fbpx

«Омікрон» може стати загрозою для України вже в січні

21 грудня 2021

У Європі триває тимчасова стабілізація з певними коливаннями навколо історично найвищого для регіону рівня «плато». Разом з тим, Київська школа економіки прогнозує зростання рівня захворюваності у європейських країнах.

“Одна з потенційних причин повторного зростання у Європі – поширення нового варіанту вірусу “Омікрон”. Дві країни регіону, зокрема, Велика Британія та Іспанія, вже знову зростають вибуховими темпами”, – зазначив керівник Центру економіки охорони здоров’я KSE Юрій Ганиченко під час онлайн-брифінгу “Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19”.

Згадані країни, де зараз спостерігається новий спалах, не показували подібних ознак до зростання у попередні тижні. Натомість, Чехія, Бельгія та Нідерланди, які зростали тижнями раніше, зараз стабілізувалися. Країни Європи починають поступово закривати кордони від Великої Британії на період спалаху.

Під час брифінгу Юрій Ганиченко розповів детальніше про систему виявлення нового штаму “Омікрон”. Спочатку здійснюється ПЛР-тестування, далі процес фіксації трьох генів. Відсутність одного з них, зокрема, S-гену, вказує на високу ймовірність випадку “Омікрон”. Наостанок здійснюється фінальне секвенування.

Аналітика у сфері охорони здоров’я Великої Британії свідчить, що за останній тиждень близько 70% протестованих зразків з великою ймовірністю є випадком “Омікрон” (не містять S-гену). Експерт наголошує, що причиною великого зростання у Великій Британії з великою ймовірністю є нововиявлений варіант вірусу “Омікрон”, проте підтвердження цієї гіпотези можливе буде лише після повноцінного процесу секвенування (медичний процес виявлення конкретного коду конкретного штаму вірусу). Повні дослідження про більшу поширюваність і тяжкість перебігу захворювання наразі відсутні. За інформацією Агенції з Безпеки Здоровʼя Великої Британії (UK Health Security Agency), новий варіант вірусу має перевагу в зростанні порівняно з “Дельтою”.

“Це може означати один з двох факторів – що “Омікрон” більш поширюваний за “Дельту” або імунна відповідь слабша. Для другої гіпотези вже є підтвердження про нижчу ефективність вакцини порівняно з “Дельтою”, – розповів Юрій Ганиченко.

Зовнішні загрози означають для України потенційне відновлення зростання вже з січня. Серед ключових факторів – нові мутації вірусу та сезонність грипоподібних захворювань, яка вже почне розгортатися на початку 2022 року.

За словами експерта, Україна ввійде у 2022 рік з меншим рівнем захворюваності, ніж у 2021. Країна спадає шостий тиждень поспіль – кількість нових випадків зменшилася на 22% за останній тиждень. Зараз Україна опустилася вже на 14 з 15 позицій рейтингу “антилідерів” серед великих країн Європи за рівнем захворюваності.

Виписки переважають на 35% над госпіталізаціями, тому навантаження на медичну систему зменшується. Зокрема, за останній тиждень госпіталізації знизилися на 17%, смертність – на 24%. 

Як розповіла аналітикиня Центру економіки охорони здоров’я KSE Катерина Кузьмінова, завантаженість “ковідних” ліжок з киснем за тиждень зменшилась з 35% до 29%. Пацієнти, які потребують “кисневої” терапії, займають менше чверті від загальної кількості виділених ліжок. Очікується подальше розвантаження медичної системи.

Наразі лише Волинська та Запорізька області не задовольняють умови виходу із “червоної” зони епідемічної небезпеки. Саме цим регіонам, за словами експертки, Київська школа економіки радить збільшувати кількість тестувань принаймні на чверть.  

Середні темпи вакцинації зберігаються на рівні 114 тис. щеплень на добу. За останній тиждень темпи вакцинації в країні зменшилися на 24%. Водночас, Київ уже виконав ціль ВООЗ з вакцинації 70% дорослого населення на 2022 рік та нацплан України по вакцинації 70% дорослого населення до кінця 2021 року. Лідерами за рівнем вакцинації є також Київська та Полтавська області, антилідерами – Івано-Франківська, Чернівецька та Закарпатська.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 21.12.21.