fbpx

Міжнародна група Єрмака-Макфола представила новий План дій щодо посилення санкцій проти Росії

27 квітня 2023

Міжнародна робоча група Єрмака-Макфола представила План дій 2.0 щодо посилення санкцій проти Російської Федерації. Документ пропонує урядам, приватним компаніям і міжнародним організаціям нові підходи і досвід у питанні реалізації санкцій. У розробці документу активну участь приймали експерти KSE Institute.

Минулорічні напрацювання Міжнародної групи стали основою для понад 70% санкцій, які США, ЄС, Великобританія та інші країни ввели проти РФ. Зусилля робочої групи сприяли запровадженню ембарго на російську нафту і нафтопродукти, встановленню граничних цін на них, введенню блокуючих санкцій проти 20 найбільших російських банків. РФ позбавили всіх прав у FATF, а на тисячі російських громадян були накладені персональні санкції.

План дій 2.0 пропонує ще більше посилити санкційний тиск на країну-агресора. Документ охоплює 12 напрямків, серед яких обмеження військового сектору, енергетики, торгівлі та фінансів, конфіскація російських активів, визнання РФ спонсором тероризму, а також посилення контролю і координації санкцій тощо. Кожна категорія документу містить огляд вже наявних обмежень та пропозиції нових заходів. 

В енергетиці експерти пропонують обмежити верхню межу ціни на російську нафту до $45 за барель, зобов’язати нафтоперевізників публічно звітувати про свою діяльність. Також потрібно запровадити податок на імпорт нафти і газу з РФ. Постачатися до ЄС російський газ має виключно через українську ГТС. Експерти також закликають запровадити повні санкцій проти «Газпромбанку» і всіх російських нафтогазових компаній, накласти обмеження на «Росатом» і його керівництво за незаконну діяльність в Україні.

Для посилення тиску на фінансовий сектор РФ пропонується запровадити повні санкції проти 10 найбільших банків РФ і встановити терміни виходу іноземних банків з російського ринку. Під заборону мають потрапити нові інвестиції, а існуючі проєкти необхідно заморозити.

Пропозиції щодо військових санкцій передбачають посилення контролю за експортом товарів військового і подвійного призначення та розширення переліку товарів подвійного призначення, включаючи планшети і ноутбуки, які активно використовуються противником на полі бою. 

Для посилення контролю і обміну інформацією Планом дій пропонується створити єдиний вичерпний перелік підсанкційних юридичних і фізичних осіб та заснувати міжнародну установу для моніторингу за виконанням санкцій у різних юрисдикціях. Експерти також закликають всіх учасників санкційної коаліції криміналізувати у своїх країнах порушення санкцій щодо РФ. 

Більш детально з новим планом групи Єрмака-Макфола щодо посилення санкцій можна ознайомитися за посиланням.