fbpx

Падіння нафтових доходів та здешевлення рубля створюють серйозні виклики для Росії — KSE Institute

18 April 2023

Посилення тиску на енергетичний сектор, зростання дефіциту бюджету, скорочення іноземних інвестицій, витрачання резервів та відтік кваліфікованих кадрів поглиблять економічну рецесію в Росії у 2023 році. Про це йдеться у квітневому звіті експертів KSE Institute про вплив війни і санкцій на економіку РФ.

Енергетичні санкції призвели до значного падіння російського експорту. Основні причини падіння – ембарго ЄС на сиру нафту і нафтопродукти та цінові обмеження G7, а також відмова європейських країн від російського газу. За прогнозами експертів, у 2023 році доходи Росії від експорту нафти впадуть на 41%, а газу – на 64%.

Зниження експорту призвело до падіння позитивного сальдо торговельного балансу; який у I кварталі 2023 року скоротився до 29 млрд доларів — найнижчого рівня за два роки. Загальний профіцит рахунку поточних операцій також скоротився, склавши всього 18,6 млрд доларів в 1 кварталі 2023 року — на 50% менше, ніж у IV кварталі 2022 року. Ця тенденція також відбивається у зниженні доходів бюджету від нафти та газу, які впали на 45%. Водночас витрати зросли на 35% — переважно через видатки на війну. 

Станом на 31 березня, дефіцит федерального бюджету РФ становив 2,4 трлн рублів, або ж 82% від цільового показника російського уряду протягом року. Очікується, що 2023 року дефіцит бюджету досягне 7-8% ВВП.

Несприятливі зовнішні умови ослаблюють російський рубль — з жовтня 2022 року він подешевшав на 33% у відношенні до долара США. Позаяк збільшення валютних потоків до РФ не передбачається, знецінення рубля продовжиться.  

Для фінансування дефіцитного бюджету російська влада змушена використовувати кошти Фонду національного добробуту. Минулого року уряд залучив з фонду 3 трлн руб. Враховуючи, що понад 40% активів ФНД – не ліквідні, за оцінками експертів KSE Institute, його запаси можуть повністю вичерпатися до кінця року.    

Посилення репресій і мобілізація спричинили масовий відтік з Росії кваліфікованих кадрів. Минулого року країну покинули понад 1,3 млн осіб віком до 35 років.

На тлі зменшення нафтогазових доходів, зростання дефіциту бюджету, погіршення ситуації у банківському секторі та еміграції, РФ входить у період тривалої стагнації. За оцінками експертів, у середньостроковій перспективі економічна рецесія в країні лише поглиблюватиметься.

З огляду на перераховані фактори, KSE Institute пропонує якнайшвидше посилити санкційний тиск на РФ. Зокрема, експерти закликають накласти додаткові обмеження на експорт російської сировини (нафти, газу, урану, залізної руди, алмазів, азотних добрив) та ще більше ізолювати діяльність енергетичних компаній. За оцінками KSE Institute, нові санкції додатково зменшать експортні доходи РФ на $49 млрд у 2023 році, та на $69 млрд – у 2024 році.