fbpx

Центр вдосконалення закупівель продовжує системну роботу над удосконаленням сфери публічних закупівель 

24 січня 2022

19 січня 2022 року відбулася друга зустріч експертного ком’юніті  сфери публічних закупівель, під час якої дискутували щодо  способів вирішення найболючіших проблем, що виникають під час здійснення закупівель.

Модерувала дискусію Лілія Лахтіонова, директорка напрямку дослідження та аналізу політики публічних закупівель Київської школи економіки. Звертаючись до учасників дискусії, вона коротко нагадала, що стало поштовхом для роботи удосконалення сфери публічних закупівель:

“Нагадаю, що дискусію щодо проблем в сфері публічних закупівель ми розпочали наприкінці минулого року у відповідь на ініціативу народного депутата та Голови підкомітету з питань регулювання   публічних   закупівель   та   ефективного   управління   державним   і комунальним майном Комітету Верховної Ради України Олексія Мовчана.

19 листопада на зустрічі ми всі разом ідентифікували найгостріші проблеми сфери публічних закупівель та   обговорили   шляхи   їх   вирішення.   За   результатами   проведеної   дискусії  було підготовлено Концепцію розвитку та удосконалення сфери публічних закупівель.

Мета Концепції розвитку та удосконалення сфери публічних закупівель – зробити закупівлі більш простими та швидкими для замовників. Спростити доступ до ринку публічних закупівель і забезпечити можливості захищати свої законні  права та інтереси для бізнесу. 

Концепцією передбачається формування пропозицій щодо змін до Закону  України “Про публічні закупівлі” в два етапи. На першому етапі запропоновані зміни дозволять зняти напруження та скоротити кількість складних і довготривалих закупівель для замовника, а для бізнесу спростити доступ до ринку публічних закупівель та збільшити можливості  захищати свої права та  законні інтереси. 

На другому етапі – системно підійти до удосконалення системи публічних закупівель через зміни до закону, удосконалення функціоналу електронної системи Prozorro та розвитку інструментів, які дозволять замовникам здійснювати закупівлі на більш професійному рівні.

Тож під час дискусії були обговорені пропозиції щодо змін з метою імплементації першого етапу Концепції.

Дякуємо за участь у дискусії, залученість та небайдужість до сфери публічних закупівель Transparency International Ukraine, проєкту USAID/UK aid TAPAS Project/Прозорість та підзвітність у держуправлінні та послугах, АМКУ, ДП “Прозорро”,  ДУ “Професійні закупівлі”, ДП “Медичні закупівлі”, ГО “Ліга Антитрасту”, а також консультантам і експертам.