fbpx

Нових кораблів і зброї недостатньо, щоб зробити Україну сильнішою — екскомандувач військ США в Європі

13 жовтня

Для надійного захисту від агресії Україна потребує не лише вояків із найкращим обладнанням, а й суспільства, яке не піддається дезінформації з боку Росії.

Про це у ході дискусії “Жити без війни в умовах війни” у Київській школі економіки заявив командувач військ США в Європі (2014-17 рр.) Бен Годжес.

“Війна — це ментальність Росії. Стратегічна мета Росії — занепад Україна в очах Заходу. Щоб всі були певні, що Україна ніколи не вступить до НАТО, ніколи не розглядатиметься як надійний партнер і ніколи не матиме гідного бізнесу для інвестування”, — зазначив Годжес, генерал-лейтенант (у відставці) ЗС США, керівник програми Першинга Центру дослідження європейської політики, співголова Львівського безпекового форуму (США).

Він додав: “Щоразу, коли викривають корумпованого олігарха — це справа Росії. Інформація — їхня найпотужніша зброя, через яку українське суспільство не довіряє одне одному та не довіряє власній державі. Нові кораблі та зброя не зроблять Україну сильнішою. Необхідно починати з підтримки освіти, незалежних медіа та заохочувати прозорість державних процесів”.

За словами Годжеса, зокрема, Україні слід удосконалювати систему підготовки військових: “Необхідна навчальна система, з якої будуть випускатись військові з критичним мисленням. Військові, які будуть не просто сміливими, а й володітимуть більш небезпечною зброєю — розумом”.

Думку Бена Годжеса розділила віцепрезидентка KSE, народна депутатка VIII скликання Оксана Сироїд. З її слів, щоб захиститися від безпекових викликів, Україні необхідна довіра між суспільством та військом, яке його обороняє.

“Цитуючи Джона Макклоя, наша найбільша загроза — забути що у нас є загроза”, — сказала ексзаступниця голови Верховної Ради.

Захист незалежності й територіальної цілісності України — не лише найголовніше завдання держави, але й почесний обов’язок кожного громадянина, наголосив у свою чергу полковник ЗСУ, начальник управління підготовки командування територіальної оборони Командування Сухопутних військ ЗСУ, Герой України Сергій Собко.

“Одним із пріоритетних напрямів реформування Міністерства оборони є створення президентського, парламентського та громадського контролю”, — розповів Собко.

“Враховуючи різницю потенціалів, кількісний та якісний дисбаланс і ресурсні можливості Росії, неможливо щоб ЗСУ успішно відбили агресію, якщо інша сторона на неї наважиться. Стратегію необхідно будувати на принципах стійкості всього суспільства України та стримування”, — додав Сергій Собко.

Водночас лідерка Жіночого Ветеранського Руху в Україні Андріана Сусак переконана: “зв’язківцем” між Збройними Силами України та українським народом повинен бути Головнокомандувач.

“Саме він має оголошувати суспільству, що у нас дійсно гинуть люди. Саме він має показувати власним прикладом, що ми повинні захищати Україну та маємо пишатися нашим військом. Якби кожен день Головнокомандувач особисто зустрічав загиблих військових, як це відбувається в інших країнах, рішення б приймались ефективніше. Україна має розвивати свої індивідуальні безпекові можливості (процеси) відповідно до своєї культури та стійкості. Як виховувати національну стійкість? Не вітайте хлопчиків з 14 жовтня. Вітайте Захисників та Захисниць”, — заявила ветеранка.

Дискусія “Жити без війни в умовах війни” про мирне життя очима військових — захід, організований Львівським безпековим форумом спільно з Kyiv School of Economics за підтримки Hanns Seidel Stiftung Ukraine.