fbpx

На вакцинацію всіх охочих щепитися від COVID-19 в Україні необхідно 7-13 місяців

25 березня 2021

Захворюваність в Україні поширилася з 10 на 16 західних і центральних регіонів. З них 11 – вже у «червоному» рівні епідемічної небезпеки або будуть віднесені до «червоного» рівня протягом найближчих трьох днів, а саме Івано-Франківська, Чернівецька, Закарпатська, Житомирська, Миколаївська, Вінницька, Хмельницька, Київська, Львівська, Одеська області і місто Київ. Такі результати моделювання Київської школи економіки (KSE), представлені в презентації «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19». 

 Показник смертності весняної хвилі стрімко досяг піків осіннього, завантажені 60% реанімаційних місць та 50% обладнаних киснем ліжок. Приріст госпіталізацій скоротився з +20% минулого тижня до +14%, а розрив із кількістю виписаних складає ¼.  Відставання від графіку вакцинації в Україні наразі становить 5 днів, проте до кінця березня об’єми вакцинування можуть досягнути обіцяних МОЗ 300 тисяч щеплень. 

Ситуація у світі: зростання захворюваності, нарощування вакцинації.  

Кількість виявлених випадків в Європі продовжує зростати із сталими темпами +9% за тиждень, натомість показник виявлених випадків в Україні значно перевищив континентальні +43% за тиждень.

Найбільш гостра ситуація продовжує бути у Польщі та Чехії. Польща вже тиждень у жорсткому локдауні. В Чехії продовжується надзвичайний стан, натомість показник смертності залишається рекордно високим, не дивлячись на один з найбільших рівнів тестувань в Європі.

Україна стабільно займає місце в п’ятірці великих країн Європи з найбільш критичною ситуацією з поширення COVID-19, зокрема через низьку кількість тестувань і, як наслідок, високий коефіцієнт виявлення випадків.

Порівнюючи показники летальних наслідків осінньої і весняної хвилі COVID19, добова кількість померлих в Україні у весняній хвилі вдвічі швидше досягла рівня попередньої, а добова смертність продовжує зростати.

Кампанія з вакцинації триває вже 264 мільйони осіб у світі отримали принаймні одну дозу вакцини проти SARS-CoV-2. На 43 млн осіб збільшилась кількість вакцинованих за останній тиждень, з них у Європі – 8 млн. Загалом вакциновано 3,6% населення всього світу, у Європі вакциновано 10.6% населення.

За темпами вакцинації Україна все ще відстає від європейських країн, зокрема, втричі від Польщі, натомість перевищує показники Росії.

Станом на сьогодні Україна має відставання від власного плану вакцинації на 5 днів, минулого тижня показник відставання становив 3 дні. 

“Для того аби всі охочі вакцинуватись в Україні, а за опитуваннями це 15-25 млн осіб, встигли це зробити у 2021 році, необхідні безперебійна наявність вакцин та вихід на заплановану в Дорожній карті інтенсивність роботи мобільних бригад” – зазначив Юрій Ганиченко, керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки.

Україна: стрімко скорочуються кількість вільних ресурсів – апаратів ШВЛ та “ковідних” ліжок.

Наразі понад 50% ліжкомісць у «ковідних» лікарнях та 20% апаратів ШВЛ в Україні зайняті пацієнтами. Порівнюючи із серединою лютого цей показник зріс у понад два рази.

Позитивні результати показали карантинні обмеження в Івано-Франківській області кількість виписок вже переважає кількість госпіталізованих. Натомість, цей показник не може бути достеменною передумовою для послаблення карантинних обмежень, в Івано-Франківській області продовжує бути найбільша кількість “ковідних” пацієнтів на 100 тис.населення.

У порівнянні з попереднім тижнем, захворюваність в Україні поширилася з 10 на 16 регіонів західної та центральної України. 11 з них – вже у «червоному» рівні епідемічної небезпеки або будуть віднесені до «червоного» рівня протягом найближчих трьох днів. Ще 5 регіонів  – Вінницька, Хмельницька, Чернігівська, Рівненська та Тернопільська – мають запровадити посилені карантинні обмеження на рівні області або в окремих ОТГ із найбільшим внеском у захворюваність регіону, та  збільшити обсяги тестування принаймні на 30%.

Також продовжує бути актуальним збільшення кількості обладнаних киснем ліжкомісць до щонайменше середнього рівня по країні на 100 тисяч населення. Найгостріша ситуація із забезпеченістю ліжок з киснем у “ковідних” лікарнях в Одеській області. 

Прогноз: адаптивний локдаун вимагає більшої уваги

Для “червоних” регіонів залишається пріоритетним повернення контролю над поширенням, тобто збільшення кількості тестувань на 100 тисяч населення та забезпечення необхідних ресурсів ліжок та апаратів ШВЛ. Наразі, важливим є продовження обмежуючих заходів, адже покращення лише одного з 5 показників, які визначають рівень загрози розповсюдження COVID19 не є достатнім аби прогнозувати можливість безпечного послаблення карантину.

Презентація «Аналіз поточної ситуації та моделювання сценаріїв поширення захворювання COVID-19» від 25.03.2021