fbpx

Проєкт KSE Institute з оцінки збитків від війни «Росія заплатить» запустив сайт з аналітикою руйнувань

9 Листопада 2022

Проєкт KSE Institute зі збору, оцінки й аналізу інформації про матеріальні втрати України від війни оновив сайт з аналітикою руйнувань, завданих російською агресією та збором свідчень — https://damaged.in.ua/ 

Сайт містить щотижневі звіти проєкту про оцінку збитків різних галузей економіки, дозволяє переглядати аналітику руйнувань за областями, а також має окремий розділ з візуалізацією інформації про руйнування, зібраної на основі супутникових даних та зображень з дронів. 

У розділі «Оцінка збитків» представлені обрахунки прямих фізичних пошкоджень, що здійснюються в тому числі в рамках Національної ради з відновлення України від наслідків війни аналітичною командою Київської Школи Економіки (КШЕ) спільно з Мінрегіонрозвитку, Мінінфраструктури, МОЗ, за координації Мінреінтеграції та у співпраці з іншими профільними міністерствами та Національним банком. У цьому розділі можна переглянути, актуальну оцінку* суми збитків житлової та нежитлової нерухомості, іншої інфраструктури, деталізовані збитки за сферами та кількісні обрахунки зруйнованого, пошкодженого та захопленого майна. Метою команди є регулярне оновлення даних, базуючись на узгодженій з українськими й міжнародними стейкхолдерами методології, яке є основою як прийняття аналітичних рішень урядом, так і роботи по відновленню країни та стягнення компенсації з агресора.

Один з напрямів діяльності проєкту «Росія заплатить» — робота із супутниковими даними. Команда проєкту проводить аналіз зображень, отриманих від спеціальної зйомки пошкоджень населених пунктів із дронів, а також супутникових даних Maxar Technologies, наданих урядом США. Це дозволяє встановити точний рівень руйнувань житлового фонду та обʼєктів інфраструктури для населених пунктів України, а відтак — мати найточніші дані оцінки збитків. Надалі ця інформація використовуватиметься урядом, місцевими органами влади і донорами для кращого планування відбудови країни. Розділ «Супутникові дані» — це окремий модуль бізнес-аналітики для візуалізації цієї інформації, що показує руйнування за областями, типами пошкоджень та обʼєктами за сферами. 

Для громадян є можливість надати інформацію про втрати фізичної інфраструктури безпосередньо на сайті, з допомогою чат-бота або у застосунку «Київ Цифровий». Кожному, хто надаватиме інформацію про руйнування, забезпечується конфіденційність даних.

Команда проєкту висловлює подяку українським ІТ-компаніям Softserve за роботу з сайтом та N-iX за підтримку проєкту від початку його створення, а також Антоніні Гушленко за допомогу з дизайном порталу. 

Нагадаємо, загальна сума прямих задокументованих збитків житловій та нежитловій нерухомості, іншій інфраструктурі України станом на вересень 2022 року склала понад $127 млрд (за вартістю заміщення). 

Довідково: 

Проєкт «Росія заплатить» з перших днів війни, з лютого 2022 року, реалізується KSE Institute (аналітичним центром при Київській школі економіки) спільно з Офісом Президента, Мінекономіки, Мінреінтеграції, Мінінфраструктури, Мінрегіонрозвитку. Аналіз завданих збитків здійснюється аналітиками KSE Institute та волонтерами із партнерських організацій. 

Цей проєкт став можливим завдяки підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), уряду Великої Британії (UK Aid), UNDP Ukraine, EU Delegation, Міжнародний фонд «Відродження». 

*Підготовка цієї оцінки повністю фінансується урядом Великої Британії (UK Aid). Цей аналіз також став можливим завдяки підтримці американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Оцінка та її результати не обовʼязково відображають погляди уряду Великої Британії, уряду Сполучених Штатів Америки, а також Агентства США з міжнародного розвитку.