fbpx

Новий випуск Russia Chartbook від KSE Institute: «Санкції вплинули на експорт РФ та курс рубля, але потребують додаткових заходів для збереження ефективності»

21 Вересня 2023

KSE Institute оприлюднив новий випуск дослідження Russia Chartbook «Санкції вплинули на експорт РФ та курс рубля, але потребують додаткових заходів для збереження ефективності», в якому представлений докладний аналіз стану зовнішньоекономічного становища Росії. На думку дослідників, попри вплив санкцій на російську економіку, необхідні суворіші заходи для підтримки їхньої дієвості.

Російська економіка суттєво постраждала від міжнародних санкцій: із січня до серпня 2023 року торговельний баланс РФ скоротився на 68% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це зниження призвело до приголомшливого падіння загального профіциту рахунку поточних операцій на 86%. На додаток, у липні 2023 року рахунок поточних операцій РФ вперше з початку пандемії COVID-19 став дефіцитним. Попри нещодавнє підвищення Банком Росії ключової ставки, курс рубля продовжує падати, впритул наблизившись до критичних позначок 100 руб/дол та 110 руб/євро.

Санкції відіграли значну роль у погіршенні становища Кремля. За оцінками KSE Institute, з початку повномасштабного вторгнення в Україну Росія втратила близько 100 млрд доларів доходів від експорту нафти. Крім того, провальна стратегія шантажу щодо постачання природного газу до Європи коштувала РФ близько 40 млрд доларів.

Проте є тривожні ознаки, що ефективність санкцій може знизитися. Наприклад, знижки на російську нафту — основний механізм впливу санкцій на Росію — за останні місяці різко скоротилися. За попередніми оцінками, вищі ціни на нафту, зокрема через зростання світових цін, можуть забезпечити Москві додаткові експортні доходи у розмірі 17 млрд доларів у 2023 році та 33 млрд доларів у 2024 році.

Окрім цього, експерти відзначають деяке поліпшення фінансової ситуації у Росії. Послаблення рубля призвело до зростання рублевих надходжень від ключових джерел доходу федерального бюджету, таких як податки на видобуток корисних копалин та експортні мита на енергоносії. Разом з відчутним зростанням нафтогазових доходів та контролем над витратами, це призвело до скорочення загального дефіциту федерального бюджету РФ приблизно до 2,4 трлн рублів за січень-серпень 2023 року. Попри те, що Кремль найімовірніше не досягне цільових показників бюджету за підсумками цього року, дефіцит не буде таким великим, як очікувалося, що у короткостроковій перспективі дозволить Москві впоратися з фінансовим тиском.

Експерти KSE Institute наголошують, що попри свою ефективність раніше, дієвість санкцій надалі не гарантована. Для того, щоб ефективно сприяти закінченню війни, союзники України мають оперативно посилювати власну санкційну стратегію. Це передбачає зниження цінових стель на російську нафту та нафтопродукти, проведення регулярних перевірок перевізників і введення більш суворих вимог до документації суден, що може суттєво вплинути на експортні доходи РФ. Ці кроки є найважливішими для скорочення військового потенціалу Кремля та збереження життів.