fbpx

Попри стабілізацію кількості госпіталізацій пацієнтів з COVID-19, ситуація в Україні – напружена

18 лютого 2021

Протягом останніх тижнів кількість госпіталізованих пацієнтів з COVID-19 стабілізувалася, однак ситуація в країні залишається напруженою – зростання захворюваності в п’яти регіонах перекриває спадання в решті 20. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19».

Спалах на заході України продовжується

В Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях триває активний спалах захворюваності на COVID-19. Кількість нових госпіталізованих переважає кількість виписаних з лікарень на 30-50%. В Івано-Франківській та Закарпатській областях реанімаційні ліжка заповнені на 70%. Спалах наразі не виходить за межі західного регіону України. Вінницька та Тернопільська області мають бути під особливим контролем, додатково до Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей.

Ситуація в країні дозволяє реагувати адаптивно

«Тільки 5 із 25 регіонів демонструють зростання захворюваності. На жаль, зростання захворюваності в цих 5 регіонах перекриває спадання в решті 20 областей. Навантаження на систему охорони здоров’я на рівні країни – зростає. І хоча загалом ситуація залишається напруженою, вона дозволяє уряду діяти адаптивно», – розповів керівник Центру економіки охорони здоров’я Юрій Ганиченко.

Нові карантинні індикатори наразі виявляють найбільш критичні регіони України

Нові індикатори враховують дві ключові рекомендації KSE – фокус на кількість госпіталізацій та їх динаміку. Уряд вчасно відійшов від прийняття рішень на основі кількості виявлених випадків.

«Ми рекомендуємо включити зайнятість саме реанімаційних ліжок, а не тільки ліжок з киснем, та показник стабільного тижневого зростання понад 10% до факторів додаткового контролю поза прийнятими карантинними індикаторами. Ми рекомендуємо особливо спостерігати за регіонами, які зростають помірно, але довгий час», – прокоментував Юрій Ганиченко прийняті урядом індикатори.

Як відомо, карантин в Україні продовжили до 30 квітня 2021 року, він носить адаптивний характер.

Кількість виявлених випадків у світі та Європі вже 4-й тиждень спадає

Позитивна динаміка частково пов’язана з вакцинацією, частково – із карантинними обмеженнями.

«Варто відзначити великий прогрес, який зараз роблять країни Європи у взятті під контроль поширення захворювання. В останні тижні коефіцієнт виявлення випадків в ряді країн, де ще нещодавно ми спостерігали стрімкий спалах, знизився до 5%, що відповідає рекомендаціям ВООЗ», – розповів Юрій Ганиченко.

Зокрема, у 7 із 15 великих країн Європи із населенням понад 10 млн осіб коефіцієнт виявлення випадків наразі менший або рівний 5%.

«Ще місяць-два тому країнам важко було вийти на рівень в 10%», – сказав він.

У світі зростає кількість людей, які отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2

За останній тиждень кількість вакцинованих збільшилася на 26 млн осіб – до 125 млн людей по всьому світу.

При цьому у Європі залишається лише 7 кран, які ще не розпочали кампанію із вакцинації. Серед них  Україна, а також Білорусь, Молдова, Боснія і Герцеговина, Чорногорія, Косово, Північна Македонія. У решті країн вже 33 млн осіб отримали принаймні одну дозу вакцини від коронавірусу.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 18.02.2021