fbpx

Новий моніторинг епідситуації KSE “бачить” проблемні регіони швидше, ніж загальнонаціональні індикатори: в зоні ризику 5 областей 

4 березня 2021

Новий, більш широкий моніторинговий інструмент дозволяє виявляти регіони із проблемною ситуацією із поширення коронавірусу швидше, ніж загальнонаціональні індикатори. Зокрема, в зоні ризику зараз знаходится 5 областей (Закарпатська, Чернівецька, Вінницька, Житомирська, Миколаївська), а не лише Івано-Франківська. 

Про це сьогодні під час спільного брифінгу Міністерства охорони здоров’я та Київської школи економіки повідомив керівник Центру економіки охорони здоров’я Юрій Ганиченко. Також на брифінгу були представлені результати моделювання Київської школи економіки (KSE), що традиційно надає KSE у презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

COVID-19 продовжує крокувати світом

Захворюваність на COVID-19 у світі зростає слідом за Європою: рівень імунітету ще не є вирішальним фактором впливу. 

“Не дивлячись на те, що країни Європи розпочали вакцинацію, вона не є визначальним фактором загальної динаміки на континенті. Рівня імунітету зараз не вистачає, щоб зламати криву захворюваності” – розповів Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Вакцинація – єдиний шлях до набуття колективного імунітету в Україні: рівень природного імунітету замалий

Відповідно до офіційної статистики кількості виявлених випадків, українців, що набули імунітет від SARS-CoV-2, до 4%. При цьому, за оцінками KSE, 

13-20% населення України все ж таки можуть вважатися такими, що вже перехворіли на коронавірус та набули імунітет. Оскільки для формування “колективного імунітету” потрібно, щоб не менше 60%—70% населення отримало імунітет до SARS-CoV-2 (за оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я), говорити про “колективний імунітет” в Україні зарано. 

“Говорити, що рівень природньо-сформованого, тобто шляхом перехворівання, імунітету в Україні високий – зарано. За нашими оцінками, максимум 20% українців вже мають імунітет і цього недостатньо для розірвання ланцюжка передач вірусу”, – наголосив Юрій Ганиченко.

Керівник Центру також наголосив, що вакцинація значно зменшує ризик симптоматичного інфікування (на 85–90%), госпіталізації – на 44%, смерті – на 51%.

Ситуація в Україні залишається напруженою

Навантаження на систему охорони здоров’я зростає: до «ковідних» лікарень госпіталізують на 1/3 більше пацієнтів, ніж виписують. При цьому “ковідні” реанімаційній ліжка заповнені на 45% – вони залишаються вузьким місцем системи охорони здоров’я. 

Наразі Україна має три області – Івано-Франківську, Чернівецьку та Житомирську, – де введені обмеження відповідно до червоного рівня епіднебезпеки. Однак наразі в країні шість регіонів з критичною епідситуацією. Місцевій владі Закарпатської, Вінницької та Миколаївської областей рекомендовано встановлення додаткових обмежень в найближчий час. Про необхідність вводити обмеження в цих областях Київська школа економіки заявляла минулого тижня, презентуючи регулярний аналіз ситуації із COVID-19 в Україні. 

Новий, більш широкий моніторинг епідситуації Київської школи економіки

Київська школа економіки розробила більш широкий аналітичний інструмент, який дозволяє швидше реагувати на зміни ситуації в окремих регіонах, ніж це роблять загальнонаціональна система критеріїв відслідковування. Остання попереджає колапс медичної системи, але не дозволяє превентивно реагувати на спалахи. 

“Ми дивимося на 4 рівнях: національному, регіональному, районному та на рівні окремих лікарень. Автоматизована система виявляє спалахи на цих рівнях і ми пропонуємо як на ці спалахи реагувати”, – сказав Юрій Ганиченко.

KSE передає цю більш широку аналітику до Міністерства охорони здоров’я для подальшого напрацювання державних рішень із протидії коронавірусу. В свою чергу, регіони мають здійснювати заходи на своєму рівні. 

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 4.03.2021