fbpx

Щотижня в Україні рівень захворюваності знижується на чверть, а добова кількість госпіталізацій – найнижча з початку року

18 червня

Виписки пацієнтів на третину продовжують переважати госпіталізацію, що сигналізує про подальше розвантаження медичної системи в найближчі тижні. Україна опустилася на десяту сходинку серед країн Європи за рівнем захворюваності, проте темпи вакцинації залишаються у 4 рази меншими за середньоєвропейські. Країні необхідне пілотування більшої спроможності вакцинації – до 100-150 тисяч щеплень на добу вже у червні. 

Темпи вакцинації в Україні – стабілізувалися

Після зростання у 4 рази на минулому тижні, темпи вакцинації стабілізувалися на рівні 50 тисяч щеплень за добу та дещо збільшуються в останні дні. Трохи більше 4% українців вакциновані принаймні однією дозою, що є суттєво меншим, ніж середній європейський (36,4%) і світовий (20,9%) показники. Наразі Україна показала швидкість вакцинації незначно швидші, ніж в Росії. Однак відставання від середнього європейського темпу – все ще у 4 рази.

Для запланованого Міністерством охорони здоров’я України виходу на 225 тисяч щеплень за добу до середини серпня, вже зараз темпи вакцинації потрібно збільшити до 100-150 тисяч упродовж декількох днів поспіль. Це дозволить виявити операційні прогалини і масштабуватись на потрібний темп. Нагадаємо, що саме 225 тисяч щеплень на добу – це мінімальний рівень щеплень для вакцинації 70% дорослого населення до кінця 2021 року.

Наразі в Україну прибуло більше 4,5 мільйонів доз вакцин. З цієї кількості використано 39%, тобто зроблено менше 2 мільйонів щеплень. Якщо темпи вакцинації будуть збільшуватися, наявна вакцина буде використана менше, ніж за 2 місяці. 

Кожен п’ятий мешканець планети вже отримав принаймні одну дозу вакцини

Як свідчить статистика Оксфордського університету, принаймні одну вакцину отримали понад 1,6 мільярда осіб у світі, що фактично відповідає прогнозам KSE. В попередніх очікуваннях йшлося про щонайменше 1 мільярд вакцинованих осіб. Однак 10 червня у базу університету були додані дані щодо вакцинації в Китаї (ще 622 мільйони чоловік). 

В Європі темпи вакцинації стабільно високі: приблизно 2% населення Європи щотижнево отримують принаймні першу дозу вакцини від COVID-19. Усього в країнах ЄС щонайменше одне щеплення зробили 272 мільйонам осіб. Лідером за темпами вакцинації залишається Велика Британія. 

Найгірша ситуація з пандемією зберігається у Південній Америці

Спад рівня захворюваності у світі стабілізується. Це означає, що деякі країни починають показувати темпи на зростання, яке наразі є контрольованим. Ситуація з рівнем захворюваності залишається стабільною у Європі та Північній Америці. Натомість поширення вірусу в Південній Америці все ще находиться на максимальному плато.

Україна продовжує чітко рухатися за «жовтим» сценарієм KSE

Вже третій місяць поспіль Україна рухається за середнім сценарієм Київської школи економіки – до 55 тисяч померлих накопичено станом на кінець першого півріччя 2021 року. Спочатку рівень захворюваності рухався між «жовтим» і «чорним» сценарієм, згодом наблизився до «жовтого» і зараз повільно прямує в бік «зеленого».

В Україні сталими темпами продовжується спад захворюваності, темпи стабільно високі – мінус чверть госпіталізацій щотижня. Добова смертність знову показує найнижчі показники 2021 року. Середня статистика смертності на добу становить 62 особи, а наступного тижня очікуються ще нижчі показники.

У двох областях країни станом на сьогодні призупинився спад та почалося зростання кількості госпіталізованих. У Вінницькій області зростання складає 4% на тиждень, у Хмельницькій – від 10% до 20%. «Така ситуація у регіонах поки що не є індикацією спалаху. Оскільки рівень захворюваності впав до досить низького рівня, цілком можливі коливання навколо рівня «плато», – зазначає Юрій Ганиченко.

Рівень зайнятості «ковідних» ліжок опустився до мінімальних позначок 2021 року

Виписки пацієнтів на третину продовжують переважати кількість госпіталізацій, що означає продовження в майбутні тижні розвантаження медичної системи. Минулого тижня відбувся «стрибок» зайнятості, спричинений скороченням виділених ліжок удвічі. Але навіть із таким зменшенням, зайнятість впала до мінімальних позначок 2021.

За рівнем епідемічної небезпеки МОЗ, Україна продовжує перебувати у «зеленому» рівні, але за новою класифікацією ЄС – знаходиться на межі «зеленої» та «помаранчевої» зони, що пов’язано з коефіцієнтом виявлення випадків та рівнем захворюваності.  

Секвенування нових варіантів вірусу – один із викликів України на наступний квартал

Серед найбільших факторів невизначеності, який буде впливати на прогнози розповсюдження вірусу у наступному кварталі, є потенційне виявлення нових для України різновидів вірусу (наприклад, індійський) або збільшення присутності вже існуючих варіантів вірусів – британського та південноафриканського. Ці фактори можуть змінити тренд зі зниженням рівня захворюваності в України та рухати ситуацію з пандемією в бік «чорного» сценарію KSE.

Новий спалах фіксується у Великій Британії, де 96% нових випадків – індійський варіант вірусу. Кількість випадків госпіталізації в цій країні зросла за тиждень на 48%. Зовнішні загрози є абсолютно актуальними для України, каже Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки. 

Через два тижні ЄС прогнозовано розгляне внесення України до списку країн, громадяни яких можуть вільно подорожувати Європою. Перешкодою для цього рішення можуть стати виявлення нових варіантів вірусу та повільні темпи вакцинації в країні.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 17.06.2021