fbpx

У KSE відбулася презентація книги про трансформацію незалежної України «From ‘The Ukraine’ to Ukraine: A Contemporary History (1991-2021)»

13 липня 2021

12 липня у Київській школі економіки відбулася презентація книги «From ‘The Ukraine’ to Ukraine: A Contemporary History (1991-2021)», у якій автори описують трансформації у різних галузях, що відбулися з Україною та українцями за останні 30 років. Зустріч пройшла у форматі презентації від авторів та впорядника, а також модерованої дискусії.

Під час дискусії співтворці книги поділилися, які ж саме зміни відбулися у політичному житті України за час незалежності, як розвинувся приватний сектор та що змінилося у національній ідентичності українців.

Авторами одного із розділів видання є Президент KSE, PhD Тимофій Милованов, разом  з керівницею VoxUkraine Ілоною Сологуб.  Спільно вони написали розділ книги про розвиток українського приватного сектору від моменту створення незалежної України – про основні бар’єри розвитку, процес та наслідки масової приватизації, формування податкової системи та засади капіталізму.

«На жаль, ми поки так і не виконали перехід до приватної власності в Україні. Сьогодні у суспільстві досі лунає риторика, що держава нам щось повинна, на ній лежить відповідальність

Та все ж капіталізм в Україні працює, хоча багато людей в це не вірить. Велика ціна – взяти на себе ризики, що ви можете збанкрутувати і маєте працювати 120 годин на тиждень. Аби стати капіталістом, вам потрібно змінити себе – бути готовим до боротьби, тиску і бути чесним. Переважна частина суспільства вирішила, що приватні ринки – це не для них. Тож менша частина стає успішною, а переважна – чекає на реформи від держави», – розповів під час презентації книги Президент Школи.

Співавторка розділу Ілона Сологуб під час презентації поділилася баченням мети створення книги про еволюцію країни у всіх сферах життя.

«Багато явищ, які існують сьогодні в Україні, мають коріння набагато глибше, ніж 1991 рік. Наприклад, дуже важливим були 1920-1941 роки, які в нас фактично не досліджені. Тож ця книга – початок роздумів і розмови про наші історію, чому ми зараз саме такі і куди ми можемо звідси рухатись», наголосила вона.

Доктор філософії, соціолог, доцент та керівник напрямку соціологічних досліджень KSE та співавтор розділу «Тридцять років релігійного плюралізму в Україні» Тимофій Брік розповів, що у цій частині книги йдеться про становлення релігійності в країні.

«Посткомуністичні країни пережили спалах релігійності в 90-ті роки. Однак її становлення в Україні не припинилося, а розвивається і зараз на противагу іншим країнам Східної Європи. В Україні має місце релігійний плюралізм, адже існує досить багато релігійних груп. Така багатогранність – особлива характеристика України. Ця глава не тільки про саму релігію, я й про те, як її можна досліджувати», зазначив він.

У свою чергу, упорядник книги Михайло Мінаков розповів, що спільно з Метью Рожанські, він також долучився до створення одного з розділів книги – про засади демократії в Україні.

«Я хотів стати не тільки редактором видання, але й долучитися як автор. Це була спроба подивитись на Україну з погляду демократизації. Проаналізувати цикли, які проходить країна.

Назву цього видання вигадав співредактор Георгій Касьянов, і вона дуже важлива. Ми навіть думаємо, як її правильно перекласти українською. Бо від“The Ukraine’’ – це від якогось регіону до України як до політичного, економічного, історичного, геополітичного суб’єкта», – поділився Михайло Мінаков.

Наразі  англомовне видання «From ‘The Ukraine’ to Ukraine: A Contemporary History (1991-2021)» готується до перекладу українською та буде приурочене до 30-річчя незалежності України. Київська школа економіки вдячна спікерам та учасникам заходу, які присвятили цей вечір дискусії про витоки та становлення різних аспектів суспільства в новітній історії України. Вже незабаром у KSE відбудуться наступні заходи для експертів та поціновувачів глибоких знань та сучасних поглядів.