fbpx

У Київській школі економіки відбулась відкрита дискусія Уряду, бізнесу та МФО щодо збільшення обсягів фінансування українського бізнесу під час війни

6 Лютого 2024

У п’ятницю, 26 січня, у Київській школі економіки відбувся захід “Підтримка та розвиток бізнесу під час війни. Як залучити необхідне фінансування”, присвячений питанням залучення додаткового фінансування в економіку України та розширення участі українського бізнесу в програмах міжнародних фінансових організацій. 

Захід пройшов у рамках проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська Школа Економіки.

Участь у події взяли заступник Міністра економіки України Олексій Соболев, заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо, Голова напрямку «Приватні фінансові партнерства» Департаменту Раннього Відновлення України Міністерства Закордонних Справ Великої Британії Едріан Стоун, регіональний директор Світового банку у Східній Європі Аруп Банерджі, заступник голови ЄБРР в Україні з питань розвитку промисловості, торгівлі та агробізнесу Леся Кузьменко, асоційований директор ЄБРР в Україні, старший банкір Агробізнесу Анна Лебединець, голова представництва Міжнародної фінансової корпорації в Україні Олена Волошина, керівник стратегічних проєктів KSE Institute Максим Федосеєнко та інші.

Основна мета заходу — знайти оптимальний механізм для розширення співпраці між МФО та українським бізнесом, а також збільшити фінансування галузей для розвитку економіки. Під час двох тематичних панелей учасники обговорили питання, присвячені мобілізації інвестицій для економіки України, інструментам залучення фінансування, а також підтримці розвитку підприємств.

“Для прискорення економічного зростання України важливо підвищити доступність фінансування та впровадити нові фінансові інструменти. Це передбачає поліпшення проектного фінансування, особливо малих та середніх підприємств. Ми також прагнемо збільшити підтримку для проектів МСП, забезпечуючи при цьому справедливий розподіл між різними секторами економіки. Великобританія прагне підтримати Україну у розвитку її економіки, сприяти інноваціям та загальному розвитку країни” – Едріан Стоун, Голова напрямку «Приватні фінансові партнерства» Департаменту Раннього Відновлення України Міністерства Закордонних Справ Великої Британії.

Під час першого круглого столу учасники обговорили питання залучення фінансування в українську економіку, зокрема завдяки взаємодії між бізнесом, міжнародними фінансовими організаціями та приватними інвесторами. Модератором обговорення виступила директор з міжнародних відносин KSE Institute Ольга Сливинська.

“Економіка України потребує реалізації швидких заходів для забезпечення подальшого зростання. Необхідно забезпечити можливості для зростання експорту, комплексно покращуючи інфраструктуру і водночас стимулювати експортоорієнтовані галузі економіки. Разом з цим має розвиватися енергетичний комплекс, який зможе задовольнити зростаюче споживання бізнесу та населення. Коли ці базові умови буде забезпечено – переходити до підвищення складності економіки з акцентом на створенні в Україні повний циклів виробництва. Та для реалізації всіх амбітних проєктів, необхідно забезпечити доступ до фінансування. Можливість отримати кошти від міжнародних організацій – це важливий інструмент для розвитку бізнесу. Тому потрібно підтримувати системний діалог між урядом, бізнесом та міжнародними фінансовими організаціями, щоб доступних програм фінансування ставало все більше й українські компанії могли залучити кошти”, — зазначив заступник Міністра економіки України Олексій Соболев. 

За словами Олексія Соболева, одним з прикладів такого підходу стане спеціальна інвестиційна програма обсягом 8 млрд євро, яка є складовою фінансової програми Ukraine Facility Європейського Союзу. Фінансування в рамках цієї інвестиційної програми бізнес зможе отримати через міжнародні фінансові організації. Очікується, що використання фінансових інструментів в рамках інвестиційної складової Ukraine Facility дозволить залучити від 30 до 40 млрд євро додаткових інвестицій протягом 2024-2027 років. 

За словами керівника стратегічних проєктів KSE Institute Максима Федосеєнко, найбільш поширеними формами залучення зовнішнього фінансування серед українських підприємств є позики у фінансових установах та робота з міжнародними фінансовими організаціями. Дедалі більша участь МФО в розвитку окремих секторів економіки, впровадження проєктного фінансування, забезпечення фінансування інвестиційних проектів на ранніх етапах реалізації (попереднє ТЕО, інвестиційна оцінка тощо) та нові спеціалізовані програми підтримки дозволять збільшити кількість нових проектів та обсяги фінансування приватного сектору. Таким чином, бізнес в Україні отримує ширші можливості для залучення додаткового фінансування на більш конкурентоспроможних умовах. 

В ході другого круглого столу учасники зосередили увагу на питаннях, пов’язаних з фінансуванням інвестиційних проєктів в Україні, зокрема наявним прогалинам та ключовим викликам у розвитку доступних механізмів фінансування для українського приватного та державного секторів. Модератором обговорення виступив виконавчий директор Офісу ефективного регулювання (BRDO) Олексій Дорогань. 

Заступник Міністра економіки Володимир Кузьо розповів про розширення співпраці України з міжнародними фінансовими організаціями та корпораціями фінансування розвитку. Наразі загальний портфель фінансування проєктів для приватного сектору в Україні, які розпочали міжнародні фінансові організації з початку 2022 року, становить понад 4,6 млрд євро, з яких 2,8 млрд — пряме фінансування. Наразі у процесі реалізації знаходяться майже 2/3 проєктів обсягом понад 3.1 млрд євро.

Щодо нових проектів – ми співпрацюємо з МФО щодо фокуса на проектному фінансуванні та розгляді інвестиційних проектів, які на сьогодні зібрані під час секторальних робочих груп з бізнесом, які проходили в рамках підготовки Плану України.

“Ми розуміємо, що продовження бойових дій становить вагому перепону для реалізації проєктів в Україні. Разом з нашими міжнародними партнерами ми готуємо нові програми підтримки бізнесу, а також нові інструменти для страхування воєнних ризиків. Наразі інструменти зниження ризиків вже доступні через 14 експортно-кредитних агенцій країн-партнерів. Разом з фінансовими стимулами та покращенням бізнес-середовища, ці кроки покликані дати підприємцям нові можливості для отримання фінансування, що позитивно впливатиме на темпи відновлення економіки та доходи громадян”, — зауважив заступник Міністра економіки України Володимир Кузьо.

За підсумками обговорення учасники погодилися продовжити роботу над розширенням наявних програм підтримки та створенням нових інструментів для розвитку приватного сектору в Україні. Важливу роль в цьому процесі відіграватиме ефективний діалог між державою, бізнесом та міжнародними інвесторами, що сприятиме подоланню наявних викликів та створенню нових напрямків для зростання.

Залучення фінансування – одна з основних потреб для розвитку бізнесу. Втім наразі українським компаніям доступно не так багато інструментів для цього: переважну більшість коштів надають українські банки, а міжнародні фінансові організації готові працювати далеко не з усіма проєктами.

У Київській школі економіки відбулась відкрита дискусія «Підтримка та розвиток бізнесу під час війни. Як залучити необхідне фінансування» за участі представників @Міністерства економіки України, міжнародних партнерів, бізнесу та експертного середовища.

Під час двох тематичних панелей учасники обговорили питання, присвячені мобілізації інвестицій для економіки України, інструментам залучення фінансування, а також підтримці розвитку підприємств. Зокрема, мова йшла про розширення участі українського бізнесу в програмах фінансування від МФО.

Керівник стратегічних проєктів KSE Institute @Maxim Fedoseienko зазначив, що існує потреба у нових, спеціалізованих програмах підтримки від МФО, які дозволять збільшити кількість нових проектів та обсяги фінансування приватного сектору.

Реалізація програми Ukraine Facility Європейського Союзу також дозволить бізнесу отримати доступ до коштів спеціального інвестиційного інструменту обсягом €8 млрд. Фінансування в рамках цієї інвестиційної програми бізнес зможе отримати через саме через міжнародні фінансові організації, як ЄБРР, ЄІБ та інші. Очікуваний інвестиційний ефект інструменту складатиме €30-40 млрд додаткових інвестицій протягом 2024-2027 років.

Учасники дискусії продовжать роботу над розширенням наявних програм підтримки та створенням нових інструментів для розвитку приватного сектору в Україні. Ефективний діалог між Урядом, бізнесом та експертними організаціями відіграватиме ключову роль.

Захід пройшов у рамках проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який фінансується UK International Development від уряду Великої Британії. Імплементатори проєкту — Abt Britain та Київська Школа Економіки.