fbpx

“Пріоритет – визнання Росії державою-спонсором тероризму, включення її в чорний список FATF”, – Голова KSE Institute Наталія Шаповал

24 жовтня 2022

90% товарообігу РФ із західними країнами опиняться під прицілом санкцій після визнання РФ державою-спонсором тероризму. Цей статус також буде впливати на всю дипломатичну роботу із РФ – контакти відбуватимуться лише за критичної потреби.

Про це зазначила Голова KSE Institute Наталія Шаповал в інтерв’ю “Економічній правді”.

“[Визнання РФ державою-спонсором тероризму] – це пакет законопроєктів, який містить сотні обмежень. Головне з них – настання юридичної відповідальності за співпрацю і торгівлю з Росією, тобто з урядом, держслужбовцями, компаніями з часткою державної власності.

В РФ з державою пов’язані безліч людей і компаній, і після введення цієї санкції з ними стане небезпечно співпрацювати. Транзакції повністю не заборонять, але треба буде пройти таку перевірку, що ніхто не захоче це робити.

Під прицілом санкцій опиниться вся негуманітарна торгівля Росії, тобто близько 90% товарообігу західних країн з агресором”, – вказала Шаповал. 

Крім того, Наталія Шаповал наголосила, що Україна вимагає посилити обмеження можливостей для РФ обходити санкції та запровадити нові технологічні санкції, оскільки досі певні західні технології є доступними для держави-агресора. 

Водночас у секторі енергетики, на думку Шаповал, необхідно запровадити обмеження цін на експортний російський газ. При цьому через скорочення поставок газу в Європу та після початку дії нафтового ембарго очікується, що енергетичні доходи РФ впадуть до $150-180 млрд у наступному році.

Зважаючи на те, що збитки України від агресії РФ вже перевищили $127 млрд, надзвичайно важливо у стислі терміни отримати компенсації від РФ, наголосила Шаповал. Зокрема, Україна може претендувати на заморожені активи Центробанку РФ у західних юрисдикціях на суму близько $300 млрд та активи російських олігархів вартістю $30 млрд. Так, Мінюст України веде перемовини з країнами санкційної коаліції щодо розробки законодавства і механізмів, які б дозволяли шукати російські активи, заморожувати їх та конфісковувати на користь України. Відповідне законодавство першою ухвалила Канада.

“Україна вже зараз багато робить для отримання репарацій та компенсацій. Ніколи не було країни, яка під час війни в режимі реального часу оцінювала збитки, уряд та аналітики випускали звіти, робилися знімки з дронів та космосу.

Технологічний рівень зараз зовсім інший, тому для України цей процес може тривати кілька років, а не десятиліття”, – зазначила Голова KSE Institute.