fbpx

«Російська нафта має коштувати $35 за барель», – Наталія Шаповал

15 грудня 2022

Керівниця KSE Institute Наталія Шаповал у колонці для L’Opinion пояснила, чому встановлена Євросоюзом, G7 та Австралією гранична ціна на російську нафту має бути знижена з $60 до $35 за барель. 

Рішення про запровадження цінових обмежень на російську нафту є знаковим для глобального енергетичного ринку. Водночас встановлене обмеження на рівні $60 за барель є радше перевіркою нового механізму, ніж справжнім ударом по економіці агресора.

Так, російська нафта марки Urals вже зараз продається в середньому на 20-30% дешевше еталонної Brent, а РФ змушена знижувати ціни заради залучення покупців з Туреччини, Індії, Китаю.

Незадовго до ухвалення рішення про цінову межу нафта Urals торгувалася на рівні $65-75 за барель та продовжувала дешевшати. Вже наступного дня після запровадження прайскепу російська нафта оцінювалася у $46 – значно нижче встановленої межі. 

KSE Institute та експерти міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола підрахували, що для максимальної шкоди російській економіці прайскеп варто знизити до рівня $35 за барель.

«При обмеженні ціни до $35, нафтогазові доходи РФ у 2023 впадуть до $100 млрд – у 2,5 раза менше за 2021 рік. Відповідно, втрати російського бюджету становитимуть понад 8% ВВП. Водночас навіть за таких «жорстких» обмежень Росія продовжуватиме експорт. Собівартість російської нафти нижча майже у 3 рази – $10-15 за барель. Таким чином стимул до видобутку збережеться, що вбереже глобальний ринок від дефіциту пального», – наголошує Наталія Шаповал.

Керівниця KSE Intitutute додала, що принцип цінових обмежень є абсолютно правильним для позбавлення РФ можливостей фінансувати війну. Водночас бажаний результат принесе лише подальше зниження рівня прайскепу.