fbpx

Центр макроекономічного моделювання розпочинає роботу ​в KSE

22 жовтня 2020

Центр макроекономічного моделювання створили у вересні 2020 року за підтримки посольства Канади в Україні та Canada Fund for Local Initiatives в рамках проєкту оцінки впливу COVID-19 на економіку України.

Центр має на меті проведення прикладних макроекономічних досліджень базованих на кількісних інструментах (моделі загальної рівноваги, економетричні моделі), а також підготовку регулярних аналітичних оглядів та прогнозів основних індикаторів економіки України.

Важливою стороною діяльності Центру буде вдосконалення наявних економіко-математичних моделей та розробка нового модельного інструментарію, що відображатиме сучасні наукові досягнення, зокрема Київської школи економіки, а також структурні зміни української економіки.

Перелік продуктів, які випускатиме центр:

  • огляд інфляції (місячний)
  • огляд економічної активності (місячний) 
  • поточна оцінка ВВП та короткостроковий прогноз (щонайменше раз на місяць)
  • огляд ринку праці (квартальний)
  • огляд фінансового сектору (квартальний)
  • макроекономічний прогноз (квартальний)

Очолить новий аналітичний центр KSE Юрій Шоломицький – економіст, який має 14 років досвіду роботи у сфері макроекономічного аналізу та прогнозування з фокусом на макроекономічному моделюванні, економетриці та монетарній економіці.

Шоломицький працював як на державній службі (економіст Міністерства фінансів, від економіста до начальника відділу моделювання в Національному банку), так і у приватному секторі у сфері фінансового консалтингу (OGResearch (Прага, Чехія), співпрацював з командою підтримки Глобальної прогнозної моделі (Прага, Чехія)). Неодноразово брав участь у місіях технічної допомоги МВФ (а також як представник OGResearch у місіях спонсорованих ЄБРР) для центральних банків та інших державних інституцій країн з низьким рівнем доходів та країн, що розвиваються (Ангола, Руанда, Танзанія, Малаві, Монголія, Молдова, Киргизія). Долучився до розробки версії Глобальної прогнозної моделі (колишня модель МВФ) для Азійського банку розвитку.

Шоломицький також був старшим експертом у Групі підтримки реформ Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, де втілював проєкт підвищення спроможності до аналізу та прогнозування через розвиток напряму макроекономічного моделювання. Юрій Шоломицький має ступінь магістра електроенергетики, комп’ютерних наук (обидва – з відзнакою) Національного технічного університету України “КПІ” та спеціаліста з банківської справи (Університет банківської справи Національного банку України).

Також до команди Центру долучилася старша дослідниця Олена Шоломицька. 

Олена здобула докторську ступінь з економіки з відзнакою у Вищій школі економіки (Москва). Має досвід роботи як у державному, так і в приватному секторі, де опікувалась переважно питаннями монетарної політики та фінансових ринків. Останні кілька років присвятила консалтингу, зокрема проєктам у сфері розвитку національних грошових ринків країн, що розвиваються (в співпраці з Європейським банком реконструкції та розвитку). Також працювала над дослідницькими проєктами, присвяченими корпоративним інвестиціям, макроекономічному аналізу тощо. Цьогоріч приєдналася до команди KSE та VoxUkraine.

Перший “аутпут” Центру макроекономічного моделювання – це Місячний огляд інфляції, який з жовтня 2020 року став розширенням лінійки аналітичних продуктів Київської школи економіки. Він базується на щомісячній інформації щодо цін в Україні та націлений на відслідковування середньо- та короткострокових факторів поза зростанням цін, “цінових сюрпризів”, а також на допомогу у побудові власного квартального макроекономічного прогнозу KSE. Фокус та цінність документу полягає в опорі на зрозумілу графіку та посиленні аналізу шляхом застосування економетрики.

Місячний огляд інфляції за вересень доступний тут.