ліміти страхування P&I. Нафта марки ESPO та дизельне паливо, а також газойль, мазут і нафта дизель продавались вище граничних цін, що свідчить про слабке виконання політики ЄС/G7.

Ми окреслили три можливі сценарії доходів Росії в 2023 і 2024 роках  залежно від дотримання цінового ліміту та подальшого санкційного режиму. За поточних обмежень цін на нафту та санкційному статусу-кво, доходи Росії скоротяться до $177 млрд в 2023 році та $157 млрд у 2024 році, порівняно з $218 млрд у 2022 році. Якщо ціновий ліміт буде знижено до рівня $50 за барель від прогнозованих цін на Brent, то очікується зменшення доходів до $160 млрд у 2023 році та $74 млрд у 2024 році. Однак слабке виконання санкцій може призвести до доходів у розмірі приблизно $184 млрд у 2023 році та $202 млрд у 2024 році.

KSE Institute надає рекомендації щодо нафтової політики, а саме проведення атестацій, посилення сертифікації, складання списку уповноважених брокерів/трейдерів, введення штрафів за порушення обмежень на ціни та накладання санкцій на суб’єкти з-за кордону, які сприяють порушенням граничних цін. Крім того, важливо ввести обов’язкове страхування для танкерів, що проходять через територіальні води G7/ЄС, та заборонити участь гравців G7/EU у продажу суден або їх фінансуванні.

Повний звіт KSE Institute Russian Oil Tracker за жовтень 2023 року доступний за посиланням.