fbpx

Мінекономіки за підтримки Київської школи економіки формує секторальні робочі групи

24 Липня 2023

Київська школа економіки долучиться до формування секторальних робочих груп при профільних міністерствах, надаючи аналітично-консалтингову підтримку Уряду та Міністерству економіки України. Представники бізнесу можуть долучитися до роботи у групах, заповнивши спеціальну форму

Мета груп — залучити бізнес до розробки пропозицій щодо галузевого розвитку, які будуть враховані при розробці стратегій від профільних міністерств. Учасники груп отримають можливість представити свої пропозиції щодо комплексу необхідних реформ, інвестиційні проєкти та розрахунки необхідного фінансування. 

В рамках проєкту, Київська школа економіки надає консультаційну підтримку міністерствам при розробці секторальних стратегій, і координуватиме підготовку напрацювань у робочих групах. До організації роботи з бізнесом у робочих групах буде залучена KSE Graduate Business School під керівництвом Валентини Сахно. Максим Федосеєнко, керівник стратегічних проєктів KSE Institute, продовжить очолювати проєкт з відновлення України з боку Київської школи економіки при розробці секторальних стратегій. 

“Робочі групи – це саме той майданчик, де бізнес зможе висловити свої пропозиції та поділитися ідеями, які можуть стати частиною секторальних стратегій розвитку на 10 років. Якщо ви експерт в своїй галузі, знаєте всі тонкощі бізнесу, й за роки роботи зрозуміли, що саме потрібно для розвитку індустрії й готові над цим активно працювати, залишайте заявку й долучайтеся до відповідної секторальної групи”, – зазначив Президент Київської школи економіки Тимофій Милованов. 

Перший етап проєкту триватиме до кінця жовтня 2023 року. На цьому етапі в групах будуть сформовані пропозиції для Плану України, необхідного для реалізації програми фінансової допомоги Ukraine Facility від Європейської Комісії. Програма розрахована на 50 млрд євро, які Україна отримає впродовж 2024-2027 років.

Кошти будуть спрямовані в державний та приватний сектори економіки, для фінансування бюджетних витрат та реалізації стратегічних проєктів. В тому числі фінансування гарантій та фінансових інструментів у сумі 8 млрд євро дозволить залучити у 2-3 рази більші додаткові приватні інвестиції.

Розробка Плану України в межах проєкту Ukraine Facility відбувається під керівництвом Першого віцепрем’єр-міністра – Міністра економіки України Юлії Свириденко, з залученням Віцепрем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольги Стефанішиної, Віцепрем’єр-міністра з відновлення — Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександра Кубракова та Міністра Фінансів України Сергія Марченко у співапраці з іншими міністерствами, а також Національним банком України. 

Надалі робочі групи працюватимуть над пропозиціями для секторальних стратегій розвитку на 10 років. Стратегії будуть розраховані на 3 етапи: короткостроковий (2023-2024 рр.), середньостроковий (2025-2027 рр.) та довгостроковий (2028-2033 рр.). 

Всього буде створено понад 10 робочих груп щодо розвитку відповідних секторів економіки. На першому етапі розпочнуть роботу 5 груп за напрямами: 

• Енергетика;

• Агропромисловий комплекс;

• Транспорт та логістика

• IT та комунікації;

• Промисловість (машинобудування, критичні матеріали). 

Якщо ви бажаєте долучитися до робочих груп, заповніть форму за посиланням: https://forms.gle/NpqZ5s9MBus8u4mF6 

У разі виникнення питань, будь ласка, звертайтесь на електронну пошту:

[email protected] 

Створення секторальних робочих груп є однією з активностей проєкту Good Governance Fund «Економічний хаб: ефективна політика управління публічними фінансами та візія зростання», який реалізується за підтримки уряду Великої Британії (UK Aid). Імплементаторами проєкту є Abt Britain та Київська Школа Економіки.