fbpx

Переможницею “Talents for Ukraine” від KSE Foundation стала Олександра Матвійчук

5 Грудня 2023

Олександра Матвійчук, голова Центру громадянських свобод, який у 2022 році отримав Нобелівську премію миру, перемогла в грантовій програмі “Talents for Ukraine” від KSE Foundation!

Українська правозахисниця – лауреатка премій імені Василя Стуса, імені Сахарова “За свободу думки” та “Захисник демократії”, а також володарка нагороди посольства США “Відважна жінка”. У 2022 році організація Олександри здобула першу в історії України Нобелівську премію миру. А в 2022 році Олександра Матвійчук увійшла до списку 100 найвпливовіших людей планети за версією журналу “Time”!

Олександра є однією з засновниць Центру громадянських свобод. Під час Революції Гідності ця громадська організація запустила “правову барикаду Майдану” – ініціативу “Євромайдан-SOS”, що захищала активістів, яких переслідувала влада.

З 2014 року її команда почала реєструвати воєнні злочини росіян у окупованому Криму, Донецькій і Луганській областях. Лише починаючи з 24 лютого 2022 року було зафіксовано 57 тисяч епізодів воєнних злочинів росії, які охоплюють майже всю територію України. Серед них – викрадення, катування, сексуальне насильство та вбивства цивільних людей на окупованих територіях.

Глобальна акція “Save Oleg Sentsov”, яку запустив Центр громадянських свобод, об’єднала тисячі людей з 40 країн світу та дала поштовх для звільнення незаконно ув’язненого українського режисера Олега Сенцова та ще 34 політв’язнів.

Під час церемонії вручення Нобелівської премії миру Олександра зазначила, що Україні потрібні сучасна зброя, справедливість, міжнародний трибунал, а всьому світові – нова міжнародна система миру й безпеки.

Наша переможниця планує й надалі працювати над збором доказів воєнних злочинів і порушень прав людини, а також зосередитися на створенні нової комплексної системи правосуддя в Україні. Її мета: відновлення справедливості для всіх жертв воєнних злочинів.

Познайомтеся з іншими переможцями Talents For Ukraine та їхніми історіями