fbpx

Prozorro нагородило замовників, які продемонстрували найкращі результати у закупівлях у 2023 році

28 Грудня 2023

27 грудня 2023 року Prozorro разом з Київською школою економіки та за підтримки USAID / UK aid проєкту «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS» провело першу щорічну премію Prozorro Awards 2023. 

Серед спікерів були перша віцепрем’єр-міністерка України Юлія Свириденко, в.о. директора Місії USAID в Україні Теодора Делл, політичний радник посла Великої Британії Ніколас Фултон, голова комітету ВР з питань здоровʼя нації Михайло Радуцький та міністр юстиції Денис Малюська.

“Повномасштабна війна дала нам ще раз підстави переконатися у тому, що Prozorro — наша необхідність. У лютому 2022 року, вперше за час свого існування система перестала бути обов’язковою. Та за першої ж нагоди ми почали поступово повертати закупівлі в Prozorro. У результаті обсяги закупівель, які були проведені через систему, у 2023 році зросли утричі — до 480 млрд грн. І станом на останні місяці понад 80% коштів на закупівлях витрачаються саме через Prozorro — а отже у конкурентний та відкритий спосіб. ” — відзначила перший віцепрем’єр-міністр, міністр економіки України Юлія Свириденко під час Prozorro Awards 2023.

Сьогоднішній захід Prozorro Awards втілює важливість шляху України за останні десять років. У 2022 році обсяг закупівель у Prozorro становив 525 млрд грн. У 2023 році він зріс до вражаючих 813 млрд грн. Це важливий крок до прозорої відбудови України та зміцнення економіки” — зазначила в. о. Директора Місії USAID в Україні Теодора Делл.

“З моменту запуску електронної системи закупівель Уряд Великої Британії підтримує її трансформацію через проєкт UK aid та USAID TAPAS. Ця ініціатива спрямована не лише на боротьбу з корупцією, а й на посилення стійкості України перед російською агресією— прокоментував Ніколас Фултон, керівник відділу з політичних та економічних питань Посольства Великої Британії в Україні.

Під час Prozorro Awards 2023 були нагороджені замовники із різних сфер, які найактивніше використовували систему Prozorro та інструмент Prozorro Market, та залучали найбільше постачальників на торги.

Нагороди, серед інших, отримали Укрпошта, Військово-медичне управління Служби безпеки України, Укренерго, Херсонський обласний заклад з надання психіатричної допомоги Херсонської обласної ради та інші. 

“Попри повномасштабну війну та чисельні тендерні скандали, насправді є багато організацій, які стали взірцем у проведенні ефективних закупівель. Тож команда Prozorro вирішила визначити та нагородити замовників у різних сферах, які продемонстрували найкращі результати”,зауважила заступниця міністра економіки Надія Бігун. 

Також були відзначені представники державної та місцевої влади, представники бізнесу, громадських та міжнародних організацій та медіа за внесок у розвиток публічних закупівель та найкращі практики у 2023 році: зокрема Медичні закупівлі України, Львівську міську раду, Мережу АЗК “ОККО”, Transparency International Ukraine, команду Bihus.Info та інших.

Під час заходу також відбулася публічна дискусія, де найбільші виклики публічних закупівель обговорювали голова Держаудитслужби Алла Басалаєва, директор Prozorro Микола Ткаченко, журналіст-розслідувач “Наші Гроші” Юрій Ніколов, голова Департаменту закупівель Нацбанку Андрій Телюпа та керівник сектору тендерних продажів мережі «ОККО» Володимир Драпак.

«Зараз особливо важливо відмічати найкращі результати та вдалі практики, адже це задає вектор розвитку усій сфері. Надзвичайно приємно й бути відзначеними. Переконана, що у синергії з надійними партнерами ми й надалі рухатимемо закупівлі в майбутнє», — зауважила Лілія Лахтіонова, директорка напрямку дослідження та аналізу політики публічних закупівель Центру вдосконалення закупівель KSE. Київська школа економіки отримала відзнаку «За ґрунтовні дослідження та прикладні кейси, які рухають закупівлі в майбутнє».

Також відбувся благодійний аукціон, на якому зібрали 155 тисяч гривень на потреби 47 бригади, у якій служить Олександр Ніколов — брат журналіста Юрія Ніколова. Він передав з фронту 5 своїх етюдів, на яких зобразив різні історії, які пережив під час війни.

Повний перелік переможців премії Prozorro Awards 2023 доступний за посиланням.