fbpx

Школяри з Києва здобули перемогу у першому Всеукраїнському конкурсі зі штучного інтелекту KSE Prompt Design Challenge

1 травня 2023

Команда “Базис-11”

Цими вихідними у Київській школі економіки пройшли дводенні Всеукраїнські змагання зі штучного інтелекту серед старшокласників. Конкурс, організований KSE AI Future Laboratory і KSE Foundation, став першим в Україні, який об’єднав школярів з різних міст і селищ для вирішення практичних завдань за допомогою ChatGPT.

Участь у змаганнях взяли 117 учнів з Києва, Шостки, Чернігова, Херсона, смт Малокатеринівка, Сум, Вінниці, Кривого Рогу, Умані, Львову, Черкас, смт Володарка і Дніпра.

Кожна із шкільних команд обрала по два практичних завдання, легке і ускладнене, із підготовлених для них експертами в галузі ШІ тем. За допомогою штучного інтелекту учні знаходили рішення для протидії пропаганді, допомоги безпритульним тваринам, покращення освітнього процесу, ефективної інвестиції $1 мільйона, стратегії поводження з відходами у містах тощо.

Перемогу у KSE Prompt Design Challenge здобула команда “Базис-11” з київської Науково-дослідницької школи «Базис»! Одинадцятикласники Олег Зубарєв, Микита Голубецький і Михайло Сегеда за відведені 2 години встигли створити додаток, який шифрує і дешифрує введений користувачем текст, а також написали складний промпт, який генерує ефективний посібник з мови Python, що послідовно допомагає встановити всі необхідні компоненти, вивчити функції та створити першу програму. Команда отримала сертифікат на $4 000 для придбання ноутбуків Apple.

За рішенням журі, враховуючи високу ефективність представлених учнями рішень, замість присудження одного другого і одного третього місця, другий приз отримали одразу три команди:

• “Trifecta GPT” з Сумського фахового коледжу НУХТ: Євгенія Виниченко, Ігор Аксьонов і Святослав Макшанов,

• “1st Special Artificial Intelligence Group” з Черкаського фізико-математичного ліцею: Андрій Дем’яненко, Ярослав Шабельник і Дмитро Шліханов,

• “Code Crusaders (Хрестоносці Коду)” з Київського природничо-наукового ліцею № 145: Олег Дмитрук, Назар Корнійчук і Олексій Спорік.

Кожній з них вручили сертифікати по $2 000 доларів для придбання техніки Apple.

Перевіряли створені школярами промпти і програмні коди відповідальні члени журі:

Тимофій Милованов – Президент Київської школи економіки,

Володимир Скіцько – керівник секції “Системи та технології штучного інтелекту. Кібербезпека” КМАН,

Сергій Дзюба – засновник «Навчального STEM-центру «Сократ», 

Олексій Шпанель-Юхта – молодший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування НАН України, 

Валерія Бомбандьорова – комунікаційна менеджерка в TechUkraine.

Детальніше про журі

Оцінювалась ефективність створених учнями промптів, креативний підхід, чіткість логіки і сталість результату.

Більше фото зі змагань

Нагадаємо, конкурс відбувся у два етапи. Під час першого дня для всіх учасників провели воркшопи з основ промпт-інжинірингу, а під час другого учні застосовували отримані знання на практиці. 

Детальніше про перший етап змагання